Home » Life & Style » 18 obiecte interzise pe un vas de croazieră. Ce nu ai voie să iei cu tine, dacă plănuiești o astfel de vacanță

18 obiecte interzise pe un vas de croazieră. Ce nu ai voie să iei cu tine, dacă plănuiești o astfel de vacanță

Nechifor Ioana / 03.05.2022, 14:06

Orice călătorie și orice mijloc de transport presupune o serie de reguli care trebuie respectate în vederea desfășurării unei deplasări fără incidente și a unei bune organizări. Ne este cunoscut tuturor faptul că bagajul de mână, pe care îl luăm în avion, are tot felul de restricții privind obiectele care pot fi incluse în el, însă există și alte cazuri în care trebuie să fim atenți la ceea ce punem în valiză atunci când călătorim. Reguli de acest fel există și atunci când vine vorba de o vacanță pe un vas de croazieră. Iată ce obiecte nu ai voie să iei cu tine!

Prima dată la bordul unui vas de croazieră? Ce e bine să știi

O vacanță pe un vas de croazieră poate veni cu numeroase facilități pentru tine și cei dragi. Însă, înainte de a alege acest tip de sejur, nu strică să arunci o privire asupra unor lucruri elementare. Cum ar fi, spre exemplu, obiectele pe care ai voie să le iei cu tine pe vas. Așa cum sunt anumite restricții privind bagajul de mână din avion, tot așa există și în această situație reguli care trebuie respectate pentru o deplasare fără incidente.

Dacă în cazul avionului sau în cazul cazării la un hotel, check-in-ul se face în zile și ore diferite, pe vasele de croaziera se face în masă.

Prin urmare, este important să îți oprești un bagaj de mână, care să includă lucruri esențiale, cum ar fi documentele, portofelul, ochelarii de soare, încărcătorul de telefon sau ce mai este necesar pentru ziua respectivă, căci bagajul mare poate ajunge la camera de pe vas la câteva ore de la îmbarcare.

Este important de știut faptul că anumite obiecte sunt interzise pe un vas de croazieră. Dacă unul dintre cele menționate mai jos se va regăsi în geamantan, atunci bagajul poate fi oprit în vederea ridicării obiectelor interzise.

Dacă la unele dintre ele, probabil, te-ai fi așteptat să se regăsească pe listă, altele în schimb te vor surprinde. Spre exemplu, pe un vas de croazieră nu ai voie să iei cu tine un fier de călcat, chiar și la dimensiuni mici. Ce se poate întâmpla în această situație? Cel mai probabil, aparatul ți se va confisca și îl vei putea lua la sfârșitul vacanței, când se va face debarcarea.

Obiecte interzise pe un vas de croazieră

Am redat mai jos lista cu principalele obiecte interzise în bagajul pe care îl iei cu tine pe un vas de croazieră. Lista se regăsește pe site-ul companiei Costa Cruises, care deține unele dintre cele mai mari vase de croazieră din lume, cum ar fi Costa Smeralda (ocupă locul 5 în clasament) sau Costa Toscana. Așadar pe lista obiectelor interzise într-un astfel de voiaj se regăsesc următoarele:

Orice tip de narcotice/droguri ilegale, inclusiv droguri sintetice, marijuana medicală.

Arme de foc, replică și imitații de arme de foc, componente ale armelor de foc, precum muniția.

Pistoale sau puști cu aer, BB sau cu granule, orice alte arme cu proiectil (de exemplu, pistolul cu minge de vopsea).

Toți explozivii, inclusiv imitațiile de explozibili și dispozitive, artificii, rachete și pirotehnice.

Arme ascuțite și de împingere, cum ar fi cuțite și pumnale, cuțite de buzunar pliabile (cu o lamă mai mare de 4”/10 cm lungime sau orice lungime a lamei care este interzisă de reglementările locale), skean dhus (cuțite simbol din Scoția), kirpan (sabie sau cuțit curbat), stele aruncătoare și topoare.

Lănci sau pistoale cu suliță, arbalete, șuruburi de arbalete și săgeți lungi cu arc.

Arme contondente, inclusiv prăfuitoare, articulații de alamă, bâte, gunoi, bastoane, biți sau nunchaku (armă tradițională de arte marțiale).

Cătuşe.

Ce alte obiecte nu au ce căuta la bordul unui vas de croazieră

Dispozitive de asomare de înaltă tensiune și toate articolele care conțin substanțe incapacitante (de exemplu, pistoale cu gaz, spray-uri lacrimogene, buzdugan, fosfor, acid și alte substanțe chimice periculoase care ar putea fi folosite pentru a mutila sau a dezactiva).

Brici deschise (mașini de ras) și foarfece cu lame mai lungi de 4”/10 cm.

Orice alte articole, realizate, adaptate sau destinate utilizării ca armă ofensivă.

Substanțe inflamabile și substanțe chimice periculoase, cu excepția cazului în care sunt transportate în cantități limitate și în conformitate cu instrucțiunile companiei (de exemplu, benzină, alcool metilat, diluanți de vopsea etc.).

Unelte electrice, aparate de gătit și articole care conțin elemente de încălzire, de ex. încălzitoare cu imersie, pături de încălzire, încălzitoare cu infraroșu, fiare de călcat plat, încălzitoare de apă, mașini de cafea etc.

Toate armele cu lamă ascunse: cuțite cu cataramă de centură, baston, cuțite/săbii umbrelă, cuțite pentru pix, cuțite pentru cărți de credit etc.

Ce nu trebuie să conțină bagajul pe care îl iei pe un vas de croazieră

Orice dispozitive, jucării sau drone controlate de la distanță sau zburătoare autonome.

Plăci hover auto echilibrare, roți pneumatice, scutere sau Segway-uri (scuter electric).

Rezervoare de gaz comprimat, sticle, butelii inclusiv rezervoare de scufundare, rezervoare de propan și cutii de aerosoli.

Radiofaruri de indicare a poziției de urgență (EPIRB), radiouri, receptoare cu bandă largă (scanere), telefoane prin satelit, transformatoare, lasere și pointere laser.