Home » Life & Style » 6 detalii nebănuite despre Prințul Philip. Din ce familie provine, unde s-a născut și de ce și-a schimbat numele regal

6 detalii nebănuite despre Prințul Philip. Din ce familie provine, unde s-a născut și de ce și-a schimbat numele regal

Manolică Anca / 25.02.2021, 12:58

Detalii nebănuite despre Prințul Philip. Și-a început povestea de dragoste cu Regina Elisabeta a II-a în urmă cu aproximativ 74 de ani, fiind un model demn de urmat pentru poporul britanic. Nu mulți știu însă din ce familie provine și unde s-a născut el, mai exact.

Detalii nebănuite despre Prințul Philip

Prințul Philip și Regina Elisabeta a II-a au sfidat orice longevitate la casa regală, stabilind recordul de cel mai lung mariaj din istoria acestei monarhii. Cuplul va împlini anul acesta, pe 20 noiembrie, 74 de de ani de căsătorie. Iată câteva detalii nebănuite despre Prințul Philip:

1. Deși sunt mai bine de șapte decenii de când este asociat cu Familia Regală Britanică, prințul consort nu este din acest regat. El s-a născut în Grecia, pe 10 iunie 1921, și provine din familii regale elene şi daneze. Însă, încă din vremea copilăriei a fost forţat să aleagă calea exilului. Înainte de a se căsători cu Regina Elisabeta, Philip a renunţat la toate titlurile sale regale şi a preluat numele de domnişoară al mamei lui, Mountbatten, nume important în istoria Regatului Unit.

Detalii nebănuite despre Prințul Philip. Imagine de colecție cu Prințul Philip și Regina Elisabeta a II-a în tinerețe
Detalii nebănuite despre Prințul Philip. Imagine de colecție cu Prințul Philip și Regina Elisabeta a II-a în tinerețe

2. Philip nu a avut o copilărie foarte fericită. După ce familia sa nu s-a mai aflat la conducerea Greciei, în urma abdicării unchiului său, Regele Constantin I, ei s-au văzut nevoiți să plece din țară. La vârsta de nouă ani, Prințul a plecat să studieze la un internat din Anglia. În acest timp, mama lui Philip s-a îmbolnăvit cu o boală psihică foarte gravă, fiind internată într-un azil din Elveţia, iar tatăl său a părăsit-o și s-a mutat în Franța, alături de amanta lui. Surorile lui, Prinţesele Margarita, Teodora şi Sofia, au ales și ele o cale mai ușoară. Fiind despărțite de familie, ele s-au căsătorit cu prinţi de origine germană.

Familia sa nu a participat la nunta regală

3. Deşi era foarte apropiat de surorile sale, acestea nu au participat la nunta regală din toamna lui 1947. Consecinţele celui de-al Doilea Război Mondial, implicarea naziştilor și căsătoriile lor cu prinți nemți, au făcut imposibil acest lucru.

Regina Elisabeta a II-a și Prințul Philip, fotografie de colecție
Regina Elisabeta a II-a și Prințul Philip, fotografie de colecție

4. Pe lista de detalii nebănuite despre Prințul Philip se înscrie și faptul că acesta este, practic, vărul soţiei sale. Fiind amândoi descendenţi ai Reginei Victoria, ea strănepoată de gradul doi din partea tatălui ei, iar prințul consort strănepot de gradul doi din partea mamei lui, ajungem la concluzia că, practic, cei doi sunt veri de gradul al treilea. Nimic neobișnuit însă pentru curţile regale, ci din contră, cam aceasta era regula: să se căsătorească în familie pentru ca averea să rămână în familie.

5. Şi-a schimbat numele regal. La începutul domniei soţiei lui, protocolul regal prevedea ca toţi descendenţii fără un titlu oficial să preia numele casei regale, Casa de Windsor. Deranjat de acest lucru, Prinţul Philip și-a exprimat vehement dorința ca toţi cei care vin în familie ca descendenţi ai persoanelor fără titluri regale sau sânge albastru, să preia numele de Mountbatten- Windsor.

6. Un alt lucru mai știut despre cei doi este că Regina Elisabeta a II-a și Prințul Philip dorm în paturi separate. Și nu numai că dorm în paturi separate, ci dorm și în camere diferite. Se pare că acest lucru ține de o tradiție nobilă de demult.

„În Anglia, clasele sociale superioare au întotdeauna dormitoare separate. Nu vrei să fii deranjat de sforăieli sau cineva să-și pună un picior peste tine. Când te simți confortabil, din când în când mai împarți și camera cu partenerul. E extraordinar să poți alege”, spune Lady Pamela Hicks, verișoara Prințului Philip.

Prințul Philip și Regina Elisabeta a II-a
Prințul Philip și Regina Elisabeta a II-a

Prințul Philip, internat în spital

Prințul în vârstă de 99 de ani a fost internat în spitalul King Edward VII din Londra marți, 16 februarie 2021, ca precauție după ce nu s-a simțit bine. Conform comunicatului de presă emis de Palatul Buckingham, ducele a fost internat ca „măsură de precauţie” pentru o „stare de rău”, la recomandarea medicului său. „Cel mai probabil, ducele va rămâne în spital pentru câteva zile de observare şi odihnă”, se mai arată în comunicat.

Potrivit unei surse regale, nu este vorba despre o internare de urgenţă, ducele fiind fost transportat la spital cu maşina, fără ajutor la deplasare. Inițial nu au fost oferite prea multe informații privind cauza internării, însă s-a confirmat că este vorba despre o infecție. De asemenea, s-a precizat că boala nu are legătură cu Covid-19. Luna trecută, Ducele şi Regina Elisabeta a II-a au fost vaccinați împotriva Covid-19.