Home » Life & Style » 6 locuri din lume unde mașinile nu au ce căuta. Ce mijloace de transport folosesc oamenii

6 locuri din lume unde mașinile nu au ce căuta. Ce mijloace de transport folosesc oamenii

Cojocaru Cristian / 19.10.2021, 15:30
6 locuri din lume unde mașinile nu au ce căuta. Ce mijloace de transport folosesc oamenii

Imaginează-ți că te afli într-un loc superb, cu aer proaspăt și care nu cunoaște termenul de poluare, frâne asurzitoare și claxoane de mașină. Ei bine, există nu unul ci șase astfel de locuri în lume unde mașinile nu au ce căuta.

Locuri ale lumii în care mașinile nu sunt întâlnite

Chiar dacă un astfel de loc ți se pare un vis, află că este, de fapt, o realitate cât se poate de încântătoare. Mașinile nu circulă, iar locuitorii au apelat la diferite tipuri de transport, printre care putem enumera bicicletele, bărcile sau pur și simplu mersul pe jos.

1. Giethoorn, Olanda

Olandezii sunt cunoscuți ca oameni cărora le place să se deplaseze cu bicicleta. O imagine izbitoare este cea a reginei Maxima, care merge cu bicicleta la un eveniment, completată cu o rochie elegantă, pălărie mare, tocuri înalte și poșeta ei atârnând de ghidon. Fără Rolls Royce la vedere! Nu e de mirare că este mult iubită de oamenii ei.

Oamenii din Giethoorn, un sat olandez tipic situat în provincia de nord-est a Overijssel, își adaugă bărcile la biciclete ca mijloc de transport. Aceasta este într-adevăr o necesitate, întrucât satul, renumit pentru căsuțe și ferme vechi de secole, cu acoperiș din paie  este construit pe nenumărate insule de turbă, traversate de căi navigabile și conectate prin peste 170 de mici poduri de lemn. Aceste bărci sunt numite parior și sunt mutate împingându-le împreună cu stâlpi lungi. Nu sunt permise mașini în Giethoorn și oricum podurile mici nu ar putea să le susțină greutatea. +

2. Chamois, Italia

Chamois este un sat de munte pe un platou deasupra versanților abrupți ai văii Aosta din nord-vestul Italiei. Datorită poziției sale la 1.814 metri deasupra nivelului mării, a fost întotdeauna dificil pentru numărul mic de locuitori din Chamois să ajungă la valea de dedesubt. Acest lucru a fost gestionat de trasee montane, mers pe jos  sau cu călare pe măgari. Chamois a fost și este singurul oraș din Italia care nu este accesibil cu mașina. Totuși, locuitorii nu erau ”singuratici”, însă pur și simplu nu doreau ca poluarea și zgomotul transporturilor moderne să perturbe natura lor fabuloasă a pădurilor, munților și a faunei sălbatice.

În 1955, a avut loc un referendum în care 95% din populație a votat să nu construiască un drum demn de mașină pentru a le conecta la cel mai apropiat oraș din vale, Buisson. În schimb, au optat pentru o telecabină modestă care a facilitat accesul în sat fără a deranja mediul.

3. Insulele Cíes, Spania

Insulele Cíes sunt un grup de trei insule situate în Galicia, la nord de Spania, în gura Riei de Vigo, în largul coastei Pontevedra. Insulele sunt o rezervație naturală datorită vegetației lor, stâncilor și păsărilor sălbatice. Două dintre insule sunt conectate printr-o plajă largă, albă, cu acces ușor la apă, ceea ce o face ideală pentru o vacanță cu copii.

Protecția naturii este strictă. Insulele pot fi accesate doar cu feribotul și nu sunt permise mașini, cu excepția vehiculelor utilitare. Traseele de drumeții, care sunt clar marcate, traversează insulele și nu le este permis să se abată. Aruncarea gunoaielor este puternic sancționată.

locuri mașinile
Zermatt este un oras foarte luxos si popular in Cantonul Valais

4. Zermatt, Elveția

Zermatt este un oraș foarte luxos și popular în Cantonul Valais din Alpii Elvețieni. Înconjurat de cele mai înalte vârfuri din Alpii Elvețieni, cel mai faimos Matterhorn – Zermatt este o destinație ideală de vacanță atât vara cât și iarna. Cu aproape două milioane de turiști pe an, nu este o surpriză faptul că Zermatt este strict lipsit de mașini pentru a le menține în siguranță și mediul cât mai sănătos posibil.  Accesul cu mașina privată este permis numai până la Täsch. De acolo, este fie tren, taxi, fie serviciu de limuzină. Zermatt poate fi accesat și de celebrul Glacier Express.

5. Fire Island, New York

Fire Island este marea insulă cdin mijlocul insulelor de barieră, paralele cu malul sudic al Long Island, New York. Satele încorporate Ocean Beach și Saltaire sunt fără mașini în timpul sezonului turistic de vară. Sunt permise numai bicicletele și taxiurile de apă.

6. La Cumbrecita, Argentina

La Cumbrecita este un sat alpin retras situat în Valea Calamuchita din Marea Sierra din Cordoba, Argentina. Acesta este amplasat printre molizi și pini, semănând cu un sat nemțesc cu cabane, un ceas cu cuc la intrare, restaurante care servesc șnițel, varză murată și bere în stil bavarez și chiar indicatoare stradale în limba germană. Când cătunul este acoperit de zăpadă, iluzia de a fi în Bavaria este completă. Pentru a păstra atmosfera de basm, satul este în totalitate o zonă pietonală și nu sunt permise mașini.