Home » Life & Style » 7 alimente pe care nu e bine să le speli înainte de a le găti. Greșeala pe care o fac multe persoane

7 alimente pe care nu e bine să le speli înainte de a le găti. Greșeala pe care o fac multe persoane

Manolică Anca / 09.04.2021, 15:33
7 alimente pe care nu e bine să le speli înainte de a le găti. Greșeala pe care o fac multe persoane

Este un lucru bine știut că alimentele trebuie spălate înainte de a fi preparate, pentru a elimina murdăria de pe acestea și pentru a preveni toxiinfecția alimentară. Cu toate acestea, există și situații în care fie este periculos pentru sănătate să le speli, fie riști să îi elimini savoarea. Iată 7 alimente pe care nu e bine să le speli înainte de a le găti.

Alimente pe care nu e bine să le speli înainte de a le găti

Deși de mici suntem învățați să trebuie să ne spălăm pe mâini și să spălăm bine alimentele pe care le consumăm (cele care pot fi spălate), experții atrag atenția și spun că există alimente care nu ar trebui trecute pe sub jetul de apă. Iată de ce uneori este chiar periculos să le speli înainte de a le găti.

1. Carnea de pui

Fiindcă puiul crud este lipicios, avem tendința de a-l spăla înainte de a-l găti. Total greșit! Acest lucru nu numai că  nu elimină bacterile sau agenții patogeni, ci poate creşte riscul de contaminare. Singurul mod cu adevărat eficient de a elimina bacteriile este prin procesul de gătire, așadar, este mult mai sigur să prepari carnea, decât să o speli în prealabil.

„Spălând puiul crud în chiuvetă, este posibil să răspândeşti bacteriile prin bucătărie, inclusiv pe suprafeţele curate, precum blaturi, prin stropire şi picurare”, afirmă Eric Sieden, expert în nutriţie şi sănătate alimentară din New York.

2. Carnea roşie

Este la fel de periculos ca în cazul cărnii de pui. Aceste bacterii care se desprind de pe carne în momentul spălării vor contamina chiuveta și tot ce conține sau folosești ulterior în ea. Cea mai sigură modalitate de a elimina toate bacteriile din carnea roșie este să o gătești o oră, două la o temperatură de peste 70 de grade. Dacă pur şi simplu nu poţi renunţa la obiceiul de a spăla carnea, este indicat ca după să usuci excesul de apă, tamponând-o cu un şervetel de hârtie sau de bumbac. Și, un alt aspect important este să igienizezi chiuveta și suprafețele de pe lângă.

3. Ciupercile

Ciupercile se comportă ca niște bureți, care absorb apa și, posibil, o parte din bacterii. Mai mult, își schimbă și gustul dacă sunt spălate. Nu devin periculoase, cu excepţia cazului în care suprafeţele pe care sunt curăţate sau din apropiere sunt contaminate, dar „majoritatea bucătarilor vor spune să nu le înmoi, să nu speli ciupercile, ci să le ştergi cu un prosop de hârtie umed, întrucât ciupercile absorb apa ca un burete”, spune Sieden.

Prin spălare, ciupercile își pierd din gust
Prin spălare, ciupercile își pierd din gust

4. Ouăle

Înainte de a fi depus, coaja oului se acoperă cu un strat protector care ține bacteriile la distanță de porii de pe suprafața acestuia. Așadar, dacă speli ouăle înainte de folosire, există riscul de a elimina acest strat protector și să permiți accesul bacteriilor. Este recomandat să ții ouăle, tot timpul, în frigider, și să le gătești direct, fără a le mai spăla.

5. Alimente pe care nu e bine să le speli înainte de a le găti. Produse pre-spălate şi salatele

Dacă este pe ambalajul acestora este specificat că au fost dejaspălate, atunci nu mai este nevoie să le speli și tu. Este bine de știut că, cel puțin în cazul salatei verzi, aceasta trece prin trei procese de spălare consecutive, pentru a elimina orice urmă de pământ.

6. Peștele

La fel ca în cazul puiului și a cărnii roșii este mai bine să se gătească direct, pentru a evita orice risc. Excepție fac scoicile, midiile și stridiile, care trebuie spălate pentru a curăța murdăria și nisipul prins în carapace.

7. Pastele

Nu există niciun pentru care ar trebui să speli pastele, nici înainte, nici după gătire. Unii aleg să clătească pastele după ce au fost fierte pentru a mai elimina din amidon, însă acest lucru va face ca sosul să se omogenizeze mai greu.