Home » Life & Style » 7 animale de pe planetă cu superputeri. Cu ce abilități uimitoare au fost înzestrate acest creaturi

7 animale de pe planetă cu superputeri. Cu ce abilități uimitoare au fost înzestrate acest creaturi

Voicu Costin / 03.03.2022, 08:50

Animalele sunt pline de surprize, iar unele dintre ele au abilități la care nu se aștepta nimeni. Cercetătorii au rămas surprinși când au descoperit că unele animale pot avea anumite superputeri. Sunt folosite adesea pentru a scăpa de prădători sau pentru a se adapta la un stil de viață cel puțin ciudat. Ce superputeri au unele animale și cum le folosesc ele?

7 animale cu superputeri

Există creaturi care au abilități ieșite din comun. Cercetătorii, care le-au studiat cu atenție comportamentul timp îndelungat, au observat caracteristici uimitoare. Pentru unele dintre aceste animale am realizat mai jos o scurtă prezentare. Iată cu ce superputeri au fost înzestrate!

Tigrii

Nimeni nu s-ar fi gândit că mustăţile tigrului au un rol aparte. Nu sunt doar de design, ci ele chiar au un scop nebănuit. Nervii de la baza mustăţilor îi ajută pe tigrii să estimeze distanţe şi să identifice schimbări din mediu.

Atunci când vânează, tigrii ţintesc punctul cel mai sensibil al prăzii: artera carotidă de la nivelul gâtului. După ce caninii tigrului perforează artera, mustăţile se mişcă spre înainte, înconjurând gâtul prăzii şi determinând dacă aceasta mai are puls. În concluzie, mustățile tigrului reușesc să funcționeze ca un pulsometru.

Porumbeii

Dacă alte animale folosesc anumite tertipuri pentru a găsi drumul înapoi spre casă, porumbeii au un ceas interior. Porumbeii domesticiți sau călători realizează călătorii lungi şi spontane, ghidându-se în funcţie de poziţia soarelui pe cer şi de busola magnetică pe care o au în interior.  Ele sunt ajutate de aceste simțuri să revină mereu la locul natal.

Ornitorincul

Un animal cu un aspect neobişnuit dispune și de o serie de atuuri. El este dotat cu un sistem de electrorecepţie, motiv pentru care poate simţi impulsurile electrice în apă. Pe lângă faptul că este unul dintre puţinele mamifere care depun ouă, mai are o caracteristică folositoare: masculul are un canal de scurgere plin cu venin localizat sub pielea membrelor inferioare.

Veninul este secretat de o glandă, atunci când animalul se simte ameninţat și eliberează acest venin, care uneori, poate duce chiar la paralizie sau moarte.

Puricele, campion la sărituri

Puricele are picioarele foarte puternice. El poate sări 18 cm în înălțime și 33 cm în lungime. Puricele este considerat campionul absolut la sărituri, în raport cu mărimea sa.

Pasărea lira

O pasăre specială cu un nume deloc întâmplător. Pe lângă calitățile artistice înnăscute, pasărea lira poate imita multe sunete: zgomotul fierăstrăului electric, alarme sau trenuri.

Gândacul care este indestructibil

Ar fi dificil de determinat care organism terestru este cel mai rezistent la zdrobire, dar cu siguranță Nosoderma diabolicum sau gândacul„îmbrăcat în fier”, așa cum mai este cunoscut, este un bun candidat. Acest locuitor din deșerturile din sudul Californiei trăiește din ciupercile care cresc sub scoarța copacilor.

Un studiu recent a dezvăluit structura exoscheletului acestei insecte, ceea ce o face capabilă să reziste la trecerea unei mașini peste el şi să nu fie afectat. Pentru a face acest lucru, a renuntat la aripile sale, fuzionandu-si elitrele groase (aripile anterioare), care sunt sustinute de o structura laterala solida. Toate acestea l-au făcut să suporte de 39.000 de ori propria greutate corporală.

Vulturii

Înainte să inventăm etichete cu o dată de expirare, oamenii se bazau pe vedere, miros și gust pentru a ști ce mâncare să arunce, dar acest lucru nu funcționează întotdeauna. De exemplu, bacteria Bacillus cereus poate crește fără semne aparente într-o farfurie de paste veche de câteva zile. Și chiar dacă microbii sunt uciși când mâncarea este reîncălzită, toxinele lor pot persista și pot fi letale.

Spre deosebire de oameni și de stomacul nostru sensibil, multe alte animale sunt capabile să consume alimente stricate care pe noi oamenii ne-ar ucide. Printre aceștia se numără și vulturii, care se bucură de delicatese. al căror simplu miros ne-ar face pe cei mai mulți dintre noi să vomităm.

În 2014, un studiu a descoperit cum este posibil acest lucru. Aceste păsări distrug majoritatea bacteriilor periculoase pe care le ingerează în acidul stomacului lor, dar destul de ciudat că ele tolerează trecerea microbilor letali în intestinele lor, cum ar fi cei care provoacă antrax, botulism, cangrenă sau septicemie. Descoperirile ulterioare susțin ideea că microbiomul vulturului este cel care le permite să se hrănească cu trupuri putrede fără a muri.