Home » Life & Style » 7 lucruri interesante despre Coreea de Sud, o țară plină de mister

7 lucruri interesante despre Coreea de Sud, o țară plină de mister

Voicu Costin / 23.05.2022, 13:16
7 lucruri interesante despre Coreea de Sud, o țară plină de mister

Coreea de Sud, oficial Republica Coreea este o țară din Asia de Est, care ocupă partea sudică a Peninsulei Coreene. Numită „Țara dimineților liniștite”, ea are capitala la Seul, un oraș care este a doua metropolă din lume ca mărime și un important oraș pe plan mondial. Coreea de Sud se învecinează la nord cu Coreea de Nord și este înconjurată de Marea Japoniei la est, Marea Galbenă la vest, iar Strâmtoarea Coreei o desparte de Japonia. Ce lucruri trebuie să ştim despre Coreea de Sud?

7 lucruri interesante despre Coreea de Sud

Interzis decolteurilor!

Nu ai voie să porți bluze cu decolteu! Totuși, fustele și rochiile mini sunt la ordinea zilei. Poți vedea peste tot fete care poartă mini-uri.

Nu lăsați bacșiș în Coreea de Sud

În Coreea de Sud este o jignire să lași bacșiș în cafenele și restaurante. Angajații au salarii foarte bune.

Nu te holba la oamenii de pe stradă

Este jignitor să te holbezi la oameni pe stradă. Iar dacă faci poze coreenilor fără să le ceri voie, s-ar putea să te alegi cu o amendă!

Vârsta este diferită

Sud-coreenii au un sistem diferit de calcul al vârstei faţă de restul planetei. Un nou născut , în Coreea de Sud , are deja un an, apoi, pe 1 ianuarie în fiecare an, vârsta lor creşte cu un an. Dacă un bebeluş se naşte în Coreea de Sud pe 31 Decembrie , el are automat un an, iar a doua zi de viaţă va avea 2. Astfel , diferenţa de vârstă între Coreea de Sud şi restul planetei va fi de 1-2 ani, în funcţie de data naşterii.

Chirurgie plastică pe toate drumurile

Seoul, este capitala mondială a chirurgiei plastice, deţinând peste 500 de centre de înfrumuseţare. La ora actuală în Coreea de Sud au loc cele mai multe operaţii plastice pe cap de locuitor din lume, cu un record de 980.000 de operaţii în 2014, conform Business Insider. De asemenea, calculele arată că din 1.000 de persoane, 20 au apelat la astfel de proceduri, spre deosebire de Statele Unite unde cifra coboară la 13 oameni din 1.000.

Valentine’s Day se sărbătoreşte în fiecare lună

În Coreea, Valentine’s Day este un pic diferit fată de restul țărilor in care se sărbătorește Ziua Indrăgostiților. De fapt, Valentine’s Day este doar una dintre cele 12 “sărbători ale dragostei” pe care sud-coreenii le sărbătoresc pe data de 14 a fiecarei luni a anului.

Începând cu 14 Februarie , de “Ziua Îndrăgostiților”, există o întorsătură de roluri în care femeile oferă cadouri bărbaților, ca semn de afecțiune. Pe 14 Martie vine rândul femeilor să fie răsfășate, iar acest lucru se intamplă cu prilejul “Zilei Albe” (White Day) , zi în care bărbații își arată afecțiunea față de partenerele lor oferindu-le dulciuri. Pe 14 Aprilie, în schimb, persoanele singure sărbătoresc “Ziua Neagră” (Black Day), zi în care mânancă Jajangmyeon (Black Noodles – paste negre) împreună cu prietenii sau singuri.

Învățământul la rang de artă

Sistemul de învățământ în Coreea de Sud pune un mare accent pe performanță și progres, în prezent, 17% din bugetul țării ajunge în sistemul educațional. La nivel mondial, Coreea este în topul destinațiilor internaționale de studiu.

Programul general al unui elev începe cu trezirea la 6:30 dimineața. Între 8 și 16:00 se află la școală. Seara elevii merg la hangwon, un fel de școli private răspândite la scară industrială, unde mai petrec câteva ore în birouri individuale de studiu. Undeva la 1 noaptea ajung acasă.

Consumul de alcool cel mai ridicat din lume

Coreea de Sud e cel mai mare consumator de băuturi spirtoase din lume. Soju, alcoolul național neoficial al țării, este băutura spirtoasă care se vinde cel mai bine în toată lumea. Depășește chiar și vodca, whiseky-ul și romul, cu 90 de milioane de lăzi vândute în fiecare an.