Home » Life & Style » 8 alimente ce nu trebuie să lipsească de pe masa de Revelion. Ce e bine să mănânci în Noaptea dintre Ani

8 alimente ce nu trebuie să lipsească de pe masa de Revelion. Ce e bine să mănânci în Noaptea dintre Ani

Voicu Costin / 30.12.2021, 13:30
8 alimente ce nu trebuie să lipsească de pe masa de Revelion. Ce e bine să mănânci în Noaptea dintre Ani

Obiceiurile și tradițiile în luna decembrie sunt respectate de toți românii. Fie că vorbim de ziua de Ajun sau de Crăciun, ori că vorbim de Ajunul Anului Nou, tradițiile și superstițiile sunt în floare. Vedem ce alimente nu trebuie să lipsească de pe masa de Revelion și care vă pot aduce noroc în anul următor!

8 alimente ce nu trebuie să lipsească de pe masa de Revelion

Sunt câteva preparate pe care românii trebuie să le aibă pe masa de Revelion pentru a le oferi bunăstare în anul următor. Vedem mai jos o listă cu o parte din ele.

1. Peștele este adorat de români, iar pe masa de Revelion ar putea să își facă loc pe masa noastră. După porcul de Crăciun alegerea de a consuma o carne albă, ne-ar face foarte bine. Pe lângă faptul că este mai sănătos, peștele simbolizează abundența şi trebuie aşezat întreg pe farfurii, altfel, spun superstițioşii, norocul se fragmentează.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

2. Dacă vinul roșu, alb sau rose domnește pe masă de sărbători, aflați că și strugurii nu ar trebui să vă lipsească din casă, în Ajunul Revelionului. Se spune că dacă mănânci 12 boabe de struguri albi la miezul nopții vei avea parte de 12 luni dulci şi pline de sănătate.

3 și 4. Legumele și fructele sunt pline de vitamine. Pe lângă aportul important de nutrienți, pe care ni le oferă, legumele verzi își pot găsi și ele un loc pe masă. Varza, salata, spanacul reprezintă simbolurile sănătății, datorită culorii verzi pe care o au.

5 și 6.Pastele sunt preferate de români și sunt consumate în diferite moduri. Cerealele sunt adorate de copii, dar și de adulți. Sunt considerate simboluri ale unei vieți lungi şi abundente.

7. Porcul este alegerea pentru români în fiecare an de Crăciun. Cu toate acestea, friptura de porc este nelipsită și în Ajun de Revelion. Porcul este considerat norocos pentru că inspiră avuție, acesta fiind şi motivul pentru care majoritatea puşculițelor au formă de purceluşi.

8. Deserturile își fac și ele apariția la sfârșit de an. Dacă de Crăciun am mâncat plăcinte și cozonaci, de Revelion românii preferă să mănânce o felie de tort. La ora 12 noaptea, tradiția spune că un pahar de șampanie trebuie ciocnit pentru a sărbători trecerea dintre ani. Tortul simbolizează veșnicia, iar șampania, belșug.

Obiceiuri în Ajunul Anului Nou: Plugușorul, Capra, Ursul, Cerbul

În Ajunul Anului Nou există obiceiul mersului cu Pluguşorul. Colindătorii se costumează în animale, fiind o tradiție de An Nou. Capra, ursul, căluţul şi cerbul sunt unele dintre animalele înfățișate prin costumele colindătorilor.

Dansul şi melodiile colindătorilor îţi aduc sănătate şi belşug în gospodărie. Jocul caprei, cel al ursului, căluţii şi jocul cerbului şi-au pierdut astăzi din semnificaţiile iniţiale, dar sunt încă niște obiceiuri respectate în Ajunul Anului Nou.

Superstiții de Revelion

Superstiţiile au și ele o importanţă aparte, de aceea, mulți români încearcă să le respecte. Se spune că trebuie să purtăm ceva roşu, ceva nou, bani mulţi şi să avem în ghiveci o plantă care să atragă asupra casei noastre noroc din belşug, sănătate, dragoste, prosperitate şi veselie în anul ce vine. Paharele, farfuriile şi buzunarele goale sunt semnele unui an sărac, consideră superstiţioşii.