Home » Life & Style » 8 plante care sunt toxice pentru câini și pisici. Dacă ai un animal de companie, trebuie să știi asta

8 plante care sunt toxice pentru câini și pisici. Dacă ai un animal de companie, trebuie să știi asta

Voicu Costin / 19.05.2022, 10:03
8 plante care sunt toxice pentru câini și pisici. Dacă ai un animal de companie, trebuie să știi asta

Ne place să amenajăm spațiul interior cu diferite tipuri de flori în ghivece, mai ales atunci când vine primăvara. Fie că stăm la curte sau la apartament, unii dintre noi aleg să crească și câte un animal de companie. Încercăm să le oferim cele mai bune condiții, dar trebui să știm că unele plante le fac rău, dacă sunt ingurgitate de micile patrupede. Care sunt plantele toxice pentru câini și pisici?

Plante care pot provoca răni patrupedelor noastre

O serie de plante sunt considerate otrăvitoare pentru animalele de companie. Unele substanțe pe care plantele le pot conține sunt toxice pentru stomacul animalelor, iar în momentul în care ne hotărâm să cumpărăm sau să adoptăm un animal, trebuie să avem grijă ce fel de plante alegem să păstrăm și ce vom înlătura.

Animalele știu să aleagă plantele pe care le consumă, în special pentru că cele potrivite sunt un bun remediu în cazul în care au probleme cu stomacul. De cele mai multe ori, vor consuma iarbă, însă în cazul în care cea pe care o au la dispoziție nu li se pare bună, ar putea apela și la frunzele căzute ale acestora sau chiar petalele lor.

Plantele considerate toxice pentru pisici pot să difere cu cele pentru câini, de aceea, le vom împărți pe categorii.

Plante toxice pentru pisici

Crinii – sunt considerate cele mai toxice flori pentru pisici, cauzând inclusiv insuficientă renală acută, dacă sunt consumate. O singură petală de crin consumată de pisici le poate provoca moartea, însă, depinde de specia crinilor. Cei mai periculoși sunt crinii japonezi.

Brândușele – sunt toxice pentru pisici și câini din cauza conținutului lor de colchicină în alcaloid. Trebuie să rețineți că întreaga plantă este toxică, iar în cazul în care pisica ingerează și o mică cantitate, poate să aibă următoarele simptome:

  • Vărsături
  • Dificultăți de respirație
  • Diaree cu sânge

Azaleea/Rododendronul – fac parte dintr-o familie de plante cu peste 1000 de specii, toate fiind toxice pentru pisici. În cazul în care sunt ingerate, ele provoacă probleme gastrointestinale, pe care patrupedul le semnalează prin intermediul unor simptome:

  • Vărsături
  • Diaree
  • Lipsa poftei de mâncare
  • Aritmii
  • Tremur
  • Comă

Narcisele – în acestea se regăsește o substanță otrăvitoare, lycorina, mai ale în bulbi. În cazul în care pisica consumă această floare, poate avea următoarele simptome:

  • Vărsături
  • Diaree
  • Aritmii
  • Scăderea tensiunii
  • Dificultăți de respirație

Plante toxice pentru câini

Spre deosebire de pisici, care sunt de cele mai multe ori atente la plantele pe care le consumă, câinii pot ajunge să consume diverse plante care le provoacă diferite probleme. Sunt câini care știu să deosebească plantele bune de cele toxice, dar alții nu sunt familiarizați cu ele. Care sunt plantele de evitat pentru micii patrupezi?

Palmier Sago – are aspectul unui palmier de mici dimensiuni și poate fi pus în ghiveci, în casă sau afară. În cazul în care câinele ingerează frunzele acestei plante, poate avea următoarele probleme:

  • Diaree
  • Vărsături
  • Insuficientă hepatică
  • Convulsii

Dacă ajunge să consume semințele acesteia, moartea câinelui este inevitabilă, ele fiind cele mai toxice din întreaga plantă.

Filodendronul – este o plantă populară pentru orice tip de casă. Frunzele sale conțin cristale insolubile de calciu ce duc la iritarea gurii și buzelor câinelui, în cazul în care acesta muşcă din ele.

Mărgăritarul – una dintre cele mai populare plante de grădină, poate fi toxică pentru câini. Ei pot consuma aceste plante din greșeală, iar efectul va fi unul foarte neplăcut. De asemenea, consumul de bulbi poate provoca o creștere a tensiunii arteriale, dezorientare și convulsii. Câinii au tendința de a săpa în grădină și de a face gropi, iar în acest fel pot ajunge foarte ușor la bulbi, pe care să îi muște în joacă.

Lalelele – foarte populare aceste flori, bulbii sunt considerați toxici pentru câini. Câinele se poate alege cu tulburări la nivelul stomacului, depresie și pierderea poftei de mâncare. Surprinzător, câinii nu au nicio problemă dacă consumă frunze de lalele, mai ales când au probleme cu stomacul.