Home » Life & Style » 9 lucruri inedite despre Regina Elisabeta, cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii. De ce are două zile de naștere

9 lucruri inedite despre Regina Elisabeta, cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii. De ce are două zile de naștere

Voicu Costin / 21.04.2022, 14:38
9 lucruri inedite despre Regina Elisabeta, cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii. De ce are două zile de naștere

Elisabeta a II-a s-a născut pe 21 aprilie 1926 şi este regina a cinsprezece state suverane, cunoscute sub numele de Commonwealth. Elizabeth a avut parte de o educație privată, acasă, și a început să își asume sarcini publice încă din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. În 1947 s-a căsătorit cu Philip, Duce de Edinburgh, un fost prinț al Greciei și Danemarcei, relație din care au rezultat patru copii: Charles, Prinț de Wales, Anne, Prințesă Regală, Andrew, duce de York și Edward, Conte de Wessex. A fost căsătorită cu Prințul Philip timp de 73 de ani, până la moartea acestuia, la 9 aprilie 2021. Ce lucruri interesante mai ascunde regina?

Lucruri de ştiut despre Regina Elisabeta a II-a

Regina rareori acordă interviuri, lăsându-le oamenilor puţine lucruri de ştiut din viaţa sa personală, în afara faptului că iubeşte rasa de câini Corgis şi se mândreşte cu o colecţie eclectică de pălării.

Nu este cea mai bogată persoană din Marea Britanie

În ciuda unei averi estimate la 340 de milioane de lire sterline, regina nu a apărut nici măcar o dată pe lista „The Sunday Times“ a celor mai bogaţi 300 de britanici din ultimii ani.

A fost portretizată în aproximativ 100 de filme şi emisiuni TV

Potrivit IMDb, regina a fost portretizată de actori pe marile ecrane de aproximativ 100 de ori, printre care amintim de actriţa Claire Foy, care a jucat-o în serialul Netflix „The Crown“, şi Helen Mirren, care a câştigat şi un prestigios Oscar pentru rolul Reginei Elisabeta a II-a.

Regina nu are nevoie de permis de conducere

Regina Elisabeta nu are nevoie de permis de conducere, deoarece, la fel ca în cazul paşaportului, permisele sunt emise în numele Majestăţii Sale. Cu toate acestea are dreptul de a conduce şi nu se sfieşte să o facă.

Nu are nevoie de paşaport pentru a călători

Întrucât toate paşapoarte britanice sunt tehnic emise în numele Reginei, Majestatea Sa nu are nevoie de un paşaport propriu.

„Întrucât orice paşaport britanic este emis în numele Majestăţii Sale, nu este nevoie ca şi Regina să posede unul. În schimb, toţi ceilalţi membri ai familiei regale, inclusiv Ducele de Edinburgh şi Prinţul de Wales, au paşapoarte“, se arată în site-ul oficial al monarhiei britanice.

Are două zile de naştere

Majestatea Sa s-a născut la 21 aprilie 1926, însă suverana este sărbătorită în luna iunie, eveniment marcat de ceremonia „Trooping the Colour“. Astfel sunt sărbătoriţi monarhii britanici din anul 1748 şi semnifică pregătirea steagurilor arătate soldaţilor înainte de război pentru a le recunoaşte.

Regina este un fan al echipei de fotbal Arsenal

Fostul mijlocaş al clubului, Cesc Fabregas, a susţinut că Majestatea Sa i-a spus că este „mare fană“ a echipei în timpul unei recepţii de la Palatul Buckingham din 2007.

În fiecare an, găzduieşte peste 50.000 de persoane la Palatul Buckingham

Datorită unui calendar social plin, Regina găzduieşte anual mii de oameni în palat, în cadrul unor diverse prânzuri, mese festive, banchete şi garden party-uri.

Cel mai în vârstă monarh în viață

În 2017, ea a devenit primul monarh britanic care a ajuns la Jubileul de Safir. Este cel mai longeviv monarh britanic. Este șefa de stat cu cea mai îndelungată funcție din istoria lumii, cel mai în vârstă monarh în viață, are cea mai îndelungată domnie a unui monarh actual și cea mai îndelungată funcție a unui șef de stat actual.

Regina nu deţine toate castelele din Londra

Royal Collection, care include mii de opere de artă istorice și bijuteriile Coroanei britanice, nu este proprietatea personală a reginei, dar este deținută în încredere de regină, la fel ca reședințe sale oficiale, cum ar fi Palatul Buckingham și Castelul Windsor și Ducatul Lancaster, un portfolio imobiliar evaluat la 472 milioane de lire sterline în 2015.