Home » Life & Style » Acatistul Sf. Andrei. Când și de ce e bine să-l citești

Acatistul Sf. Andrei. Când și de ce e bine să-l citești

Manolică Anca / 30.11.2021, 11:57
Acatistul Sf. Andrei. Când și de ce e bine să-l citești

An de an, pe 30 noiembrie, credincioșii îl prăznuiesc pe Sfântul Andrei, cel supranumit și ocrotitorul tuturor românilor. El a fost înscris în calendarul Bisericii Ortodoxe Române cu cruce roșie în 1995, doi ani mai târziu Sfântul Sinod proclamându-l drept „Ocrotitorul României”. Citește în rândurile de mai jos Acatistul Sf. Andrei.

Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor

Sfântul Andrei s-a născut în Betsaida Galileia, o localitate aflată pe țărmul Lacului Ghenizaret, în nordul Țării Sfinte. Din Biblie aflăm ca a fost fratele lui Simon Petru, fiii lui Iona, un pescar sărac din Galileea. Sfântul Andrei, înainte de a deveni ucenic al lui Hristos, a fost ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul. Dorința de a-L urma pe Hristos s-a născut la botezul Lui în apa Iordanului, când Sfântul Ioan a rostit cuvintele: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii” .

Andrei mai este cunoscut și drept „cel dintâi chemat” la apostolie. L-a însoțit pe Iisus Hristos prin Țara Sfântă. A fost martorul minunile săvârșite de El și a luat aminte din învățăturile Lui. A suferit, alături de ceilalți apostoli, asistând la chinurile și umilințele la care L-au supus iudeii pe Mântuitor.

S-a încredințat, împreună cu ceilalți apostoli, că Iisus a înviat din morți. L-a văzut pe Hristos înviat și în prima zi, și după opt zile, și când El S-a arătat în Galileea și Le-a dat poruncă să predice Evanghelia printre toate neamurile pământești.

Sfântul Andrei
Sfântul Andrei

Sfântul Andrei este considerat „Ocrotitorul României” sau „Patronul spiritual al românilor”, deoarece el este cel care a creştinat poporul român după ce a venit în Dobrogea.

Acatistul Sf. Andrei

În fiecare an, pe 30 noiembrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Andrei. În această zi este bine să citim cu toții Acatistul Sf. Andrei. Rugăciunea puternică alungă relele și te ajută să ai spor în casă. Dacă îl vei citi cu credință și smerenie, te va apăra de necazuri și îți va apăra casa și familia de primejdii.

Troparul Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, glasul al 4-lea:

Cel ce ai fost dintre Apostoli mai întâi-chemat şi lui Petru frate adevărat, Stăpânului tuturor, Andrei, roagă-te, pace lumii să dăruiască şi sufletelor noastre mare milă.

Condacul 1

Pe ucenicul cel întâi chemat şi următorul Pătimirilor lui Hristos, pe Andrei apostolul, fratele lui Petru, să-l lăudăm credincioşii, că pe cel ce pe păgâni din înşelăciune i-a întors la botez. Pentru aceasta îi cântăm: Bucură-te, Sfinte Andrei, Apostole!

Icosul 1

Sufletul meu cel tulburat de gânduri şi de cuvinte rele curăţeşte-l cu dumnezeiescul tău dar, care s-a sălăşluit întru tine, propovăduitorul lui Hristos Andrei, ca, fiind curat, cântare vrednică să izvorască aşa:
Bucură-te, cel ce din pescar ai devenit apostol;
Bucură-te, că mai întâi ai avut pe Sfântul Ioan Botezătorul ca dascăl;
Bucură-te, că din ceata ucenicilor de Mântuitorul mai întâi ai fost chemat la darul apostolesc;
Bucură-te, că te-ai făcut cu multă credinţă ucenic al lui Hristos;
Bucură-te, că şi pe fratele tău Petru l-ai adus la Hristos;
Bucură-te, că împreună cu toţi apostolii ai urmat Domnului;
Bucură-te, că eşti dintre cei dintâi apostoli ai lui Hristos;
Bucură-te, că ai păstrat dragoste încuviinţată către Domnul;
Bucură-te, că pentru dragostea Lui, prin multe ţări L-ai propovăduit Dumnezeu dătător de viaţă;
Bucură-te, că propovăduind la păgâni credinţa cea în Iisus Hristos, multe necazuri ai răbdat;
Bucură-te, că ai fost bătut cu lemne şi cu pietre;
Bucură-te, că sălbaticii aceia te muşcau;
Bucură-te, Sfinte Andrei, Apostole!

Citește continuarea pe crestinortodox.ro.