Home » Life & Style » Accesul câinilor pe plajă, permis doar în anumite condiții. Ce amenzi usturătoare riscă turiștii care nu curăță după patrupezi

Accesul câinilor pe plajă, permis doar în anumite condiții. Ce amenzi usturătoare riscă turiștii care nu curăță după patrupezi

Cojocaru Cristian / 19.03.2022, 17:38
Accesul câinilor pe plajă, permis doar în anumite condiții. Ce amenzi usturătoare riscă turiștii care nu curăță după patrupezi

O nouă veste bună vine pentru iubitorii de animale. Astfel, o lege a fost modificată fiind permis acum accesul câinilor pe plajă. Totuși, cei care au astfel de animale de companie trebuie să ia în calcul condițiile care se impun. Află care sunt acestea și ce amenzi riscă cei care nu vor respecta anumite prevederi legale.

Este permis accesul câinilor pe plajă

Începând de luni, 21 martie 2022, toți turiștii care dețin câini ca și animale de companie vor putea să își ducă animalele pe plajele turistice de la malul Mării Negre. Legea 56/2022 a fost publicată în data de 18 martie 2022 în Monitorul Oficial și va intra în vigoare cu data de luni.

Astfel, potrivit noii legi, este eliminată interdicția ca turiștii să își poată aduce patrupedele pe plajele turistice de la malul mării. Anterior atualizării acestei legi, accesul pe plaje a câinilor era strict interzis. În cazul în care un turist era surprins încălcând această lege, risca o amendă cuprinsă între 10.000 și 20.000 de lei.

După ce legea modificată va intra în vigoare, această interdicție nu va mai avea efect, însă proprietarii trebuie să știe că se vor supune unor anumite condiții. Astfel, accesul pe plajă a câinilor va fi permis în timpul sezonului estival numai cu acordul operatorilor plajelor turistice. De asemenea, indiferent de perioada anului, aceste animale vor trebui să fie ținute în zgardă, ham și lesă.

„Accesul persoanelor fizice însoțite de animale de companie, pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic, este permis oricând în afara sezonului estival. Pe durata sezonului estival, accesul persoanelor fizice însoțite de animale de companie, pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic, este permis numai cu acordul operatorilor de plaje (…).

Accesul cu animale de companie pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic este permis, indiferent de perioada din an, cu condiția ca animalele de companie să fie ținute în zgardă sau ham și lesă”, este precizat în lege.

accesul câinilor plajă
Cei care vin cu cainii la plaja vor trebui sa ii tina in lesa cu ham sau zgarda

Ce amenzi poți risca

Dacă animalele nu vor fi ținute așa cum este menționat în lege, atunci turiștii care sunt însoțiți de animalele de companie vor risca o amendă cuprinsă între 100 și 1.000 de lei. Totodată, o altă obligație a acestora constă în faptul că vor trebui să aibă în permanență pungi pentru a strânge fecalele animalelor, care vor fi ulterior aruncate la coșul de gunoi.

În cazul celor care nu vor face acest lucru, amenda este ceva mai usturătoare, fiind cuprinsă între 1.000 și 10.000 de lei. Cei care vor aplica aceste amenzi pot fi polițiști locali, agenți și ofițeri ai Poliției Române și ofițeri și subofițeri ai Jandarmeriei Române.

În cazul câinilor utilitari ai persoanelor cu dizabilități, precum și pentru câinii din dotarea Ministerului Afacerilor Interne, indiferent de perioada anului, accesul acestora va fi permis în continuare, chiar și fără acordul operatorilor plajelor turistice.

Așadar, atât timp cât câinele tău este prevăzut cu lesă și ham sau zgardă, în timpul sezonului estival deții acordul operatorilor plajelor turistice și strângi mizeria lăsată în urmă de patruped, te vei putea bucura de o vacanță alături de prietenul tău blănos, fără a risca o amendă usturătoare, potrivit avocatnet.ro.