Home » Life & Style » Ajutor de la stat pentru artiști. Ce cer Delia, Inna, Smiley în scrisoarea adresată Guvernului

Ajutor de la stat pentru artiști. Ce cer Delia, Inna, Smiley în scrisoarea adresată Guvernului

Bucur Ioana / 25.11.2020, 14:43
Ajutor de la stat pentru artiști. Ce cer Delia, Inna, Smiley în scrisoarea adresată Guvernului

Ajutor de stat pentru artiști, motiv de revoltă în spațiul public. Ce cer Delia, Inna, Smiley în scrisoarea adresată Guvernului. Reacții explozive ale celor puși la zid pentru inițiativa fără precedent.

Ajutor de la stat pentru artiști. Delia, Inna, Smiley, scrisoare adresată Guvernului

Inițiativă fără precedent în România. Peste 90 de artiști români, printre care Delia, Inna, Smiley, Antonia, Carla’s Dreams, Connect-R, Horia Brenciu, Loredana, Paula Seling, Ștefan Bănică, Vama și Voltaj, au trimis o scrisoare adresată Guvernului, în care cer…ajutor de stat pentru artiști. În scrisoarea deschisă, adresată premierului Ludovic Orban, vicepremierului Raluca Turcan și ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, artiștii punctează faptul că „existența sectorului cultural depinde nu doar de organizatorii de evenimente, ci mai ales de artiști”.

În scrisoarea adresată Guvernului în care se cere ajutor de stat pentru artiști, se precizează că s-a luat cunoștință de că Ministerul Culturii, cu sprijinul Guvernului României, a elaborat un proiect de schemă de ajutor de stat pentru a veni în sprijinul sectorului cultural, ale cărui activități au fost sistate pentru a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2. Semnatarii anunță că au sesizat că artiștii nu erau incluși în planul Guvernului.

„Citind cele cinci măsuri vizate în schema de ajutor de stat am observat că acestea se adresează doar operatorilor culturali, organizatorilor de festivaluri şi evenimente culturale, organizatorilor de evenimente muzicale şi stand-up comedy, vânzătorilor de bilete, librarilor şi editorilor, artiştii nefiind incluşi în niciuna dintre aceste măsuri. Considerăm că existenţa sectorului cultural depinde nu doar de organizatorii de evenimente, ci mai ales de artişti. Vă rugăm să includeţi în schema de ajutor de stat şi această entitate ca beneficiar eligibil al sumelor destinate ajutorării sectorului cultural”, se arată în scrisoarea deschisă.

Peste 90 de artiști din România, scrisoare deschisă către Guvern
Peste 90 de artiști din România, scrisoare deschisă către Guvern

Scrisoarea adresată Guvernului a fost semnată de Adda, Alb Negru, Alessia, Alexia, Ami, Amna, Anda Adam, Andreea Bănică, Antonia, Alex Mladin, Bella Santiago, Bere Gratis, Bogdan Gridan, Bogdan Medvedi, Carla’s Dreams, Cargo, Cezar Guna, Compact, Connect-R, Cristina Vasiu, Dara, Datina, Debu, Delia, Delia Rus, Diana Brescan, Direcţia 5, DJ Project, Doddy, Edward Maya, Edward Sanda, Ellianne, EMMA, Etno, Fidas, Florin Ristei, Florian Rus, Friends, Gabriel Huiban, Gipsy Casual, Gloria & Balkan, Gran Error, Holograf, Hevito, Ho-ra, Horia Brenciu, Hvnds, Inna, Iris – Cristi Minculescu, Valter & Boro, Iris – Nelu Dumitrescu, Ionică Moroşanu, Jo, Jerry-Co, Kempes, Lavinia Goste, Lora, Loredana, Marius Zorilă, Manuel Riva, Mark Stam, Matteo, Maximilian, Mellinna, Misha, Misha Miller, Mr. Vik, Narcotic Sound, Olivia Addams, Paula Seling, Puya, Ro-Mania, Roxana Nemeş, Roxen, Ruby, Sasha Lopez, Shift, Sickotoy, Smiley, Sonny Flame, Spike, Sylvia by dj Rynno, Ştefan Bănică, Tavi Clonda, The Motans, Tobi Ibitoye, Trooper, Vama, Viky Red/ Pax, Voltaj, Vunk, wrs, 3 Sud Est, 6teen.

Reacții explozive, după scrisoare trimisă de artiști Guvernului

La câteva zile după înaintarea scrisorii deschise, Paula Seling a anunța, pe pagina sa de Facebook, că, împreună cu o parte dintre semnatari, a fost invitată la Guvern pentru a discuta și a rezolva problemele cuprinse în cererea controversată.

„Vă pot spune, cu sinceritate, ca am fost primiți cu bunăvoința și cu maximum de disponibilitate. Pe parcursul zilelor următoare vom menține dialogul pentru alegerea celor mai bune soluții. Mulțumesc tuturor. Sper să putem sa ii ajutam pe cei care sunt direct afectați de pandemie și nu se afla in lumina reflectoarelor”, a scris Paula Seling.

Delia, reacție vehementă pe Facebook
Delia, reacție vehementă pe Facebook

Scrisoarea în care se cere ajutor de stat pentru artiști a stârnit un val de reacții negative în mediul online. Cei mai criticați au fost artiștii care, pe lângă activitatea muzicală, au contracte bănoase cu cele mai mari televiziuni din țară. Delia a reacționat vehement, explicând că, de fapt, petiția nu este despre ea, ci despre instrumentiști, dansatori, sunetiti, tehnicieni, oamenii nevăzuți din spatele scenei care fac lucrurile posibile la orice eveniment.

„Nu o să rămân indiferentă doar pentru că nu sunt la limita de jos a existenței. E absolut NORMAL să susțin o asemenea petiție pentru industria din care fac parte. Voi face asta în continuare. Împreună vom putea depăși această perioadă”, a transmis artista.