Home » Life & Style » Alimente care conțin vitamina B12. 9 fructe și legume de încercat

Alimente care conțin vitamina B12. 9 fructe și legume de încercat

Alexandru Cazacu / 04.03.2021, 11:16
Alimente care conțin vitamina B12. 9 fructe și legume de încercat

Precum toate vitaminele, vitamina B12 este foarte importantă pentru o bună funcționare a organismului. Ce beneficii aduce această vitamină și ce se întâmplă în corpul tău dacă ai un deficit de vitamina B12. Mai, departe vă vom prezenta o serie de alimente care conțin vitamina B12.

Alimente care conțin vitamina B12. 9 fructe și legume pe care trebuie să le încerci

În cazul în care sursele obișnuite de vitamina B12 nu fac parte din dieta ta zilnică, sau dacă organismul tău nu poate absorbi necesarul, mai sunt și alte moduri. Potrivit cercetătorilor, vitamina B12  este solubilă în apă, asta însemnând că organismul elimină ceea ce nu folosește. Funcția principală a acestei vitamine este aceea de a menține celulele nervoase sănătoase, de a susține funcția adecvată creierului și de a ajuta la producerea de ADN și ARN.

De asemenea, vitamina B12 funcționează împreună cu alte vitamine B, ajutând la anumite funcții. Spre exemplu, acestea contribuie la producerea celulelor roșii din sânge.Vitaminele B12, B6 și B9 ajută la controlul nivelului aminoacidului homocisteină din sânge.

Deficiența de vitamina B12

Deși adulții sănătoși își iau necesarul de vitamină B12 din dieta lor zilnică, persoanele în vârstă pot prezenta n anumit nivel de deficiență. De cele mai multe ori, acest lucru se întâmplă din cauza scăderii nivelului acidului gastric, de care corpul are nevoie pentru a absorbi vitamina B12.

Însă, există și unele afecțiuni sau medicamente care pot să influențeze deficiența de B12. De exemplu afecțiuni precum coala Corhn, boala de pancreas, diabetul sau medicamentele pot provoca arsuri, care reduc acidul gastric. Persoanele care nu consumă produse animale, au uneori probleme cu deficitul de vitamina B12.

Nivelurile scăzute de vitamină B12 pot duce la nervozitate, amețeli, oboseală, amorțeală și furnicături ale degetelor. Ba mai mult, deficiența mai gravă de B12, pe termen lung poate provoca probleme de mers sau chiar pierderea memoriei.

Legume și fructe care conțin vitamina B12

Cu toate că vitamina B12 se găsește în mod natural doar în alimentele de origine animală, mai jos veți putea vedea o serie produse vegetale care conțin B12.

  • Cerealele integrale îmbogățite cu B12 (verificați eticheta), 1 porție: 6 mcg.
  • Unele ciuperci, precum sunt ciupercile deshidratate shiitake, sunt o sursă semnificativă de vitamina B12, însă ar trebui să consumăm multe din acestea pentru a beneficia de necesarul zilnic.
  • Produse din soia, hamei, unele alge, sau diferite cereale îmbogățite cu B12.
  • Drojdie nutritivă îmbogățită cu vitamina B12.
Care sunt alimentele bogate în vitamina B12
Care sunt alimentele bogate în vitamina B12

Alte alimente ce conțin vitamina B12

După cum spuneam mai sus, această vitamină se găsește în mod natural în alimentele de origina animală. Mai jos găsiți mai multe alimente bogate în vitamina B12.

  • Moluștele conțin 84 mcg / 85 de grame
  • Păstrăv – 85 de grame conțin 5.4 mcg
  • Somon – 85 de grame conțin 4.9 mcg
  • Carne de vită – 85 de grame conțin 1.5 mcg
  • Un iaurt grecesc simplu – 170 de grame conțin 1,3 mcg
  • Piept de pui prăjit – 85 de grame conțin 0,3 mcg
  • O conservă de ton conține 2.5 mcg la 85 de grame
  • Brânză elvețiană – 1 felie conține 0,9 mcg
  • 1 ou mare are un conținut de 0,3 mcg / 85 g