Home » Life & Style » Alimente recomandate pentru diabetici – ce pun doctorii pe lista permisiunilor

Alimente recomandate pentru diabetici – ce pun doctorii pe lista permisiunilor

Bucur Ioana / 04.12.2020, 12:07
Alimente recomandate pentru diabetici – ce pun doctorii pe lista permisiunilor

În cazul celor care suferă de diabet, tratamentul medicamentos nu poate funcționa fără un regim alimentar respectat cu strictețe. Lista produselor interzise este lungă, însă există suficiente opțiuni sănătoase și, de ce nu, gustoase. Care sunt cele mai importante alimente recomandate pentru diabetici.

Alimente recomandate pentru diabetici. Principiile de care trebuie să țină cont toți cei care au probleme cu glicemia

Cu privire la diabet, este important de știut că efectele negative ale bolii nu pot fi ținute în frâu doar prin tratament medicamentos sau prin injectarea de insulină. În acest caz, un rol important îl joacă regimul alimentar. Persoanele diagnosticate cu această afecțiune trebuie să urmeze o dietă specială, ce poate acoperi nevoile nutriționale și va ajuta la menținerea glicemiei în limite normale. Însă nici un meniu construit doar din alimente recomandate pentru diabetici nu va da rezultatele dorite, dacă nu este structurat ținând cont de sfaturile specialiștilor.

Potrivit doc.ro, principalele alimente recomandate pentru diabetici trebuie structurate în trei mese principale pe zi, mâncate la ore regulate. Acest lucru va ajuta organismul să folosească mai bine insulina pe care o produce sau pe care o primește prin tratamentul medicamentos.

Care sunt principalele categorii de alimente recomandate pentru diabetici

Când vine vorba despre modul în care sunt alese cele mai importante alimente recomandate pentru diabetici, eficiența este cuvântul cheie. Regimul alimentar al acestor pacienți trebuie să conțină preparate hrănitoare, nutrivite, precum: proteine, fibre și grăsimi sănătoase

  • Carbohidrații sănătoși – acea categorie de carbohidrați complecși, ce se regăsesc în fructe, legume, cereale integrale, leguminoase și produse lactate degresate. Aceștia nu ar trebui să lipsească din dieta zilnică a pacienților cu diabet.
  • Alimente bogate în fibre dietetice ­– legume, fructe, nuci, fasole, mazăre, linte, făină din grâu integral și tărâțe de grâu. Fibrele dietetice, numite și fibre alimentare, includ, de fapt, toate părțile de origine vegetală pe care organismul nu le poate digera. Acestea joacă un rol important în menținerea glicemiei în limite normale.
  • Carne de pește – ton, halibut, cod, somon, macrou, sardine. Ar trebui consumată de cel puțin două ori pe săptămână, fiind un înlocuitor sănătos pentru celelalte tipuri de carne grasă.
  • Grăsimi bune – avocado, migdale, nuci pecan, nuci românești, măsline, ulei de măsline, ulei de arahide, ulei de rapiță. Este vorba, de fapt, despre acele alimente bogate în grăsimi monosaturate și polisaturate, ce contribuie la menținerea nivelului scăzut al colesterolului.
Persoanele diagnosticate cu această afecțiune trebuie să urmeze o dietă specială
Persoanele diagnosticate cu această afecțiune trebuie să urmeze o dietă specială

Ce trebuie să mănânce, de fapt, cei diagnosticați cu diabet

Alte alimente recomandate pentru diabetici sunt:

  • Tăiței din făină integrală sau făină de orez, orez – integral, sălbatic, brun, roșu.
  • Pâinea integrală – de secară sau din făină hipoglucidică, făcută în casă, folosind ingrediente tradiționale: făină, drojdie, sare, apă.
  • Cereale integrale, cât mai bogate în fibre – granola neîndulcite, musli.
  • Andive, broccoli, dovlecei, fasole verde, morcovi, ceapă, chives, usturoi verde, frunze verzi de salată – năsturel, valeriană, iceberg, leurdă, pătrunjel, mărar, oregano, mentă, rozmarin, busuioc.
  • Mere, pere, portocale, papaya, avocado, pepene galben, pepene verde, căpșuni, fructe de pădure, prune crude.
  • Leguminoase – fasole, năut, linte.
  • Nuci și migdale.
  • Ulei de măsline extravirgin.
  • Lapte, brânză albă – caș slab, urdă, ricotta, mozzarela slabă, iaurt, kefir, sana – de preferat degresate, fără alte arome.
  • Carne slabă, cum ar fi carnea de pui și curcan, fructele de mare.