Home » Life & Style » Alimentul care nu se strică niciodată. Poate rezista chiar și mii de ani. Care este de fapt secretul

Alimentul care nu se strică niciodată. Poate rezista chiar și mii de ani. Care este de fapt secretul

Alexandru Cazacu / 09.03.2021, 12:24
Alimentul care nu se strică niciodată. Poate rezista chiar și mii de ani. Care este de fapt secretul

Deși pare incredibil există și alimente care pot rezista și pot fi consumate după o perioadă foarte lungă de timp, în cazul unei crize la nivel global. Mai mult de atât, există un aliment care este aproape imposibil să se strice, rezistând chiar și mii de ani. Care este secretul acestuia puteți afla mai departe.

Alimentul care nu se strică niciodată. Poate rezista chiar și mii de ani

Potrivit unei analize făcute de BBC cu privire la la cele mai rezistente alimente, unele dintre acestea se conservă foarte bine și pot rezista chiar și mii de ani. Experții au descoperit că există alimente care pot fi consumate și după milenii. Specialiștii în chimia alimentară din Marea Britanie susțin că alimentele se strică din cauza microbilor care se dezvoltă. Cu toate acestea există mai multe moduri prin care acestea pot conservate și păstrate mai mult timp. De exemplu prin congelare, deshidratare, sărare sau prin depozitarea lor în vid.

Se pare că deshidratarea alimentelor este cea mai eficientă. Asta deoarece microbii nu se pot dezvolta în medii cu umiditate scăzută. Ba mai mult de atât, concentrația redusă de apă împiedică oxidarea alimentelor, care duce la alterarea lor. De asemenea, sărarea cărnii este eficientă deoarece crează un proces numit ”șoc osmotic”, prin care se crează un mediu în care nu se pot dezvolta bacteriile. La fel poate face și zahărul, în anumite condiții. De exemplu, zahărul alb rafinat conține 99,9% zaharoză pură și nu permite dezvoltarea microbilor. Așadar, acesta nu are practic o dată de expirare.

Alimentele care rezistă cel mai mult

Printre cele mai rezistente alimente în timp se numără și mierea de albine. Datorită conținutului mare de zahăr și puțină apă, este aproape imposibil ca aceasta să se altereze. De exemplu, arheologii au găsit în mormântul faraonului egiptean Tutankhamon miere perfect conservată veche de aproximativ 3.000 de ani. Potrivit experților, metodele de conservare sunt la fel și în zilele noastre.

Alimente care nu se strică niciodată
Alimente care nu se strică niciodată

Potrivit specialiștilor din Marea Britanie, chiar și alimentele foarte bogate în grăsimi precum untul, brânza, untura și uleiurile pot fi păstrate o perioadă extrem de lungă de timp fără să se strice. Mai exact, atât în Scoția, cât și în Irlanda, au fost găsite bucăți de unt îngropate pentru conservarea în depozite de turbă în urma cu aproximativ 4.000 de ani.

Băuturile alcoolice pot rezista o perioadă lungă de timp

De asemena, băuturile alcoolice pot rezista perioade mai lungi de timp. Un exemplu ar fi, cea mai veche sticlă de vin existentă. Recipientul este datat de acum 1.700 de ani și a fost descoperit într-un mormânt dintr-o localitate din Germania. Cu toate acestea, nimeni nu a deschis-o să guste din conținutul sticlei.

Totodată, cea mai veche sticlă cu șampanie are aproximativ 200 de ani vechime. Acesta a fost descoperită de un scafandru, pe epava unei nave aflate pe fundul Mării Baltice. Scafandrul pe nume Christian Ekstron, a făcut descoperirea în 2010, însă acesta a desfăcut sticla de șampanie, pe care a descris-o ca fiind foarte foarte dulce.