Home » Life & Style » Apariția miraculoasă a Fecioarei Maria de la Fatima. Ce s-a întâmplat cu copiii cărora li s-a arătat și ce secrete au fost revelate

Apariția miraculoasă a Fecioarei Maria de la Fatima. Ce s-a întâmplat cu copiii cărora li s-a arătat și ce secrete au fost revelate

Ileana Mladinoiu / 02.09.2022, 14:48
Apariția miraculoasă a Fecioarei Maria de la Fatima. Ce s-a întâmplat cu copiii cărora li s-a arătat și ce secrete au fost revelate

Sărbătorită pe 13 mai, conform calendarului greco-catolic, Maica Domnului de la Fatima, de fapt, apariția ei, este cunoscută și venerată în întreaga lume. În calendarul romano-catolic este consemnată sărbătoarea Fecioarei Maria de la Fatima, cu referire la prima apariție a ei în 1917 în acest loc aflat în Portugalia. Unii ar putea fi surprinși de toponimia necatolică a satului portughez unde a apărut Sfânta Fecioară Maria. Fatima este într-adevăr un prenume musulman, cel al fiicei preferate a lui Muhammad, motiv pentru care multe femei musulmane primesc acest nume sau Fatma, Fatoumata, Fatou etc. Fatima ocupă un loc eminent și unic în Islam, deoarece Muhammad ar fi calificat-o drept „regina femeilor din Paradis”.

Scurt istoric al locului unde au avut loc aceste apariții

Dacă micul sat portughez unde s-au petrecut aparițiile Fecioarei Maria din 1917 poartă acest nume, probabil are la bază un motiv istoric. În secolele al VII-lea și al VIII-lea, expansiunea  arabă s-a răspândit irezistibil. Steagurile islamului sunt stabilite în Africa de Nord.

În 711 a venit rândul Peninsulei Iberice să cadă sub stăpânirea maurului, în urma bătăliei sângeroase de la Guadalete, care i-a văzut pe omeiazi triumfând asupra vizigoților. Regiunea se numește acum Al-Andalus.

În secolul al XI-lea, liderii creștini au reluat lupta împotriva arabilor care nu reușiseră să controleze complet teritoriile iberice. Sunt zorii „Reconquista” care se vor încheia în 1492.

În timpul unei bătălii conduse de contele de Ourem (localitate apropiată de actualul sanctuar marian) o prințesă arabă, pe nume Fatima, este capturată. S-a convertit la catolicism, a luat numele de Oriane și s-a căsătorit cu contele în 1158. Ca omagiu, localitatea ar fi fost botezată cu prenumele ei musulman.

Apariția miraculoasă a Fecioarei Maria de la Fatima. Cine au fost cei 3 copiii care au văzut-o

Fecioara Maria le-a apărut de șase ori la trei copilași: Luciei Santos, de zece ani, şi verişorilor ei, Iacinta şi Francisc Marto, de şapte, respectiv nouă ani. În ziua de 13 mai a aceluiaşi an, 1917, ei porneau cu oile spre Cova de Iria, la 2 km distanţă de casa părintească, unde tatăl Luciei avea o bucată de pământ. Mâncaseră la amiază ce li se pusese de acasă şi se rugaseră rozariul, după o metodă originală inventată de Francisc, care le permitea să-l termine în două minute, când cerul senin e brăzdat de un fulger.

Temându-se de furtună, copiii și-au adunat în grabă oile ca să plece acasă. Un al doilea fulger îi orbeşte şi, în acelaşi moment, deasupra unui mic stejar le apare o Doamnă învăluită în lumină.

La Fatima, Fecioara a invitat oamenii a se ruga și la penitență pentru convertirea păcătoșilor. Biserica a recunoscut aceste apariții, instituind sărbătorirea apariției pe 13 mai.

Miracolul de la Fatima. Cei 3 copii: Iacinta, Francisco şi Lucia
Miracolul de la Fatima. Cei 3 copii: Iacinta, Francisco şi Lucia

Iacinta și Francisco Marto au fost beatificați la 13 mai 2000, de către Papa Ioan Paul al II-lea, în timpul unei liturghii în fața acestui înalt loc de pelerinaj.

Secretele revelate

La această a treia apariție la Fatima, Fecioara Maria transmite tinerilor păstori două rugăciuni: rugăciunea celor zece și rugăciunea jertfei.

Apariția din 13 iulie rămâne cea mai complexă dintre cele șapte apariții ale Mariei la Fatima. Într-adevăr, în această zi „doamna în alb” îi oferă lui Francisco, Jacinta și Luciei o viziune înspăimântătoare despre iad și le conferă un secret copiilor. Un secret a cărui primă parte nu va fi dezvăluită decât în ​​1942, iar a treia în 2000 .

Ca la fiecare apariție, se adresează Luciei. Primele cuvinte din 13 iulie 1917 sunt următoarele: „Vreau să veniți aici în data de 13 a lunii viitoare, să continuați să recitați rozariul în fiecare zi în cinstea Maicii Domnului a Rozariului, pentru a obține pacea mondială și Sfârșitul războiului, pentru că numai Ea te poate ajuta”.

Rugăciunea celor zece

Câteva clipe mai târziu, Fecioara a lămurit:

„Când recitați Rozariul, spuneți după fiecare mister: O, Iisuse al meu, iartă-ne păcatele noastre, mântuiește-ne de focurile iadului, atrage toate sufletele la Rai, mai ales pe cele care au cea mai mare nevoie”.

Folosirea publică a acestei așa-numite rugăciuni „deceniu” a fost aprobată în 1930 și a devenit o etapă comună, deși opțională, a rozariului. Este recitată după fiecare Slavă lui Dumnezeu la sfârșitul fiecărui deceniu.

Rugăciunea Jertfei

Înainte de asta, Fecioara Maria le oferă copiilor o viziune teribilă despre iad: „Am văzut ca un ocean de foc. Cufundați în acest foc am văzut demonii și sufletele damnaților. Acestea erau ca un jar transparent, negru sau bronzat, având forme umane. Ei pluteau în acest foc, ridicați de flăcările care au ieșit din ei înșiși, cu nori de fum”, după cum a povestit Lucia.

În acest timp, Maica Domnului le-a spus copiilor că trebuie să-și aducă toate jertfele personale lui Dumnezeu, deschizându-se astfel lui Isus: „Jertfă pentru păcătoși și spune-i des lui Isus, mai ales când faci o jertfă. O, Isuse, este din dragoste pentru tine, pentru convertirea păcătoșilor și pentru repararea păcatelor comise împotriva Inimii Neprihănite a Mariei”.

Secretul Fatimei, transmis în trei părți, a fost încredințat de sora Lucia  unui episcop portughez în 1941 și făcut public de Pius al XII-lea în 1942. Primul secret, „o mare mare de foc cu demoni și suflete”, evocă viziunea iadului. În contextul Primului Război Mondial și al Revoluției Ruse, al doilea ar anunța „un război și mai rău decât cel în desfășurare”.

A treia parte va fi dezvăluită abia în 2000 de Ioan Paul al II-lea. A fost interpretată ca o viziune profetică a atacului comis împotriva Sfântului Părinte la 13 mai 1981, în Piața Sf. Petru din Roma. Un mesaj care a anunțat mai pe larg „suferințele” Bisericii, a spus Papa Benedict al XVI-lea în 2010.

Cum o prezintă vizionarii de la Fatima pe Sfânta Fecioară

Altarul din Fatima este vizitat de peste cinci milioane de credincioși din întreaga lume în fiecare an, mai întâi de portughezii înșiși. Țara comemorează cu mândrie evenimentul acestor apariții ale Maicii Domnului a Rozariului recunoscut de Biserică în 1930.

Vizionarii de la Fatima o prezintă pe Sfânta Fecioară ca fiind de o frumuseţe suprapământească, cu zâmbetul pe buze, deși zâmbetul este amestecat cu o tristeţe de nedescris. Motivul este ușor de înţeles: păcatele din cauza cărora atâţia se prăbuşesc în iad.