Home » Life & Style » Băuturi care înlocuiesc cafeaua. Ce conțin de fapt. 8 sugestii și recomandări

Băuturi care înlocuiesc cafeaua. Ce conțin de fapt. 8 sugestii și recomandări

Cojocaru Cristian / 03.11.2021, 12:01
Băuturi care înlocuiesc cafeaua. Ce conțin de fapt. 8 sugestii și recomandări

Tot mai multe persoane aleg să consume cafea, astfel că această băutură este unul dintre cele mai populare băuturi energizante. Află ce băuturi înlocuiesc cafeaua fiind alternative la îndemâna oricui.

Ce băuturi care înlocuiesc cafeaua poți alege pentru energia ta zilnică

Dacă ești unul dintre cei care încearcă să reducă ceștile de cafea pe care le consumă zilnic, trebuie să știi care sunt alternativele acestei băuturi atât de populare. Ideea nu este de a renunța la cafea, ci de a consuma cât mai puțină, astfel că trebuie să te gândești ce alte alternative ai pentru a-ți lua aportul necesar de energie zilnică.

”Deoarece fiecare persoană este diferită, este important să fii curios cu privire la modul în care cafeaua îți poate afecta corpul și cât de mult simți că ai nevoie cu adevărat. Dacă simți că ai nevoie de cofeină sau nu poți rămâne treaz fără ea, este bine să descoperi cauza principală”, spune Josie Santi, antrenor de nutriție holistică și fondator Wellness By Josie.

Ca orice alt exces, inclusiv cel de cofeină nu este unul bun pentru tine și organismul tău. Cofeina eliberează adrenalină,însă aceasta este asociată cu răspunsul cazurilor în care trebuie să lupți, să rămâi blocat sau să fugi, cei trei F ( fight, freeze, flight). De asemenea, excesul de cofeină paote provoca și dezechilibre hormonale. Iată opt înlocuitori de cafea care te vor ajuta să renunți la dozele mari de cofeină, dar totuși să îți păstrezi energia de care ai nevoie.

Ceai Matcha

Matcha este o pudră verde care se formează atunci când macini frunzele tinere de ceai și poate fi o alternativă excelentă la cafea, în special pentru persoanele care nu vor să se simtă nervoși. Matcha conține cofeină împreună cu L-teanina, un aminoacid care relaxează mintea fără a da stări de somnolență. Studiile recente au arătat că L-teanina ar putea funcționa împreună cu cofeina pentru a produce efecte pozitive asupra cogniției și dispoziției. Acest lucru ar putea explica de ce mulți oameni spun că energia pe care o primesc de la ceaiul verde este o energie mai relaxantă, care nu creează un sentiment de nervozitate.

Ceai verde

Pe lângă faptul că are mai multe beneficii pentru sănătate, ceaiul verde este, de asemenea, o alternativă excelentă la consumul de cafea. Ceaiul verde este procesat minim și are cele mai mari beneficii pentru sănătate dintre toate ceaiurile disponibile. Multe studii au arătat că persoanele care beau ceai verde sunt mult mai puțin susceptibile de a face diferite boli. În plus, cercetările indică faptul că ceaiul verde ajută la reducerea diabetului de tip 2 și a bolilor de inimă. Cofeina din ceaiul verde ajută la îmbunătățirea acuității mentale, precum și la creșterea metabolismului. Consumul recomandat de ceai verde este între 3 – 5 căni zilnic.

Oțet de mere

Oțetul de mere poate servi ca un plus de energie și poate fi înlocuitorul tău pentru cafeaua dimineața. Aceasta este o băutură fără cofeină făcută din mere fermentate și include un compus numit acid acetic. S-a demonstrat că acest lucru are efecte benefice asupra sensibilității la insulină și asupra nivelului de zahăr din sânge. Deși, în timp ce oțetul de mere îți poate oferi energie și oferă alte beneficii pentru sănătate este recomandat ca acesta să fie luat întotdeauna cu o înghițitură de apă, deoarece aciditatea din oțetul de mere îți poate deteriora dinții.

Smoothie-uri

Există o mulțime de ingrediente naturale care îți pot spori energia în locul cafelei, așa că are sens să le combini într-un smoothie pe care să-l bei la începutul zilei. Smoothie-urile oferă porții de fructe și legume care lipsesc de cele mai multe ori din dieta noastră zilnică. Adăugarea unei proteine cum ar fi iaurtul, te va ajuta să îl faci și mai nutritiv. Smoothie-urile sunt un început excelent al zilei cu carbohidrați, fibre, antioxidanți și proteine.

băuturi înlocuiesc cafeaua
Laptele auriu poate fi un excelent inlocuitor al cafelei

Lapte auriu

Deși oamenii beau adesea lapte auriu noaptea, acesta poate fi o alternativă bună la cafea pentru a te menține plin de energie pe tot parcursul zilei. Aceasta este o băutură tradițională indiană, fără cofeină, care este făcută caldă și include ghimbir, scorțișoară, turmeric și piper negru. Se poate adăuga totodată și miere sau vanilie. Mirodeniile care alcătuiesc laptele auriu au proprietăți antiinflamatorii puternice datorită curcuminei chimice, ingredientul activ din turmeric. Consumul de lapte auriu poate îmbunătăți sănătatea mintală, memoria și densistatea osoasă potrivit unor studii recente.

Ceai Yerba Mate

Ceaiul Yerba Mate este un ceai sud-american care provine din frunzele și crenguțele plantei Yerba Mate din regiune. Este servit ca un amplificator de energie asemănător cafelei în regiune de sute de ani. O ceașcă de Yerba Mate este aproximativ echivalentă cu cofeina dintr-o ceașcă medie de cafea. El conține teobromină, care se găsește și în ciocolată și este un stimulent natural. Îți oferă o energie mai fină, de durată mai lungă, fără senzația de nervozitate pe care ți-o dă cafeaua. Yerba Mate este plină de antioxidanți care ajută la scăderea tensiunii arteriale și la prevenirea bolilor de inimă.

Cacao fierbinte de casă

Deși s-ar putea să te gândești la cacao fierbinte mai mult ca la o băutură de seară care te ajută să te relaxezi și să adormi mai ușor, aceasta poate servi și ca o alternativă excelentă la cafea. Baterea pudrei de cacao în lapte cald cu îndulcitorul preferat poate reprezenta o băutură de dimineață plină de antioxidanți puternici, având o aromă similară cu cea a cafelei. Acest ingredient conține, de asemenea, magneziu care ajută foarte mult mușchii organismului să se relaxeze.

Kombucha

Kombucha a devenit o tendință în ultima vreme și este un alt potențial înlocuitor de cafea pentru cei care încearcă să reducă doza de cofeină. Kombucha folosește ceaiul ca mediul de fermentație, astfel încât băutorii beneficiază de L-teanină lucrând împreună cu cofeina pentru a crea o energie mai uniformă, fără a da stări de agitație. Kombucha conține mai puțină cofeină decât o ceașcă medie de cafea. Această bătură oferă și bacterii probiotice. Dacă totuși vrei să te bucuri în continuare de gustul cafelei, poți opta pentru o cafea decofeinizată.