Home » Life & Style » Beneficii ale cititului. Cel puțin 7 motive pentru a introduce lectura în activitățile tale

Beneficii ale cititului. Cel puțin 7 motive pentru a introduce lectura în activitățile tale

Voicu Costin / 26.02.2022, 12:30
Beneficii ale cititului. Cel puțin 7 motive pentru a introduce lectura în activitățile tale

Cititul este benefic pentru oameni, iar studiile realizate de cercetători au descoperit că ne ajută pe mai multe planuri. Pe lângă momentele de relaxare pe care ni le oferă cărțile, ele reușesc să stimuleze și anumite părți ale creierului. De ce este bine să citim și ce beneficii avem după urma lui? Ne ajută  trăim mai mult sau e doar un mit?

Beneficiile cititului

Citirea cărților aduce beneficii atât sănătății tale fizice, cât și mintale, iar aceste beneficii se pot vedea în timp. Încă de când eram mici, părinții ne învățau să citi. Ulterior și la grădiniță și la școală am făcut această activitate. Pe lângă faptul că ne ajută să ne dezvoltăm limbajul și să învățăm constant, cititul are și alte beneficii asupra omului. Care sunt acestea?

Cititul stimulează creierul

Folosind scanări RMN, cercetătorii au confirmat că citirea transmite o rețea complexă de circuite și semnale în creier. Pe măsură ce capacitatea voastră de citire se maturizează, acele rețele devin, de asemenea, mai puternice. Conexiuni vor fi mai făcute mai repede în mintea voastră.

Cititul crește capacitatea de a empatiza

O cercetare a arătat că oamenii care citesc ficțiune literară, povești care explorează viețile interioare ale personajelor dețin o capacitate sporită de a înțelege sentimentele și convingerile celorlalți. Bineînțeles că această capacitate se va dezvolta în timp și nu imediat, de aceea, doar o carte citită nu va fi de ajuns. Cercetătorii numesc această abilitate „teoria mințîi”, un set de abilități esențiale pentru construirea și menținerea relațiilor sociale. Tot cercetările arată că cititorii de ficțiune pe termen lung tind să aibă o teorie a minții mai bine dezvoltată.

Cititul dezvoltă vocabularul

Dezvoltarea vocabularului, folosirea unor termeni pe care îi întâlniți doar în cărți reușesc să fie obținute doar prin citit. Cercetătorii au descoperit că oamenii care citesc în mod regulat, începând de la o vârstă fragedă dezvoltă treptat un vocabular amplu. În funcție de tipul de lectură preferat puteți dobândi anumite cunoștințe în domenii în care, poate mai târziu veți activa.

Angajatorii caută oameni comunicativi

Un sondaj din 2019 realizat de Cengage a arătat că 69% dintre angajatori caută să angajeze oameni cu abilitatea de a comunica eficient. Comunicare a ajuns să fie considerată un atu, când vine vorba de angajare. Tot ea este de bun augur și în relațiile cu oamenii din jur, fie că este vorba de colectivul de la serviciu sau cunoscuți.

Cititul ajută la prevenirea declinului cognitiv legat de vârstă

Institutul Național pentru Îmbătrânire recomandă citirea cărților și revistelor ca o modalitate de a vă menține mintea antrenată pe măsură ce îmbătrâniți. Adesea vedem în parc bătrâni care citesc cărți sau rezolvă integrame ori Sudoku. Nu fiți surprinși dacă acei oameni în vârstă vor reuși să comunice foarte bine sau vor fi foarte buni povestitori. Deși cercetările nu au demonstrat în mod concludent că citirea cărților previne boli precum Alzheimer, studiile arată că oamenii trecuți de o anumită vârstă care citesc își îmbunătățesc funcționarea cognitivă.

Reduce stresul

Alături de mișcarea fizică și de meditație, un studiu a constatat că 30 de minute de citit a scăzut tensiunea arterială și ritmul cardiac. Împreună vă pot ajuta să fiţi o persoană mai bună și să vă dezvoltați mintea și corpul într-un mod armonios!

Cititul te introduce într-un univers de divertisment

Cărțile oferă unele dintre cele mai captivante divertismente de pe planetă. După cum a spus autorul Stephen King, „cărțile sunt o magie unică portabilă”. Trebuie doar să găsești cărțile potrivite de citit. Există milioane de cărți incredibile și există un gen de lectură perfect pentru toată lumea, de la romane fantastice și literatură clasică până la cărţi auto sau de afaceri.

Cititul te ajută să trăiești mai mult

Acest ultim efect al lecturii este poate unul dintre cele mai interesante. Se dovedește că beneficiile lecturii pentru sănătate ne pot ajuta să trăim mai mult. Un studiu de 12 ani privind sănătatea și pensionarea a constatat că cei care au citit cărți, au supraviețuit cu aproximativ doi ani mai mult decât cei care nu au citit cărți sau alte forme de lectură. În plus, cei care citesc timp de 30 de minute pe zi (3,5 ore pe săptămână) au avut 23% mai multe șanse să supraviețuiască decât cei ce nu citesc des.