Home » Life & Style » Bijuterii din lapte matern – cum se obțin și cât costă aceste podoabe total neobișnuite

Bijuterii din lapte matern – cum se obțin și cât costă aceste podoabe total neobișnuite

Ileana Mladinoiu / 12.02.2021, 13:49
Bijuterii din lapte matern – cum se obțin și cât costă aceste podoabe total neobișnuite

Sunt oameni care doresc să imortalizeze momente importante din viața lor, cum ar fi căsătoria, nașterea unui copil, botezul acestuia etc., apelând de obicei la fotografi ori cameramani. Puțini știu că o nouă tendință atunci când în casa unui cuplu își face apariția un nou-născut este crearea bijuteriilor din lapte matern, considerându-se că în felul acesta legătura între părinți și acel copil devine mai puternică.

Bijuterii din lapte matern

Mamele se vor întreba, pe bună dreptate, cum este posibil ca laptele matern să fie transformat, de pildă, într-un colier, medalion, inel, cercei, brățări, în așa fel încât să poată păstra amintirea nepieritoare a perioadei de alăptare.

Mai mult decât atât, altele se gândesc în ce fel un bebeluș care suge la sân poate simți bijuteria de la gâtul celei care îl hrănește. Poziția în care copilașul duce mâna pe sânul mamei le este cunoscută și, de multe ori, acesta atinge direct colierul/medalionul realizat din lapte matern.

Aflați că în unele țări s-au deschis magazine/buticuri/ateliere care livrează bijuterii în întreaga lume, fabricate manual din lapte matern. Practica a devenit cunoscută și în România.
Bijuterii din lapte matern- cum se obțin și cât costă aceste podoabe total neobișnuite

Potrivit portalului “Bijuteria Mamei”, 10 ml de lapte matern sunt suficiente pentru a crea mai multe bijuterii, în funcție de comandă. Timpul necesar pentru cristalizarea laptelui este de aproximativ o săptămână, iar 1- 2 săptămâni pentru a crea bijuteria în sine.

Este bine să țineți seama și de faptul că laptele matern cu lipază în exces este descris ca fiind rânced, coagulat, cu gust de săpun și căpătând aspect spumos sau cu cocoloașe. De asemenea, unele bijuterii se vor îngălbeni în timp, ceea ce este normal, pentru că nu tot laptele este alb. Culoarea lui variază de la alb la galben, deoarece are propria compoziție chimică, dată de aer, soare, ph-ul pielii, produsele de igienă folosite.

Bijuterii din lapte matern
Bijuterii din lapte matern

Ce se întâmplă în timp cu aceste bijuterii

La fel se întâmplă cu bijuteriile de argint. Rețineți că bijuteriile din lapte matern sunt ca un vin fin care cu cât se învechește, cu atât devine mai bun. Laptele matern cristalizat într-un flacon numit „flaconul dragostei de lapte” este mai protejat de capriciile reacțiilor chimice. O selecție a recipientelor în care va fi cristalizat este indicată.

Mihaela Vălean din Sibiu folosește laptele matern ca “cel mai prețios metal” pentru bijuterii neobișnuite. Economist de profesie, Mihaela Vălean a descoperit că se pricepe să creeze bijuterii din lapte matern, după ce a realizat picturi pe pereți.

“Am auzit despre aceste bijuterii din lapte matern. M-am interesat, și m-am gândit să fac și eu pentru copilul meu, să aibă amintire, mai ales că m-am luptat mult să îl am. Apoi, povestind cunoscuților, am făcut pentru vecini, familie, prieteni”, povestește Mihaela pentru oradesibiu.ro, precizând totodată că la început nu i-a fost deloc ușor.

“Nimeni nu mi-a spus cum să fac chestia asta. Am găsit ceva informații pe internet, dar nu am găsit și combinația de substanțele și cantitățile lor. Așa că am testat, am încercat diferite cantități până le-am găsit pe cele potrivite. Se folosesc mai multe substanțe, iar unul dintre conservanți îl comand din Statele Unite, pentru că doar acolo se găsește.”

Sibianca e capabilă să fabrice acum orice fel de bijuterie din lapte matern: cercei, pandantive, brățări, brelocuri etc.

Cum se obțin aceste podoabe total neobișnuite

Mihaela are nevoie de 30 ml de lapte pe care îl conservă cu anumite substanțe, după care îl transformă în praf, un proces cu o durată de 10 zile. Amestecă totul cu rășină, toarnă produsul în matrice speciale, ca să se întărească (circa 48 de ore), iar bijuteria este gata, dându-i-se forma dorită.

“O bijuterie în care se regăsește laptele matern al mamei sau o șuviță de păr al bebelușului tău, de exemplu, nu poate fi înlocuită de niciun diamant din lume.”, conchide sibianca.
Prețurile bijuteriilor prelucrate variază între 15 – 125 de dolari, scrie New York Daily News, citat de stirileprotv.ro.