Home » Life & Style » Calendar ortodox aprilie 2022. Principalele sărbători cu cruce roșie. Când pică Paștele

Calendar ortodox aprilie 2022. Principalele sărbători cu cruce roșie. Când pică Paștele

Ileana Mladinoiu / 31.03.2022, 14:05
Calendar ortodox aprilie 2022. Principalele sărbători cu cruce roșie. Când pică Paștele

Ortodocșii, catolicii, precum și protestanții aparțin aceleiași mari religii, creștinismul. Toți se închină aceluiași Dumnezeu și se bazează pe aceeași carte sfântă, Biblia. Calendarul este în principal sistemul de măsurare a timpului, care indică durata şi subdiviziunile lui. Se întemeiază pe mişcarea aştrilor pe bolta cerească, luna şi soarele, de unde şi ziua solară medie, adică intervalul de timp dintre două treceri consecutive ale soarelui la meridian sau durata completă a rotaţiei pământului în jurul axei sale, cu multiplii şi submultiplii ei: orele, săptămâna, luna lunară (ori sinodică) şi anul tropic.

Care sunt tipurile de calendare liturgice în Ortodoxie

Ceea ce se numește „calendarul vechi” sau „stil vechi”, adică folosirea calendarului iulian pentru întregul an, folosit de Biserica Ortodoxă din Ierusalim, Rusia, Biserica Ortodoxă Rusă din străinătate, Biserica Ortodoxă din Serbia, Biserica Ortodoxă din Georgia, Biserica Ortodoxă din Moldova, Biserica Ortodoxă din Ucraina, Muntele Athos.

Așa-numitul „calendar nou” sau „stil nou” în care sunt imbricate două calendare, calendarul gregorian pentru sărbători fixe și calendarul iulian pentru ciclul Paștilor, folosit de Patriarhia Ecumenica a Constantinopolului, Patriarhia Alexandriei, Patriarhia Antiohiei, Biserica Ortodoxă a României, Biserica Ortodoxă a Bulgariei, Biserica Ortodoxă a Ciprului, Biserica Ortodoxă a Greciei, Biserica Ortodoxă a Poloniei, Biserica Ortodoxă a Albaniei, Biserica Ortodoxă a Cehiei și Slovaciei.

Calendarul gregorian pentru întregul an liturgic, folosit doar în Biserica Ortodoxă a Finlandei. Calendarul gregorian (stil nou). Calendarul gregorian a fost adoptat de Bisericile Ortodoxe din Finlanda și Estonia.

Calendarul iulian este cu treisprezece zile în urmă față de calendarul gregorian. Calendarul iulian revizuit (stil nou) a fost adoptat în Constantinopol, Alexandria, Antiohia, România, Bulgaria, Cipru, Grecia, Albania, Cehia, Slovacia și de către Biserica Ortodoxă din America, acestea numindu-se biserici pe stil nou.

Calendar ortodox aprilie 2022. Lista completă a sărbătorilor

Sunt multe sărbători cu cruce roșie în luna aprilie înainte de Paște. Astfel, platforma crestinortodox.ro ne oferă următoarele zile însemnate cu cruce roșie:

Pe 11 aprilie este prăznuit Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului. Acest mare Sfânt s-a născut la 7 octombrie, 1787 în București. La mânăstirea Cernica a fost ieromonah, preot și stareț timp de 31 de ani, unde a fost canonizat în zilele de 21 si 23 octombrie 1955. Prăznuirea a fost fixată la data trecerii sale către Domnul, 11 aprilie, iar tot atunci au fost alcătuite și slujbele de pomenire ale Sfântului. Moaștele Sfântului Calinic se află la mânăstirea Cernica.

Troparul Sfântului Calinic de la Cernica

„De Dumnezeu purtătorul, Părintele nostru Calinic, povățuitor al călugărilor, podoaba cuvioșilor și lauda arhiereilor, ajutătorul celor din nevoi și făcătorul de minuni, cu nevoințele tale chip de sfințenie te-ai arătat, iar acum cu îngerii în Ceruri te veselești; cu care roagă pe Milostivul Dumnezeu să ne dăruiască pace și mare milă”.

Tot pe 11 aprilie se pomenesc Sfântul Antipa, episcopul Pergamului, și Sfântul Farmutie.

Pe 17 aprilie, Biserica Ortodoxă prăznuiește Intrarea triumfală a Domnului nostru Iisus Hristos în Ierusalim. Asa cum spun Sfinții părinți, în operele lor, Mântuitorul intra în Ierusalim, „triumfător”.

Creștinii sărbătoresc, așadar, duminică, 17 aprilie, cu o săptămână înainte de Paști, Floriile, ziua în care Iisus Hristos a intrat in Ierusalim, fiind aclamat de discipolii lui și locuitorii orașului. Duminica Floriilor este precedată de sâmbăta lui Lazar.

În această zi, Mântuitorul Iisus Hristos își arată din nou minunile, înviind-l pe Lazăr, la patru zile de la moarte. După această minune, mulțimile strânse la porțile cetății l-au întâmpinat cu flori și l-au aclamat pe Mântuitorul, la intrarea în Ierusalim.

Calendar ortodox aprilie 2022. Când pică Paștele

Pastele ortodox 2022 este în data de 24 aprilie, spre deosebire de Paștele catolic 2022 care se sărbătorește în 17 aprilie.

„Paştele este o sărbătoare a cărei dată este variabilă şi în jurul căreia sunt fixate alte sărbători, precum Rusaliile. Regula după care se calculează ziua exactă a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea, în 325 e.n. Astfel, Paştele Ortodox este sărbătorit, în fiecare an, în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară”, potrivit ziarulunirea.ro

Luna aprilie se încheie cu Izvorul Tămăduirii sărbătoare care pică în fiecare an in Săptămâna Luminată, în prima vineri de după Paști. În această zi, după Sfânta Liturghie, în biserici, şi uneori la fântâni şi izvoare, se săvârşeşte slujba sfinţirii apei, după o rânduială specială. În unele părţi din ţară, preoţii merg şi stropesc casele credincioşilor cu această apă sfinţită, foarte căutată în viaţa lor.