Home » Life & Style » Calendar ortodox august 2022. Câte sărbători sunt cu cruce roșie și când pică

Calendar ortodox august 2022. Câte sărbători sunt cu cruce roșie și când pică

Ileana Mladinoiu / 30.07.2022, 13:08
Calendar ortodox august 2022. Câte sărbători sunt cu cruce roșie și când pică

Calendar ortodox august 2022, iată care sunt cele mai importante sărbători ale lunii. De-a lungul anilor, ne-am obișnuit cu numele lunilor prezente în calendarele noastre, ba chiar am aflat de unde vin.

De unde provine numele lunii august

La fel ca iulie, care poartă numele lui Iulius Caesar, august, inițial numită inițial Sextilus, de la sextus, a șasea lună în latină, și-a schimbat denumirea în cinstea împăratului roman Augustus în anul 8 î.Hr.

Și, pentru evidență, Augustus a adăugat o zi lunii august ca să fie atâtea zile în luna care îi poartă numele ca iulie.

De la etimologia numelui august, trecem la evidențierea sărbătorilor însemnate în calendarul ortodox 2022 cu cruce roșie. De la început, vă informăm că trei sărbători mari vor fi prăznuite în luna care tocmai stă să vină, la care se mai adaugă una.

Calendar ortodox august 2022. Câte sărbători sunt cu cruce roșie

Schimbarea la Față a Domnului (Dezlegare la pește)-6 august, sâmbătă

După data de 1 august, când începe Postul Adormirii Maicii Domnului, urmează Schimbarea la Față a Maicii Domnului, una dintre marile sărbători ale creștinismului care ne trimite la momentul marcant de pe Muntele Tabor, atunci când apostolii s-au convins că Iisus nu este numai un prooroc al lui Dumnezeu, ci însuși Fiul Său.

Cu toate că ne aflăm în Postul Adormirii Maicii Domnului, Biserica a rânduit ca, pe 6 august, de praznicul Schimbării la Faţă a Domnului, să se facă dezlegare la pește, vin și untdelemn. Tot în această zi, agricultorii se duc la biserică cu struguri, faguri de miere și alte roade ale pământului, spre a fi binecuvântate și oferite apoi de pomană.

Schimbarea la Faţă a Maicii Domnului mai este cunoscută ca Obrejenia, o denumire ce vine din slavonă şi care se traduce prin transformare/schimbare. În limba greacă, numele sărbătorii este Metamorfosis, semnificând transfigurare.

Icoana Schimbării la Față a Maicii Domnului îl are în centru pe Hristos, ce stă nemișcat, deasupra tuturor, învăluit în slavă și pace, izvorâte din sine, scăldând în lumină divină pe Moise și Ilie ce stau cu capetele plecate de-a stânga și de-a dreapta Domnului formând un cerc perfect cu ceea ce se află sub văl.

Toate acestea în contrast cu dinamismul Sfinților Apostoli din partea de jos a icoanei, încă nedesprinși de cele omenești, răscoliți și uluiți de această Revelație.

Adormirea Maicii Domnului-15 august, luni

În această zi, credincioși merg în marile sanctuare dedicate Fecioarei și în sute de capele mici din țară. Această sărbătoare comemorează adormirea și proslăvirea prin ridicarea cu trupul la cer a Maicii Mântuitorului.

Sărbătoarea mărturisește că Maica Domnului „a fost luată” de Dumnezeu în împărăția cerească a lui Hristos, în deplinătatea vieții ei sufletești și trupești. De aceea, biserica o sărbătorește într-un mod cu totul special.

Sfintele Scripturi ale creștinismului spun puțin despre modul în care Maica Domnului și-a părăsit viața pământească, dar o tradiție a prins, încă din primele secole ale Bisericii din Ierusalim, ca la această dată de 15 august să fie celebrată „Adormirea” Fecioarei. Termenul de „adormire” a Fecioarei semnifică adormirea ei tainică în moarte și urcarea ei, conform credinței creștine, trup și suflet, la cer.

Sărbătoarea este prilej de bucurie, pentru că viața în rai, unde se află Maica Domnului, este pregătită și promisă tuturor celor care ascultă Cuvântul lui Dumnezeu și îl păstrează.

Tăierea Capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul (Post)-29 august, luni

Sfinții Evangheliști Matei și Marcu sunt cei care relatează pe larg sfârșitul mucenicesc al Înaintemergătorului și Botezătorului Ioan care a fost înaintea Domnului nu numai cu nașterea, cât cu moartea sa.

„Așa cum Domnul Hristos a pătimit, scrie basilica.ro, „pentru păcatele oamenilor, tot așa și Înaintemergătorul Său a îndurat moartea mucenicească, pentru fărădelegile lui Irod”.

Iar din Tropar Glasul 2, reținem: „Pomenirea dreptului cu laude, iar ţie destul îţi este mărturia Domnului, Înaintemergătorule. Că te-ai arătat cu adevărat mai cinstit şi decât proorocii. Că te-ai învrednicit a boteza în repejunile Iordanului pe Cel Propovăduit. Drept aceea, pentru adevăr nevoindu-te, bucurându-te, ai binevestit şi celor din iad pe Dumnezeu, Cel Ce S-a arătat în trup: pe Cel Ce a ridicat păcatul lumii şi ne-a dăruit nouă mare milă”.

Alte sărbători cu cruce roșie ale lunii august

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla; Sfântul Cuvios Pafnutie-Pârvu Zugravul; Sfântul Cuvios Mucenic Dometie Persul; Sfântul Ierarh Narcis, arhiepiscopul Ierusalimului; Sfântul Cuvios Nicanor (Duminica a 8-a după Rusalii), 7 august;

  • Sfântul Ierarh Nifon-11 august;
  • Sfinții Martiri Brâncoveni-16 august;
  • Sfântul Gheorghe Pelerinul-17 august