Home » Life & Style » Camera de Chihlimbar, cea de-a opta minune din lume. Unde se află și ce mare mister ascunde

Camera de Chihlimbar, cea de-a opta minune din lume. Unde se află și ce mare mister ascunde

Violeta Badea / 08.03.2021, 14:24
Camera de Chihlimbar, cea de-a opta minune din lume. Unde se află și ce mare mister ascunde

Camera de Chihlimbar, cea de-a opta minune din lume. Unde se află și ce mare mister ascunde. De-a lungul timpului, omenirea a avut foarte multe creații spectaculoase și prețioase, dar una dintre acestea întrece orice imaginație. Da, a opta minune chiar a existat, iar povestea ei este impresionantă! În acest articol veți afla despre ce construcție este vorba, unde se află și ce mare mister ascunde.

Camerei de Chihlimbar, cea de-a opta minune a lumii
Camerei de Chihlimbar, cea de-a opta minune a lumii

Camera de Chihlimbar, cea de-a opta minune din lume

De-a lungul istoriei au existat foarte multe construcții de o frumusețe rară, una dintre acestea poartă denumirea de Camera de Chihlimbar, din Palatul Ecaterinei de la Tarskoe Selo. Povestea acestei construcții își are debutul la începutul secolului al XVIII-lea și a fost ridicată de artizanii prusaci. Din păcate, salonul prețios a dispărut fără urmă în anul 1941, iar adevărul nu a ieșit la iveală nici până în ziua de astăzi.

Comoara din Rusia era de fapt o încăpere uriașă ce conținea mii de lambriuri din chihlimbar de diverse nuanțe și cu o serie de ornamente din aur. De asemenea, bogăția se vedea la orice pas prin mulțimea de oglinzi și mozaicuri aurite. Materialul din care era confecționată camera era extrem de preţios, astfel că legile secolului al XVIII-lea pedepseau cu moartea vânzarea ilegală a „ambrei galbene”, așa cum mai eranumit chihlimbarul.

Camerei de Chihlimbar este impresionanta
Camerei de Chihlimbar este impresionanta

La început, Camera de Chihlimbar i-a aprținut țarului Petru cel Mare al Imperiului Rus, care a primit-o în dar de la Regele Prusiei Friedrich Wilhelm I. Astfel, salonul a ajuns în Palatul de Iarnă al țarului din Sankt-Petersburg. În 1755, ţarina Elisabeta a ordonat mutarea ei în palatul său de la Tsarskoie Selo.

Unde se află și ce mare mister ascunde

În iunie 1941, Adolf Hitler a declanșat operațiunea Barbarossa, iar Camera de Chihlimbar a fost împachetată şi expediată în Germania. Acolo, salonul a fost instalat în castelul muzeu al orașului Konigsberg, aflat pe coasta Mării Baltice. La sfârșitul anului 1943, Alfred Rhode, directorul muzeului, a fost obligat sa dezasambleze încă o dată camera și să o expedieze în altă parte. Însă, trupele aliate au bombardat orașul, iar castelul Konigsberg a devenit o ruină. De atunci, urmele Camerei de Chihlimbar s-au pierdut.

Cum arata Camerei de Chihlimbar
Cum arata Camerei de Chihlimbar

După dispariția acesteia au apărut, așa cum era de așteptat, numeroase ipoteze și teorii despre posibilele locuri în care s-ar afla salonul. Una dintre acestea spune că construcția s-ar afla în secret sub ruinele castelului Konigsberg. Însă, camera nu a fost găsită niciodată, deși s-au efectuat căutări. Unii oameni au căutat chiar și pe fundul Mării Baltice, deoarece au existat zvonuri precum că înainte de bombardamentele aliaților asupra orașului, nemții ar fi trimis Camera de Chihlimbar în Hamburg, pe nava „Wilhelm Gustloff”, care a fost distrusă de către un submarin sovietic și s-a scufundat. Însă, nici acolo nu a fost de găsit.

După ce s-au săturat să o caute, rușii au decis să reconstruiască Camerei de Chihlimbar. Acest lucru s-a întâmplat în anul 1979 și a durat nu mai puțin de 25 de ani. Pentru acest proiect s-au folosit peste șase tone de chihlimbar, iar în prezent camera are o înălțime de șapte metri, o suprafață de 100 de metri pătrați și trei ziduri decorate cu ambră. Costul total s-a ridicat la 11 milioane de dolari.