În total, în lume există aproximativ 10 000 de religii. Cu toate acestea, o mare parte a acestor religii, în jur de 84%, intră în unul dintre cele cinci mari grupuri religioase ale lumii, și anume creștinismul, hinduismul, islamul, budismul sau religiile tradiționale. Așadar, care este cea mai veche religie din lume?
Istoria religiei se referă la înregistrările scrise ale ideilor și experiențelor religioase umane. Această perioadă a istoriei religioase, tipic începe cu inventarea scrisului acum 5000 de ani în urmă (3000 Î.Hr.) în Orientul Apropiat. Religia preistorică se referă la un studiu de credințe religioase ce au existat înainte de apariția înregistrărilor scrise.
Cronologia religiei este o succesiune comparativă în timp a evenimentelor religioase. Termenul de „religie” așa cum este folosit astăzi nu are o traducere pre-colonială evidentă în limbile non-europene.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Cei care au trăit cu milenii în urmă aveau propriile lor credințe, zeități și religii. Odată cu dezvoltarea civilizației umane s-a dezvoltat și religia, au apărut noi credințe și tendințe și este imposibil de concluzionat fără echivoc dacă religia depindea de nivelul de dezvoltare al civilizației sau invers, credințele oamenilor erau una dintre garanții.
Religia este una dintre formele de înțelegere a lumii, care este condiționată de credința în puteri superioare. De regulă, fiecare religie include o serie de norme morale și etice și reguli de comportament, ritualuri și ceremonii de cult și, de asemenea, unește un grup de credincioși într-o organizație. Toate religiile se bazează pe credința unei persoane în forțele supranaturale, precum și pe relația credincioșilor cu divinitatea suprema.
Există o mulțime de dezbateri care se învârt în jurul acestui subiect, ceea ce face dificilă determinarea cu certitudine a celei mai vechi religii din lume. În ciuda dezbaterii, este acceptat faptul că hinduismul ar fi cea mai veche religie din lume.
Hinduismul este o religie originară din India și cea mai răspândită credință din această țară. La nivel mondial, există peste un miliard de hinduși în întreaga lume, în special în India, Sri Lanka, Nepal, Mauritius, Bangladesh, Singapore și Indonezia. Acest lucru face din hinduism a treia cea mai răspândită și mai importantă religie a lumii, după creștinism și islam.
Hinduismul este reprezentat de credința în Brahman, ființă absolută, impersonală, creatoare a Universului. Brahmanul este Sinele suprem. Este mai bine descris ca realitate infinită, omniprezentă, omnipotentă, incorporală, transcedentă, conștiință infinită și fericire infinită. Conform Veda, Brahman există dintotdeauna și va exista în veci. El este în toate lucrurile, dar transcende toate lucrurile, el este sursa divină a întregii Vieți. Este absolutul divin. Toți zeii religiei hinduse nu sunt decât fațete și încarnări ale lui Brahman.
Cuvântul „hindus” sau „hindu” este legat de fluviul Indus și desemnează pe locuitorii spațiului indian, înainte de sec. al XIX-lea neexistând cuvântul hinduism. Etimologic vorbind sensul cuvântului este de origine persană și înseamnă „oamenii de dincolo de Indus”. Acest cuvânt a fost inventat prin mimetism de la termenii creștinism, iudaism, etc. Este religia care a primit numele (ca și iudaismul) după numele poporului și nu al fondatorului sau doctrinei. Hinduismul este, practic, religia „oamenilor de dincolo de Indus”.
Hinduismul, poate în măsură mai mare decât orice altă religie, reprezintă o colecție de mai multe credințe religioase. Conceptele spirituale ale triburilor ariene nomade ce au invadat continentul indian, s-au amestecat cu dogmele ce prevalau în Valea Indusului, formând o religie unică, în sensul că, spre deosebire de altele, nu are un întemeietor singular, bazându-se în schimb pe o confederație de zeități locale.
Hinduismul a apărut pe parcursul mileniului al doilea precreștin, în jurul anului 1500 i.Hr., fiind fondat de casta brahmanilor, formată din preoți. Potrivit credinței hinduse, casta reprezintă un atribut înnăscut, fără de care un om nu-și poate găsi locul în societate și nu se poate căsători.
Aceste texte conțin instrucțiuni asupra modului de viață al unui adept al hinduismului. Potrivit textelor Vedice, destinul unui hindus este determinat de toate acțiunile sale și de consecințele acestora de-a lungul fazelor succesive ale existenței. Destinul său este numit Karma. O viață corectă în prezent constituie garanția unei existențe mai bune mai târziu.
O viață vicioasă în prezent va avea drept consecințe reîncarnarea într-un animal inferior. Acest ciclu continuu al nașterii și morții este încheiat doar atunci când sufletul atinge o stare de perfecțiune, printr-o viață ideală ce călărește animalul respectiv. Uciderea vacilor și a păunilor este strict interzisă de către hindușii credincioși. Această religie a fost modificată în ultimul secol prin adoptarea unor elemente creștine.
Religia, de origine hinduită, are în frunte pe Maharishi, adică „guru” (marele maestru). George Harrison și ulterior ceilalți componenți ai formației Beatles, în urma convingerilor proprii de a practica meditația transcedentală și datorită modei hippie, au reușit întemeierea unei noi secte: Maharishi Karma Yoga, care înseamnă unirea (yoga) cu brahma.