În realitate, superstițiile sunt considerate prejudecăți care izvorăsc din credința spiritelor bune sau rele. Ele sunt semne prevestitoare moștenite din moși strămoși, transmise apoi generațiilor viitoare, cele mai multe prin viu grai. Mergând mai departe, superstiția este credința irațională ce se bazează pe frică sau ignoranță ce conferă un caracter supranatural sau sacru diverselor fenomene, acte ori cuvinte. Termenul de superstiție în secolul al XIV-lea era echivalent cu idolațria și cu forțele demonice.
Pe noi ne interesează acele superstiții legate de bani (văzuți popular ca „ochiul dracului”). Mai precis, dacă banii pot fi dați din casă oricând, fără teama că am atrage ghinionul. De altfel, o mulțime de superstiții circulă în jurul lor și de aici apare categoria de persoane care țin cont de ele, pentru că se tem să nu aibă la un moment dat probleme financiare. Cele mai vehiculate credințe/superstiții sunt în legătură cu momentele în care nu e bine sa dai bani, fiindcă atragi ghinionul.
În mod cert, ai aflat că nu este bine să dai bani la începutul unor perioade diverse, cum ar fi în prima zi a săptămânii. Cu alte cuvinte, nu te gândi să faci plăți în toate zilele de luni, deoarece vei da bani pe tot parcursul săptămânii şi pierderile tale vor fi imense. De asemenea, evită să cheltuieşti seara, din acelaşi motiv.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Nu da bani cu împrumut persoanelor din jurul tău, nici măcar membrilor familiei, pentru că s-ar putea să rămâi cu visteria goală, potrivit credințelor populare care cer respectarea acestei superstiții referitoare la zilele de luni și la datele de 1 ale lunii: „Cum începi săptămâna/luna/anul așa o să-ți meargă până când săptămâna/luna/anul se vor încheia”.
De nenumărate ori Biserica Catolică a declarat că superstiţiile sunt păcate, iar dicţionarele le definesc o „credinţă iraţională”, aşa cum s-a specificat la începutul articolului.
Dacă să zicem că am accepta că lunea nu e bine să dai bani, vom constata că şi ziua de marți este considerată tot început de săptămână, Astfel s-a născut credința că nici în această zi nu e bine să dai bani, pentru a nu te îngloda în datorii pentru tot restul vieții.
De Bobotează
Într-o zi ca aceasta de mare sărbătoare nu e bine să dai bani cu împrumut, dar nici să te împrumuţi, deoarece atragi pagube materiale în casa ta.
În ultima zi din an, în prima zi din cel nou
Aceeaşi credință că așa cum începi anul o vei ţine mereu, fâcând cheltuieli, uneori inutile. Este recomandat, de asemenea, să nu ai niciun fel de datorie la început de an.
Nu arăta banii străinilor, deoarece îi poți pierde rapid.
Niciodată să nu oferi cuiva un portofel gol (cadou). Acesta trebuie să aibă în el o monedă/bancnotă. Deci, nu contează cât, valoarea simbolică primează.
Şi modul cum întâmpini noaptea dintre ani a intrat în vizorul oamenilor care cred în superstiţii. Banii să nu-ți lipsească din portofel, din buzunare, atunci când vrei să nu ai probleme financiare în anul următor.
Nu te apleca să iei banii pe care îi găsești la răscruce de drumuri. S-ar crede că sunt cei mai temuți, pentru că nu atrag doar pierderi, cât probleme grave de sănătate.
Nu da bani cu mâna stângă, fiindcă vei ajunge să îi risipești fără să realizezi ce ai făcut cu ei. Banii se dau cu dreapta, ca să se întoarcă la tine.
Ileana Mlădinoiu