Home » Life & Style » Când se trece la ora de iarnă 2022. Data din calendar la care are loc schimbarea

Când se trece la ora de iarnă 2022. Data din calendar la care are loc schimbarea

Ileana Mladinoiu / 16.09.2022, 17:52
Când se trece la ora de iarnă 2022. Data din calendar la care are loc schimbarea

Când se trece la ora de iarnă 2022. În fiecare an, primăvara și toamna, ne mișcăm ceasurile înainte și înapoi cu o oră. Trecerea la ora de iarnă va avea loc în Europa duminică, 30 octombrie 2022, la ora 3 a.m., moment în care ne vom întoarce oficial cu o oră înapoi. Pentru cei cărora le place să se trezească târziu, această trecere la ora de iarnă le va permite să se bucure de o oră suplimentară de somn. Cât despre matinali, aceștia vor avea plăcerea să vadă mai repede lumina zilei dimineața. Cealaltă parte a monedei este că se va întuneca mai devreme seara.

Când se trece la ora de iarnă în 2022

Originea schimbării timpului

În 1907 a apărut pentru prima dată ideea de a limita „risipa de lumină”. Germania va fi prima țară care va introduce o schimbare a orei în 1916, urmată îndeaproape de Marea Britanie și Statele Unite. În 1998, toate țările Uniunii Europene au implementat o schimbare de oră pentru a facilita comerțul. În 2001 a fost adoptată o directivă în vederea armonizării depline. Aproximativ 70 de țări din lume aplică schimbarea orei. Țările apropiate de ecuator, majoritatea țărilor africane, precum și Indonezia nu o folosesc.

În Europa, unele țări nu mai sunt afectate de schimbarea orei, precum Rusia (din 2011), Belarus, Georgia, Armenia (din 2012) sau chiar Islanda. Ucraina a decis să nu schimbe ceasurile în 2011 înainte de a pune din nou sistemul în funcțiune în 2012. Egiptul a abolit schimbarea orei în 2011, iar Tunisia în 2009.

Data din calendar la care are loc schimbarea

Trecerea la ora de iarnă 2022 se va face în ultima duminică a lunii octombrie. Adică, pentru ora de iarnă 2022-2023, în noaptea de sâmbătă 29 spre duminică 30 octombrie, aveți grijă să dați ceasul înapoi cu o oră. La ora 3, va fi ora 2. Sau puteți aștepta până dimineața, deoarece majoritatea dispozitivelor dvs. electronice se actualizează în general. Se câștigă astfel o oră de somn. Se observă o schimbare de o oră în raport cu timpul solar. Revenirea la ora de vară este programată pentru duminică, 26 martie 2023. Poate pentru ultima oară.

Pentru a vă adapta cât mai repede la schimbarea orei, ideal este să profitați la maximum de soarele zilei. Verificați periodic buletinul meteo pentru a afla programul răsăritului. Acest lucru va face să vă adaptați cât mai mult posibil orei de trezire de dimineață. A fi treaz și activ în perioadele de soare este încă cel mai bun mod de a rămâne în formă maximă. Lumina naturală este cel mai sănătos antidepresiv. Pe de altă parte, razele soarelui favorizează producția de vitamina D de către organismul nostru, vitamină care ajută la asimilarea calciului.

În concluzie, trecerea la ora de iarnă poate fi experimentată foarte ușor pentru orice corp, cu condiția să nu reduceți timpul de somn. Mare atenție la rutinele limitate de timp, cum ar fi vizionarea unui film la televizor seara. În primul rând, dacă nu v-ați obișnuit să vă treziți mai târziu și ceasul deșteptător este încă setat la ora de vară, încercați să luați în considerare acest lucru.

Comportamente de adoptat pentru a evita accidentele rutiere odată cu trecerea la ora de iarnă

Fiecare tranziție la ora de iarnă duce, în general, la un vârf al accidentelor rutiere în următoarele zile. Adoptarea reflexelor potrivite vă ajută să călătoriți în siguranță, indiferent dacă vă aflați pe jos, cu bicicleta sau cu mașina. În fiecare an, această perioadă este marcată de un vârf de accidentare de +50% în accidentele pietonale pentru un singur interval orar între orele 17:00 și 18:00 și de +18% pentru intervalul orar dintre orele 7:00 și 9:00. Aproape jumătate dintre pietoni devin victime ale accidentelor rutiere în fiecare an în cele patru luni din octombrie până în ianuarie.

Reflexele de a vedea bine și de a fi văzut pe drum

Pentru a limita riscul de accident, Siguranța Rutieră ne amintește de comportamentul de adoptat pe drum.

Pentru pietoni

Purtați un accesoriu reflectorizant sau îmbrăcăminte deschisă la culoare. În farurile mașinilor, pietonii sunt vizibili de la doar 20 de metri, atunci când sunt îmbrăcați în negru. Cu accesorii reflectorizante, acestea sunt vizibile de la 150 de metri.

Mergeți pe trotuare și traversați pe trecerile de pietoni verificând în mod repetat împrejurimile sale, mai ales dacă este întuneric.

Pentru bicicliști

Verificați-vă iluminarea, purtați o vestă retroreflectorizantă și nu circulați pe trotuare.

Pentru șoferi

Încetiniți când vă apropiați de o trecere de pietoni, mai ales pe întuneric.

Respectați prioritatea pietonilor atunci când vă apropiați de o trecere de pietoni.

Circulați cu geamurile uscate și dezaburite. Reflexele maschează prezența unui pieton.

Depărtați-vă la cel puțin un metru de trotuare.

Va fi desființată schimbarea orei?

Vom trece la ora de iarnă pentru ultima dată în 2023? Comisia Europeană are, în orice caz, proiectul. În vara lui 2018, o consultare online a cetățenilor europeni a scos la iveală faptul că 84% dintre aceștia erau în favoarea încetării schimbării orei. Deputații europeni au votat, de asemenea, pentru sfârșitul schimbării orei.

Când vom trece la ora de vară în 2023

Trecerea la ora de vară este deja programată pentru anul viitor. Va fi duminică, 26 martie 2023. În același mod în care mutăm ceasurile înapoi în noaptea de sâmbătă spre duminică pentru ora de iarnă, le vom aduce înainte. De data asta la 2 a.m., va fi deja 3 a.m. Somn cu o oră mai puțin, rapid compensat de seri însorite mai lungi.