Home » Life & Style » Când se vopsesc de fapt ouăle pentru Paște. Ziua sfântă în care e bine să faci asta

Când se vopsesc de fapt ouăle pentru Paște. Ziua sfântă în care e bine să faci asta

Voicu Costin / 15.04.2022, 10:11
Când se vopsesc de fapt ouăle pentru Paște. Ziua sfântă în care e bine să faci asta

Dacă de Crăciun împodobim bradul cu globuri roșii, de Paște umplem masa cu ouă roșii vopsite. Culoarea roșie este reprezentativă și semnificativă. Ouăle vopsite de Paște reprezintă una dintre cele mai importante tradiții ale Învierii. Când se vopsesc ouăle pentru Paște? Aceasta este ziua sfântă în care e bine să faci asta!

Ziua în care se vopsesc ouăle de Paște

Conform tradiției religioase, ouăle de Paște se vopsesc în Joia Mare din Săptămâna Patimilor, adică în ziua de joi de dinainte de Înviere. În 2022, Joia Mare cade pe dată de 21 aprilie, iar Paştele Ortodox pică pe 24 aprilie, în ziua de duminică. Legenda spune că ouăle se vopsesc în roșu pentru că această culoare reprezintă sângele lui Iisus. Persoanele care nu au timp să vopsească ouăle în Joia Mare, o pot face în Sâmbăta Mare. Cozonacul și pasca se coc în Vinerea Mare.

Potrivit legendei, Fecioara Maria a așezat un coș cu ouă la picioarele lui Iisus, atunci când era răstignit pe cruce. Ouăle s-au înroșit cu sângele Mântuitorului, care, văzând ce s-a întâmplat, a rostit: „De acum înainte să faceţi şi voi ouă roşii şi împestriţate întru aducere aminte de răstignirea mea, după cum am făcut şi eu astăzi”.

La fel ca și tradiția împodobirii bradului de Crăciun cu globuri roșii, așa și de Paște, gospodinele din întreaga lume, în special cei ortodocși, vopsesc ouă roșii. Și de Sărbătoarea Nașterii Domnului Nostru Iisus Hristos, dar și cu prilejul Învierii Domnului, cei mici încearcă să își ajute părinții în bucătărie.

Pentru a avea  o activitate interactivă împreună, părinții cumpără abțibilduri pe care să le lipească pe ouăle de Paște, sau cumpără diferite culori pentru a le vopsi (albastru, verde, galben, portocaliu etc.).

Tradiții în ziua de Paște

Dacă gospodinele reușesc să vopsească ouăle roșii în Joia Mare din Săptămâna Mare, acestea le duc la biserică pentru a fi binecuvântate, iar apoi sunt împărțite oamenilor nevoiași. Dacă sunt vopsite de gospodine în Sâmbăta Mare, ouăle vor fi duse la biserică, binecuvântate și apoi împărțite tuturor participanților la slujba de Înviere.

Oamenii au tradiția ca în fiecare an, după finalizarea slujbei din ziua de Paște, să ciocnească un ou și să rostească următoarele propoziții: „Hristos a Înviat!”, iar cealaltă persoană va spune, „Adevărat a Înviat!”.

În zonele rurale, ouăle roșii sfințite la biserică se îngropau în grădină, de către agricultori, pentru a feri recoltele de grindină și piatră. De asemenea, se spune că ouăle roșii de Paște nu se strică tot anul. În dimineața zilei de Paște, toată familia trebuie să se spele cu apă curată, în care s-a pus un ou roșu.

În felul acesta, toți membri familiei vor fi sănătoși și voioși tot anul. Cojile ouălor roșii care s-au mâncat, se duc în grădină și se îngroapă la rădăcina unor copaci/pomi. Cu această ocazie, vor ajuta plantele să crească sănătoase și voioase, iar stăpânii casei vor avea parte de belșug și sănătate tot anul viitor.

Pe lângă simbolistica sângelui Mântuitorului, ouăle roșii mai simbolizează viața eternă, fertilitatea, renașterea și norocul.  Vopsitul ouălor era o activitate pe care oamenii o făceau încă din Antichitate, închinând ouă colorate primăverii, simbolizând revenirea la viață a naturii. Acest procedeu reprezenta o jertfă adusă naturii.