Home » Life & Style » Căpăstrul bârfitoarei în Evul Mediu: modul neobișnuit în care erau pedepsite femeile care vorbeau prea mult

Căpăstrul bârfitoarei în Evul Mediu: modul neobișnuit în care erau pedepsite femeile care vorbeau prea mult

Violeta Badea / 08.03.2021, 10:13
Căpăstrul bârfitoarei în Evul Mediu: modul neobișnuit în care erau pedepsite femeile care vorbeau prea mult

Căpăstrul bârfitoarei în Evul Mediu: modul neobișnuit în care erau pedepsite femeile care vorbeau prea mult. Deși cu toții o criticăm și ne jurăm că nu o practicăm, bârfa a existat dintotdeauna. Ne simțim mai bine atunci când bârfim, ne întâlnim ca să-i vorbim de rău pe alții și ne bucurăm atunci când descoperim că persoanele de lângă noi au defecte. Și ca să fim sinceri până la capăt, persoanele care practică cel mai des acest „sport” sunt femeile. Ei bine, această practică nu era deloc tolerată în Evul Mediu, iar pedeapsa era drastică.

Capastrul barfitoarei
Capastrul barfitoarei

Căpăstrul bârfitoarei în Evul Mediu

La fel ca în zilele noastre, oamenilor din Evul Mediu le plăcea se bârfească. Singura diferență este că în acele timpuri această practică era aspru pedepsită. Astfel, femeile care se certau cu vecinii, își sfidau soții sau intrau în conflicte cu preoții reprezentau un adevărat pericol pentru societate.

Pentru liniștea și pacea tuturor, persoanele care erau prinse că bârfesc și provoacă scandaluri erau pedepsite prin aplicarea unei botnițe. Da, ai auzit bine! Acest dispozitiv era numit „căpăstrul bârfitoarei” sau „căpăstrul lui Scold”. Pedeapsa usturătoare și umilitoare s-a folosit între secolul al XVI-lea și secolul al XVII-lea, în Anglia și Scoția.

Ca să-l descriem puțin, căpăstrul bârfitoarei era un fel de cască de metal, care se aplica pe cap și avea un fel de țevi îndreptați către gură. Astfel, persoana care o purta nu putea să vorbească sau să mănânce. De asemenea, se spune că unele dispozitive aveau țepi îndreptați spre gură, iar oamenii care le purtau nu puteau efectiv să-și miște maxilarul, deoarece riscau să-și rupă limba sau gura.

Femeile care barfeau erau aspru pedepsite
Femeile care barfeau erau aspru pedepsite

Modul neobișnuit în care erau pedepsite femeile care vorbeau prea mult

Probabil vă întrebați cine a avut această idee barbară. Ei bine, există o legendă care spune că acestă practică dură a fost folosită pentru prima dată în Scoția, la sfârșitul secolului al XVI-lea. Pedeapsa a fost aplicată unei femei, aceasta fiind bănuită că practica vrăjitoria, lucru interzis la acea vreme.

Metoda s-a extins cu repeziciune, iar treptat a devenit o soluție pentru toate femeile care vorbeau prea mult. De asemenea, în Evul Mediu, pedepsele corporale erau un lucru obișnuit, iar durerea era considerată o cale de a obține iertarea pentru păcatele comise.

În Scoția, pedeapsa era și mai dură, deoarece femeile care ajungeau să poarte căpăstrul erau plimbate pe străzi, iar ceilalți oameni le jigneau, le scuipau și le condamnau. Aceste persoane erau expuse și închise. Rolul acestui „show” era acela de a le aminti oamenilor cum să se poarte și de a-i atenționa cu privire la consecințele bârfei.

Femeile erau umilite in public
Femeile erau umilite in public

Cine aplica această pedeapsă

Bărbatul era obligat de societate să aplice pedeapsa cu căpăstrul, de îndată ce afla despre faptă. Mai mult decât atât, tot el este cel care era nevoită să o plimbe pe stradă și să o expună oamenilor, așa cum am povestit mai sus. De asemenea, în unele zone se aplica și o altă metodă de a pedepsi femeile care vorbeau prea mult.

Una dintre acestea era „scaunul pentru scufundări”. Astfel, femeia era așezată pe un scaun și scufundată într-un lac, însă cea mai folosită metodă a fost „căpăstrul bârfitoarei”. Pedeapsa a fost anulată la începutul secolului al XVII-lea, însă bârfa nu a dispărut nici în ziua de astăzi.