Home » Life & Style » Care este cel mai lung fluviu din Europa. Este al 19-lea ca lungime din lume

Care este cel mai lung fluviu din Europa. Este al 19-lea ca lungime din lume

Voicu Costin / 20.02.2022, 09:00

Fluviile din Europa sunt folosite ca și căi navigabile pentru a face o conexiune între toate statele acestui continent. Fluviile au deschidere la mări și sunt folosite pentru transportul navigabil, cel mai eficient și mai răspândit tip de transport la nivel mondial. Pe teritoriul cărei țări se află cel mai lung fluviu din Europa și ce rol important ocupă la nivel european?

Cel mai lung fluviu din Europa

Volga este cel mai lung fluviu din Europa, aflat în totalitate pe teritoriul Rusiei. El izvorăște din Podișul Valdai, situat în nord-vestul Moscovei, și are un curs de 3.690 km, fiind inima celui mai mare complex hidrografic al continentului. Volga este al 19-lea fluviu din lume ca lungime, vărsându-se în Marea Caspică.

La vărsare formează o uriașă deltă. Cursul său străbate cea mai bine populată și mai dezvoltată regiune a Rusiei. Pe cursul său s-au construit nouă mari hidrocentrale. Volga este cel mai mare fluviu din Europa din punct de vedere al lungimii, al revărsării și al bazinului de colectare. Volga este considerat râul național al Rusiei și traversează 11 dintre cele mai mari 20 de orașe ale Rusiei. În Rusia, Volga este cunoscută sub numele de „Bолга” cuvânt ce este înrudit cu un cuvânt slavic – „umezeala” sau „umiditate”.

Delta Volgăi are o lungime de aproape 160 km și cuprinde peste 500 de canale și numeroase râuri mai mici. Este cel mai mare estuar din Europa și este singurul loc din Rusia unde se pot întâlni specii de pelicani, flamingo și lotisi. În timpul iernii, o mare parte din lungimea Volgăi îngheață timp de aproximativ 3 luni.

Volga drenează cea mai mare parte a Rusiei de Vest. Numeroasele sale rezervoare mari asigură irigații și energie hidroelectrică. Canalul Moscova, Canalul Volga–Don și Canalul Volga–Baltic formează căi navigabile care leagă Moscova de Marea Albă, Marea Baltică, Marea Caspică, Marea Azov și Marea Neagră.

Valea fertilă a râului oferă cantități mari de grâu și are multe bogății minerale. O industrie petrolieră substanțială se concentrează pe valea Volga. Alte resurse includ gazele naturale si sarea. Regiunea Volga- Oka a fost ocupată în urmă cu cel puțin 9.000 de ani.

Navigaţia pe râul Volga

Volga, lărgită în scopuri de navigație cu construcții de baraje uriașe în anii industrializării lui Iosif Stalin, are o mare importanță pentru transportul maritime și transportul pe uscat în Rusia: toate barajele de pe fluviu au fost transformate în ecluze mari (duble) pentru nave. Navele de dimensiuni considerabile pot călători până la Marea Caspică.

Conexiunile cu râul Don și Marea Neagră sunt posibile prin Canalul Volga–Don. Legăturile cu lacurile din Nord (Lacul Ladoga, Lacul Onega), Sankt Petersburg și Marea Baltică sunt posibile prin intermediul căii navigabile Volga–Baltic, iar comerțul cu Moscova a fost realizat prin Canalul Moscovei.

Un număr de companii administrate de stat, acum în mare parte privatizate, operează nave de pasageri și de marfă, pe râu. În epoca sovietică de mai târziu până în timpurile moderne, cerealele și petrolul au fost cele mai exportate mărfuri pe fluviul Volga.