Home » Life & Style » Care sunt diferenţele dintre caş şi telemea. Cum se prepară fiecare

Care sunt diferenţele dintre caş şi telemea. Cum se prepară fiecare

Voicu Costin / 05.04.2022, 09:39
Care sunt diferenţele dintre caş şi telemea. Cum se prepară fiecare

Brânza este un produs preparat și apreciat în toată lumea. Se spune că francezii ar avea câte un fel de brânză pentru fiecare zi a anului, nu mai puțin de 365 de tipuri. În România, principalele tipuri de brânză pe care oamenii le consumă sunt cașul, telemeaua și  cașcavalul. Fie că este de capră, de oaie sau de vacă, cele trei sortimente de brânză satisfac până și gustul celor mai pretențioși. Așadar, care este diferența dintre caș și telemea?

Cum se prepară cașul?

Cașul este o brânză închegată și scursă de zer. Există caș dulce făcut din lapte de vacă, de capră sau de oaie. Prepararea este destul de ușoară și presupune că în laptele proaspăt, cald, la o temperatură ușor peste cea a camerei (dar nu mai mult de 30-40 de grade Celsius) se pune cheag (două-trei linguri de cheag la 5 litri de lapte). După ce se amestecă, se lasă să stea circa o oră pentru a se închega. După aceea se scurge de zer și se mai lasă încă 4-5 ore pentru a se coagula cum trebuie.

La final, cașul poate fi consumat proaspăt, însă dacă este băgat în frigider poate fi servit și perioada mai lungă de timp. Persoanele care preferă brânzeturile vor aprecia mereu cașul. Are o textură gumoasă și aduce puțin cu textura mozzarellei. Gustul este dulce și se poate combina foarte bine cu salate de vară cu legume, sau consumat simplu. Cașul poate fi și baza pentru prepararea altor brânzeturi, cum ar fi telemeaua, cașcavalul sau brânza de burduf.

Cașul este cunoscut încă din preistorie, când oamenii obișnuiau să transporte și să păstreze laptele în băşici (burți de animale), descoperind că asemenea vase de depozitare ținute la soare făceau ca laptele să se îngroașe, dobândind o consistentă asemănătoarei brânzei și să dureze mai mult timp.

În Europa, începuturile fabricării brânzei sunt mai târzii și datează din epoca Imperiului Roman, după cum menționează Pliniu cel Bătrân, în scrierile sale. Până în Evul Mediu, brânza a rămas un produs de lux accesibil doar celor bogați, chiar dacă se cunoșteau peste 30 de feluri de brânză. În timp, produsele lactate s-au diversificat și au început să fie fabricate la scară industrială.

Un fel de caş, numit “Nasal”, de la denumirea localității din Ardeal, de unde provine, este unic în lume.

Cum se prepară telemeaua?

Cașul reprezintă baza pentru prepararea brânzei telemea. Aceasta este o brânză care se produce peste tot în România. Acest sortiment de brânză este apreciat de turiștii străini și de români. Telemeaua se prepară din caș, care trebuie să stea la maturare, în saramură. În anul 2004, telemeaua produsă în România a devenit marcă înregistrată recunoscută pe plan internațional.

Așadar, diferența dintre caș și telemea este simplă. Cașul este dulce și cremos cu o textură ca de gumă, iar telemeaua este sărată și mai tare în consistență. Telemeaua este de obicei sărată pe când cașul este dulce. Telemeaua poate fi făcută din lapte de vacă, de bivoliță, de oaie sau de capră. Se poate asemăna cu brânză feta grecească. De obicei este sărată. Brânza parcurge o perioadă de maturizare în saramură în care se poate păstra mai multe luni.