Home » Life & Style » Casa Miței Biciclista. Cum arată și cât costă palatul celei mai cunoscute curtezane din România. Are 28 de camere și 15 băi

Casa Miței Biciclista. Cum arată și cât costă palatul celei mai cunoscute curtezane din România. Are 28 de camere și 15 băi

Violeta Badea / 20.04.2021, 08:57
Casa Miței Biciclista. Cum arată și cât costă palatul celei mai cunoscute curtezane din România. Are 28 de camere și 15 băi

Casa Miței Biciclista. În vecinătatea Pieței Amzei, la mică distanță de Piața Romană, se află o clădire superbă, proiectată în stil baroc și cu faţade bogat ornamentate cu lei, heruvimi sau statuete de cupidoni. Aceasta clădire i-a aparținut Mariei Mihăescu, supranumită Mița Biciclista sau Mița Cotroceanca. În acest material veți afla cum arată și cât costă palatul celei mai cunoscute curtezane din România

Casa Miței Biciclista. Cum arată și cât costă palatul

Casa celebrei Mita Biciclista
Casa celebrei Mita Biciclista

Maria Mihăescu, supranumită Mița Biciclista sau Mița Cotroceanca, a fost una dintre cele mai excentrice figuri ale Bucureștiului interbelic. Femeia a fost bănuită că ar fi avut legături amoroase cu mari nume ale perioadei interbelice, precum: Regele Ferdinand, Octavian Goga, Nicolae Grigorescu sau chiar regele Manuel al Portugaliei. 

Primul i-ar fi acordat această casă superbă, deoarece se îndrăgostise iremediabil de femeie. De altfel, despre prima biciclistă de pe străzile Bucureștiului se spunea că era o prostituată de lux, care a reușit să frângă inima multor bărbați. Regele Manuel o ceruse insistent de nevastă, dar ea l-a preferat pe doctorul Nicolae Minovici, fondatorul societăţii „Salvarea”.

Casa a fost un cadou primit de la Regele Ferdinand
Casa a fost un cadou primit de la Regele Ferdinand

Revenind la casa celei mai celebre bicicliste a României, să spunem că avem de-a face cu o clădire impozantă. Situată în Piața Amzei, clădirea a fost proiectată de arhitectul Nicolae C. Mihăescu în stil baroc cu influențe Art Nouveau. Aceasta a fost ridicată în anul 1900 și a mai fost renovată undeva în jurul anului 1980. De curând, imobilul a fost renovat din nou, iar costul obținut de firma care s-a ocupat de lucrare a fost 4,5 milioane de euro. Un lucru interesant este că în timpul renovării a fost găsit un pistol.

Casa Miței Biciclista. Cum a ajuns celebră Mița Biciclista

Femeia care le-a furat mintile tututror bogatasilor
Femeia care le-a furat mintile tututror bogatasilor

Maria Mihăescu s-a născut în anul 1885, în comuna Dițești, județul Prahova. Era o femeie foarte frumoasă, cu ochii albaștrii, un corp de invidiat și părul scurt. Astfel, nu i-a fost deloc ușor să găsească calea spre celebritate în București.

Se spune că Mița le-a sucit mințile mai mult bărbați celebri și a strâns o avere practicând cea mai veche meserie din lume. Cu toate acestea, femeia nu era o prostituată oarecare, ci una de lux. Renumele și l-a câștigat în anul 1898, datorită unui ziarist îndrăgostit de aceasta, George Ranetti, care a observat-o într-una din plimbările sale cu bicicleta pe Calea Victoriei. Femeia nu i-a împărtășit aceeleași sentimente, lucru care l-a înfuriat pe George, redactor-șef al revistei „Furnica”, și a început să vorbească urât de ea în cercul lui de prieteni. Se spune că el este cel care a poreclit-o „Mița Biciclista”.

Cine a fost Mita Biciclista
Cine a fost Mita Biciclista

„Când apărea pe Calea Victoriei, aristocrații de la Capșa, burghezii de la Otetelișanu și boemii de la Kubler abandonau politica și svartul ca să admire superbul exemplar ciclist. Bicicleta cu ghidon de argint era a unei suple și elegante fiice a Evei, cu zulufi negri, cu pantaloni de catifea mov strânși pe picior, cu bluza corai din care fluturau mâneci înflorate, cu ghete înalte și cu o caschetă de mătase albă, înfășurată în voal alb, din care răsăreau încrucișate două ace mari a la Madame Butterfly”, a povestit Alexandru Predescu în cartea „Vremuri vechi bucureștene”.