Nu este un secret pentru nimeni că, în lumea pisicilor, somnul este o prioritate. Dacă vă întrebați de ce pisica voastră doarme foarte mult în mare parte a timpului și că îi place să moțăie toată ziua, aflați că este ceva natural, nu este bolnavă și nici nu are ceva cu voi. Dar exact cât dorm pisicile și de ce preferă să doarmă ore întregi, în loc să se joace sau să fie active?
Pisica de casă, pisica domestică sau mâța este un mamifer din ordinul carnivorelor. Este alături de oameni de peste 9500 ani și în prezent este cel mai cunoscut animal domestic în toată lumea. Pisica domestică este foarte apropiată de pisica sălbatică europeană ca și de pisica sălbatică africană.
Pisicile prezintă o mulțime de comportamente ciudate, cum ar fi frământarea, ascunderea în locuri mici și mieunatul, toate acestea fiind motivate de instinctele lor (de exemplu, nevoia de confort și siguranță). În această categorie intră și somnul, o activitate înnăscută. Cât dorm de fapt pisicile? Ele pot dormi de la douăsprezece până la șaisprezece ore într-o zi.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]În ciuda orelor lungi pe care le petrece în țara viselor pisica ta, nu este leneșă, ci se odihnește în pregătirea pentru vânătoarea cea mare.
„Vânătoarea necesită energie și adaugi factorul de stres al pisicilor care sunt atât prădătoare, cât și pradă. Somnul este necesar pentru a conserva energia și a se reîncărca pentru următoarea vânătoare”, explică expertul în comportamentul pisicilor Pam Johnson-Bennett.
Pisica ta poate fi domesticită şi mănâncă hrană pentru pisici servită, în loc să-și vâneze cina, dar păstrează impulsul biologic al strămoșilor săi sălbatici. Felinele mai mari, precum leii, au un ciclu similar în timpul zilei.
Pisicile sunt extrem de active, pentru că sunt prădători nocturni. Din moment ce mare parte din activitatea lor are loc noaptea, felinele dorm mare parte a zilei. Acesta este motivul pentru care pisica ta va petrece o mare parte din dimineață și după-amiază dormind, iar o mare parte din seară și dimineață devreme alergând prin casă.
Pe lângă somnul profund, pisicile pot dormi pentru scurte momente, care durează între cinci și treizeci de minute, dar rămân în alertă maximă pentru prădători sau pradă. Vânatul prăzii necesită un consum foarte mare de energie. Chiar dacă singurul lucru pe care îl vânează pisica ta domestică este jucăria ei.
Comportamentul pisicilor poate varia în funcție de rasă, vârstă, temperament, sănătate, însă experții au observat că felinele tind să doarmă mai mult dacă plouă sau e frig afară.
Mieunatul este manifestarea sonoră a pisicii. În general un animal discret, ea poate uneori căuta a se face remarcată mieunând ore întregi, fie pentru a cere de mâncare, fie pentru a cere să i se deschidă ușa. Unele rase de pisici sunt mai zgomotoase decât altele, cum ar fi cel siameze.
Pisica doarme în medie 15-18 ore pe zi, fiind activă doar circa 6-9 ore, mai ales o parte din timpul nopții, perioadă propice vânătorii. Ea este deseori folosită în cadrul experiențelor asupra ciclului somnului.
Conform unor studii, pisica este animalul cu cea mai mare proporție de faze de somn în timpul acesta ea visând. În acest timp, s-a constatat o activitate electrică foarte intensă a creierului, ochilor și mușchilor.