Home » Life & Style » Câte calorii are o banană, dar și alte 10 fructe de la piață

Câte calorii are o banană, dar și alte 10 fructe de la piață

Bucur Ioana / 26.11.2020, 17:30
Câte calorii are o banană, dar și alte 10 fructe de la piață

Bananele sunt o sursă importantă de potasiu, vitamine și fibre, însă sunt și bogate în zaharuri. Cu toate astea, ar putea fi arma secretă a celor care vor să slăbească! Află câte calorii are o banană, dar și alte 10 fructe de la piață. În câte minute de exerciții fizice se ard caloriile consumate?

Câte calorii are o banană și de ce sunt recomandate în timpul dietelor

Dacă ne raportăm doar la câte calorii are o banană, răspunsul ar putea fi unul dezamăgitor pentru cei sau cele care sunt la regim, însă ele nu ar trebui neglijate sau scoase din dieta zilnică fiind o sursă importantă de nutrienți vitali, cum sunt potasiul, vitamina B6, vitamina C, magneziu și fibre.

Răspunsul la întrebarea „câte calorii are o banană?” variază în funcție de dimensiunea fructului. Astfel, o banană mică înseamnă un aport de 50-89 de calorii, un miligram de sodiu, 22,8 grame de carbohidrați, din care 2,6 grame de fibre și 12,2 grame de zaharuri, 1,1 grame de proteine, 5 miligrame de calciu și 358 de miligrame de potasiu. Ca să arzi cele 89 de calorii, alege între 25 de minute de mers pe jos, 10 minute de jogging, șapte minute de înot sau 14 minute de mers cu bicicleta.

În cazul unui fruct de dimensiuni medii, aportul caloric crește, ajungând și la 105 calorii, 0,4 grame de grăsimi, 27 de grame de carbohidrați, dintre care 3,1 grame de fibre și 14,4 grame de zaharuri, 1,4 grame de proteine, 5,9 grma de calciu și 422 miligrame de potasiu. 105 calorii se consumă print 29 de minute de mers pe jos, 12 minute de jogging, nouă minute de înot sau 16 minute de mers cu bicicleta.

Bananele sunt o sursă importantă de potasiu și vitamina C
Bananele sunt o sursă importantă de potasiu și vitamina C

Dacă adăugăm 16 unități, aflăm câte calorii are o banană de dimensiuni mari. Cele 121 de calorii aduc și 0,4 grame de grăsimi, 31 de grame de carbohidrați, dintre care 3,5 grame de fibre și 16,6 grame de zaharuri, 1,5 grame de proteine, 6,8 miligrame de calciu și 486 miligrame de potasiu. 34 de minute de mers pe jos, 14 minute de jogging, 10 minute de înot sau 18 minute de mers cu bicicleta te vor ajuta să arzi cele 121 de calorii.

Ce substanțe nutrivite conțin bananele? De ce ar putea fi arma secretă a celor care vor să slăbească

După am aflat câte calorii are o banană, trebuie să menționăm și ce nutrienți vitali conțin acestea. Bananele sunt o sursă importantă de:

  • potasiu – electrolit ce contribuie la reglarea nivelului de lichide din corp,
  • triptofan și vitamina B6 – doi compuși ce ajută organismul să producă serotonină, cunoscut ca hormonul fericirii,
  • carbohidrați buni (fibre) – dau energie timp îndelungat și mențin senzația de sațietate,
  • vitamina C – antioxidant ce neutralizează acțiunea radicalilor liberi. O banană conține 15% din doza zilnică recomandată,
  • magneziu – lipsa de magneziu poate duce la apariția depresiei, anxietății și stărilor de iritabilitate.

În plus, bananele ar putea fi o armă secretă a celor care vor să piardă în greutate. Se pare că mirosul de banane te poate ajuta să slăbești, spune un studiu realizat de o fundație din Chicago, Statele Unite ale Americii, ce caută aromele și mirosurile ce pot păcăli creierul că ai mâncat produsele respective. Unul dintre acestea este banana.

Câte calorii au fructele ce nu lipsesc din coșul de cumpărături
Câte calorii au fructele ce nu lipsesc din coșul de cumpărături

Câte calorii au cele mai cumpărate 10 fructe de la piață

Dacă am vorbit despre câte calorii are o banana, am făcut o listă cu top 10 cele mai cumpărate fructe de la piață. Câte calorii au merele, nectarinele, afinele sau portocalele:

  1. Mere – 52 de calorii/100 grame
  2. Afine – 57 de calorii/100 grame
  3. Kiwi – 42 de calorii/ fruct
  4. Nectarine – 67 de calorii/fruct
  5. Portocale – 86 de calorii/fruct
  6. Piersici – 42 de calorii/fruct
  7. Pere – 98 de calorii/fruct
  8. Ananas – 50 de calorii/fruct
  9. Căpșuni – 32 de calorii/100 grame
  10. Pepene roșu – 30 de calorii/100 grame