Unii o mânâncă de poftă, după ce luni întregi a avut în meniu numai mâncăruri dietetice, în timp ce alţii o savurează aproape zilnic, fără a ţine cont de bogăţia calorică pe care o conţine. Și sigur te-ai întrebat măcar o dată câte calorii are o shaorma mică, medie sau mare. Iată ce ar trebui să ”scoți” din ea pentru a fi ceva mai sănătoasă.
Cât de sănătoasă este shaorma
Pe scurt, shaorma este un preparat culinar care, în România, se prepară din: lipie, în care se adaugă legume (roşii, castraveţi, varză), cartofi prăjiţi, carne friptă (pui, vită, miel), castraveţi muraţi, condimente şi diverse sosuri. Acesta poate fi considerat produs echilibrat din punct de vedere nutritiv pentru că are toate cele trei grupe de nutrienți: glucidele din lipie și cartofi, proteinele din carne și grăsimile din sos, atât timp cât sunt respectate proporțiile corecte ale ingredientelor și nu se exagerează cu cantitatea de cartofi și sosuri.
„A mânca shaorma din cand în când (de maxim două ori pe săptămână) este un obicei ce nu are niciun efect negativ asupra sănătății sau siluetei. E, cu siguranță, o alegere mai bună decât produsele de patiserie, snacks-urile, chipsurile și alte alimente de ronțăit. În final, shaorma este porția de carne, pâine și salată rulată într-un sandviș în loc să fie pusă în farfurie. Atâta vreme cât suntem zgârciți cu sosurile și cartofii, shaorma poate reprezenta o alegere isteață ce ține cont de ritmul alert al vieții de zi cu zi”, spune nutriționista Mihaela Bilic.
Adăugarea de cartofi prăjiţi şi sosuri în exces fac din acest preparat un adevărat duşman pentru siluetă. V-aţi întrebat oare de câte ori s-a refolosit uleiul pentru prăjirea cartofilor? Sau cât zahăr, grăsimi şi E-uri au ketchupul, maioneza ori sosul de usturoi atât de cerut de către iubitorii de shaoma?, se întreabă retoric nutriţionistul Flavia Manole.
Aşadar, dacă îți dorești să mănânci o shaorma, o poți face liniştit şi fără mustrări de conştiinţă, atât timp cât ai grijă la aspectul cărnii, la normele de igienă şi eviți sosurile grele şi periculoase, în favoarea mai multor legume şi a unui sos din preparat din iaurt simplu cu usturoi sau tzatziki.
Și totuși, câte calorii are o shaorma mică, medie sau mare?
Adunând toate caloriile pe care le conțin ingredientele unei shaorme mari „cu de toate” va rezulta un total de minimum 1.100 de calorii, dintre care mai mult de jumătate se regăsesc în aceste ingrediente nesănătoase. În schimb, dacă te întrebi câte calorii are o shaorma simplă, în varianta sănătoasă și la fel de sățioasă, ei bine, aceasta totalizează maximum 500 de calorii.
Hai să ne gândim la un mic exemplu. O persoana sedentară, pentru a-și mentine greutatea, ar trebui să consume maximum 2000 de calorii pe zi, ceea ce ar asigura mai mult de jumătate din necesarul caloric zilnic al acesteia. Iar în cazul unei persoane care se află la dietă, care ar trebui sa nu depășească consumul de 1.200-1.300 calorii, o shaorma mare ar reprezenta cam singura masa principală din zi, la care s-ar mai putea adăuga o gustare de 150-200 calorii.
Iar acum că ai aflat câte calorii are o shaorma mare, este ușor de calculat câte calorii conțin variantele medii și mici. Cantitățile necesare pentru a prepara o shaorma nu sunt cu mult diminuate, aceasta având, cu aproximație, cu 100 g mai puțin decât o shaorma mare. Asta înseamnă că o shaorma medie are puțin sub 1000 de calorii, iar una mică în jur de 800 de calorii.