Home » Life & Style » Câte mănăstiri și schituri sunt pe Muntele Athos, numit și Muntele Sfânt

Câte mănăstiri și schituri sunt pe Muntele Athos, numit și Muntele Sfânt

Cojocaru Cristian / 23.12.2021, 15:11
Câte mănăstiri și schituri sunt pe Muntele Athos, numit și Muntele Sfânt

Muntele Athos este un munte situat în nordul Greciei și mai poartă și denumirea de Muntele Sfânt. Mii de pelerini ajung anual acolo, astfel că Muntele Athos adăpostește nenumărare mănăstiri și schituri unde se află călugări greco-ortodocși. Află ce lucruri sunt interzise acolo și care este istoria locului de pelerinaj.

Numărul de mănăstiri și schituri care se află pe Muntele Athos

Muntele Athos reprezintă locul în care călugării locuiesc în 20 de mănăstiri și schituri. Acest loc este cel mai estic promontoriu al Penisnulei Chalcidice. Promonotirul Akti are o lungime de aproximativ 50 de kilometri și o lățime de peste 10 kilometri, fiind un loc cu multă pădure, iar la nord, se află vârful Athos.

Vârful are o altitudine maximă de 2.033 de metri, iar capitala și totodată singurul oraș al respectivei subdiviziuni este Kareia. În anul 1988, Muntele Athos a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Acest loc este menționat încă de acum mii de ani, astfel că el apare și în celebra „Iliada” de Homer.

Cu toate că Muntele Athos a fost locuit încă din 850 î.en, viața monahală a început în anul 963, atunci când Sfântul Atanasie Athonitul a cerut ajutorul lui Nicefor al II-lea Foca ca să întemeieze prima mănăstire, Marea Lavră. Cu toate că pustnicii nu erau de acord cu monahismul comunității organizate, împăratul bizantin Ioan I Tzimisces le-a impus acestora domnia Sfântului Atanasie.

În secolul al XI-lea, pe Muntele Athos au fost construite mai multe mănăstiri. După influența primită din partea Rusiei, dar și a celorlalte state slave, peninsula respectivă a căpătat un caracter tot mai pan-ortodox. Ulterior, până în anul 1400, numărul mănăstirilor ajungea la 40, iar până în prezent, doar o jumătate au rezistat.

mănăstiri muntele athos
Muntele Athos adaposteste 20 de lacasuri sfinte

Interdicțiile care sunt întâlnite pe Muntele Sfânt

Ultima mănăstire care a fost construită acolo este Savronichita, fiind restaurată în secolul al XVI-lea, dar incendiile au mistuit-o de fiecare dacă. Începând cu secolul al XV-lea, câteva dintre mănăstirile de-acolo au renunțat la regimul care era instaurat acolo în schimbul unuia mai liberal cu ajutorul căruia, călugării puteau să dețină proprietăți și totodată să poată fi guvernați de doi mandatari aleși în fiecare an, denumiți epitropi.

În anul 1430, turcii capturau Salonic, iar călugării s-au supus stăpânirii otomane lucru care a condus destul de rapid la o sărăcire a mănăstirilor precum și adoptarea unui sistem și mai liberal. Drept reacție, au apărut primele schituri în zonă în secolul al XVI-lea, fiind grupate în jurul unei biserici comune. Peste trei secole mai târziu, în anul 1783, patriarul Gabriel al IV-lea venea cu noi reforme.

De-a lungul Războiului de Independență al Greciei, comunitatea de pe Muntele Athos a avut de-a face cu nenumărate jafuri ale turcilor. Tot în aceeași perioadă au fost incendiate nenumărate biblioteci. Începând cu secolul al XIX-lea, mănăstirile rusești dar și proprietățile acestora au cunsocut o extindere.

Actuala constituție a comunității datează încă din 1924 și este garantată prin cosntituția Greciei din 1975. Pentur ca semiautonomia Muntelui Athos este susținută de către un guvernator care este numit de către Ministerul Afacerilor Externe. Administrația acesteia este însă sub atribuțiile Consiliului Sfânt.

Acest consiliu este alcătuit de patru reprezentanți care sunt numiți anual prin rotație. O jumătate dintre mănăstirile de pe Muntele Athos sunt conservatoare, dând dovadă de reguli stricte în ceea ce privește disciplina și postul. Bisericile din zonă dețin unele dintre cele mai importante exemple ale artei icoanelor. Bibliotecile, de asemenea, dețin nenumărate manuscrise medievale și clasice. Din nefericire pentru femei, acestea nu au voie pe Muntele Athos, potrivit unei interdicții internaționale. Cu toate că se află în Grecia, Muntele Athos este scutit de efectul tratatelor europene.