Home » Life & Style » Ce animale din România sunt pe cale de dispariție. Cele mai amenințate 11 specii

Ce animale din România sunt pe cale de dispariție. Cele mai amenințate 11 specii

Manolică Anca / 10.03.2021, 12:14

Deși România poate oferi un habitat ideal pentru multe specii de animale, datorită diversității ecosistemelor și a pădurilor extinse, vânatul și defrișările ilegale au urmări dezatruoase și în rândul lor. Iată ce animale din România sunt pe cale de dispariție. Unele mai au doar câteva exemplare în sălbăticie

1. Animale din România pe cale de dispariție. Antilopa Saiga

Antilopa Saiga
Antilopa Saiga

Acestă specie de antilopă este unica ce a populat țările românești în evul mediu. Trăia în număr mare în câmpiile din Basarabia (Republica Moldova), Vaslui și Iași, dar și în Câmpia Bărăganului sau stepele dobrogene. Din păcate, astăzi se află în stare critică de dispariție. Cele câteva specii care au mai rămas trăiesc în rezervația naturală din Lunca Prutului. În prezent, în lume mai supraviețuiesc doar cca. 50.000 de exemplare, din cele 4-5 milioane câte erau la nivelul anului 1900.

2. Aspretele

Animale din România pe cale de dispariție. Aspretele
Aspretele

Acesta este un pește dulcicol, de 10–12 cm, din familia percidelor, care se regăsește în apele repezi de munte, cu fund pietros din România. Aspretele este o fosilă vie ce are o vechime de peste 65 de milioane de ani, fiind contemporan cu ultimii dinozauri. Este considerat cel mai rar pește din Europa și, conform unor estimări, chiar din lume. Din păcate, specia endemică a Romaniei numără astăzi mai puțin de 100 de exemplare în Valea Vâlsanului, ce a fost declarată rezervație în 2004.

3. Animale din România pe cale de dispariție. Balaurul dobrogean

Balaurul dobrogean
Balaurul dobrogean

Cu o lungime maximă de 2,5 m, această specie este cel mai mare șarpe din țara noastră. Din păcate, astăzi mai există doar câteva zeci de exemplare în salbaticie și continuă să fie ucise de către localnici, în ciuda faptului că este o specie protejată și deloc veninoasă.

4. Dihorul pătat

Dihorul pătat
Dihorul pătat

Protejat încă din anul 1993, astăzi mai există doar 500 de exemplare în sălbăticie. Acesta trăiește în zonele aride și de stepă ale Dobrogei și singurele populații din Uniunea Europeană ale acestei specii se regăsesc pe teritoriul țării noastre.

5. Hamsterul românesc (grivanul mic)

Animale din România pe cale de dispariție. Hamsterul românesc
Animale din România pe cale de dispariție. Hamsterul românesc

Arealul de răspândire al hamsterului românesc se presupune că nu depășește 50.000 km pătrați în Dobrogea și nord-estul Bulgariei. Specia trăiește în zona de câmpie pe terenuri uscate și pietroase cu vegetație puțină dar și în culturi de legume, livezi sau vii. Distrugerea habitatului și a surselor de hrană au redus considerabil numărul populației de grivan mic la doar 2.000 de exemplare, ceea ce îl clasifică drept aproape amenințat.

6. Animale din România pe cale de dispariție. Hoitarul

Animale din România pe cale de dispariție. Hoitarul
Animale din România pe cale de dispariție. Hoitarul

O specie de vultur cu o arie de răspândire destul de largă, care însă nu prea mai cuibărește în România, mai putând fi observate anual 1-2 specimene în zona Dobrogei. Mai mult, este în pericol și în restul Europei, mai existând astăzi au aproximativ 1000 de specii în toată lumea.

7. Gâsca cu gât roșu

Gâsca cu gât roșu
Gâsca cu gât roșu

Gâsca cu gât roșu, numită și gâsca cu piept roșu sau gâsca cu cravată, are penajul cel mai frumos colorat întâlnit în Europ. Aceasta cuibărește în tundra siberiană și iernează mai ales în sud-estul Europei, în România, Bulgaria și uneori în Republica Moldova. Este o pasăre-simbol pentru Dobrogea, însă, din păcate, habitatul ei a suferit schimbări încă din perioada anilor 1950, ceea ce le-a alterat obiceiurile de migrație. Majoritatea populației de 55.000 de exemplare din toata lumea ierna în zona de coasta a României și Bulgariei.

8. Morunul

Morunul
Morunul

Morunul este un pește marin bentonic, anadrom, care trăiește în Marea Neagră, Marea Caspică și Marea Adriatică și migrează în fluviile tributare pentru reproducere. Este cel mai mare exemplar dintre sturionii noștri, putând depăși chiar 5 m lungime și 2.000 kg. Populatia celui mai mare pește de apă s-a redus cu 93% în numai 15 ani, ceea ce a conduc la includerea speciei pe lista unora dintre cele mai periclitate animale din Romania.

9. Animale din România pe cale de dispariție. Nurca europeană

Nurca europeană
Nurca europeană

În afară de Rusia, Delta Dunării este ultima arie de supraviețuire a acestei specii. Vânată într-un ritm accelerat, specia a dispărut din alte zone ale României, precum Maramures, însumând astăzi numai 1000 de exemplare.

10. Râsul

Râsul
Râsul

Se estimează că în România mai trăiesc aproximativ 1.200-1.500 exemplare de râși, însemnând aproximativ 15% din întreaga populație a acestei specii existente în Europa. Populația acestora a avut de suferit foarte mult în ultimele decenii datorită distrugerii habitatului sau a vânătorii, ajungând să fie în pericol de dispariție. Acest lucru a făcut ca râsul să fie declarat animal protejat în România.

11. Zimbrul

Animale din România pe cale de dispariție. Zimbrul
Animale din România pe cale de dispariție. Zimbrul

Zimbrul este cel mai greu animal european de pe uscat. Acesta are o lungime de 2,9 – 3 metri și o înălțime de 1,9 metri, ajungând să cântărească de la 300 la 920 kg. Este mai înalt, dar mai puțin masiv decât ruda sa apropiată bizonul american. Din păcate, acesta a fost vanat până la extincție în țara noastră. Dupa introducerea a 5 exemplare în anul 2012, numarul lor a crescut la câteva zeci, și trăiesc în rezervații.