Home » Life & Style » Ce efecte uimitoare are pizza pentru sănătate. Puterea nebănuită a acestui aliment

Ce efecte uimitoare are pizza pentru sănătate. Puterea nebănuită a acestui aliment

Manolică Anca / 06.03.2021, 09:43
Ce efecte uimitoare are pizza pentru sănătate. Puterea nebănuită a acestui aliment

Cu o bogată istorie în spate, pizza a devenit unul dintre cele mai cunoscute și gustoase preparate din lume. Deși, astăzi, mai degrabă este considerată junk food, asta datorită popularizării sale în Statele Unite și asocierii cu o dietă mai puțin sănătoasă, pentru italieni, pizza este o mâncare autentică, preparată după reguli stricte, la care țin foarte mult. Află ce efecte uimitoare are pizza pentru sănătate. Vei fi surprins.

Cine a inventat gustoasa pizza

De fapt, nu se știe, cu exactitate, cine a „inventat” această mâncare delicioasă. Deși cultura meditareană are variante incipiente înrădăcinate în dieta lor, variante s-au găsit și în Egipt, Babilon și Imperiul Persan. Se știe că în Grecia Antică se mânca o pâine rotundă și plată, pe care se puneau diferite condimente și ingrediente. Mai mult, în cenușa rezultată în urma eruperii vulcanului Vezuviu, din anul 74, s-au descoperit dovezi care ar indica faptul că o pâine rotundă din făină s-ar fi fost consumată la scară mare în acea perioada în Pompei și Neapolis (o colonie greacă care, mai apoi, a devenit orașul Napoli). Așadar, pizza ar fi putut fi inventată de oricine care a descoperit secretul combinării apei cu făină și încălzirea acestui aluat pe o piatră fierbinte.

Primele menționări ale cuvântului „pizza” au apărut într-un text latin din 997, descoperit într-un orășel italian din sud, lângă Napoli. Conform acestuia, un lucrător dintr-o fermă trebuia să îi dea episcopului orașului „duodecim pizze” (douăzeci de pizze) cu ocazia Crăciunului și Paștelui. Astfel, orașul care a devenit strâns legat de pizza astăzi este Napoli. Aici acest fel de mâncare a devenit foarte popular în rândul săracilor, fiindcă era foarte ieftin de preparat, gustos și sățios. Însă, acesta a fost doar începutul.

Ce efecte uimitoare are pizza pentru sănătate
Ce efecte uimitoare are pizza pentru sănătate

Istoria pizzei moderne

Istoria pizzei moderne a început o dată cu aducerea roșiilor din America în Europa, în secolul XVI. Deși la început se credea că sunt otrăvitoare, în secolul XVIII săracii din Napoli deja obișnuiau să pună sos de roșii peste pâinea lor plată. Așa s-a născut pizza pe care, cu toții, o cunoaștem astăzi. În timp, a câștigat popularitate și turiștii veneau special în zonele cele mai sărace din Napoli pentru a gusta diverse rețete de pizza.

Inițial, acest fel de mâncare era comercializat la chioșcurile în aer liber. Așa a luat naștere și prima pizzerie, „Antica Pizzeria Port’Alba”, în 1738, mai apoi, în jurul anului 1830 luând forma pe care o au astăzi pizzeriile, cu mese și scaune, fiind și astăzi deschisă. Alexandre Dumas a povestit că pizza era mâncarea de bază în Napilo în acei ani și că avea ingrediente variate, precum roșii, brânză, ulei și anșoa.

Astăzi, Asociația Pizzei Napolitane Veridice are reguli foarte stricte în ceea ce privește prepararea unei pizza autentic napolitane. Aceasta trebuie coaptă într-un cuptor cu lemne boltit, aluatul trebuie frământat și aplatizat manual, fără folosirea vreunui instrument (din aceasta cauză pizzaioli pregătesc pizza rulând-o cu degetele în aer). De asemenea, diametrul pizzei nu trebuie să depășească 35 de centimetri, respectiv aluatul nu poate fi mai gros de 1/3 cm la mijloc.

Ce efecte uimitoare are pizza pentru sănătate

Deși astăzi este considerat mai mult un aliment junk food, se pare că pizza are puterea de a preveni cancerul de prostată. Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de știință de la Universitatea Long Island, din New York. Însă, nu orice timp de pizza este bun. Ci acela care are și oregano, un condiment cu puternice efecte anti-cancerigene. Această plantă este bogată în carvacrol, o substanță care a distrus eficient celulele canceroase de la nivelul prostatei, efectul terapeutic fiind dovedit doar în stadiul de testare de laborator, potrivit Daily Mail.