Home » Life & Style » Ce este aclufobia sau teama de întuneric și cum se manifestă

Ce este aclufobia sau teama de întuneric și cum se manifestă

Voicu Costin / 22.01.2022, 19:09
Ce este aclufobia sau teama de întuneric și cum se manifestă

Când suntem mici avem impresia că ceva se ascunde în întuneric. Imaginile de la televizor, desenele animate sau filmele pe care le vizionăm ne induc această teamă în subconștient. De multe ori avem impresia că ne urmărește cineva din întuneric sau că o creatură ne așteaptă acolo ca să ne facă rău. Toate aceste motive sunt oarecum induse și duc la o fobie. Ce este aclufobia sau teama de întuneric și cum se manifestă?

Teama de întuneric

Frica de întuneric este o frică sau fobie comună în rândul copiilor și, într-o măsură diferită, și în rândul adulților. Frica de întuneric nu se referă întotdeauna la întunericul însuși. Poate fi o teamă de pericole posibile sau imaginare ascunse de întuneric. Un anumit grad de frică de întuneric este natural, mai ales ca o fază a dezvoltării copilului. Majoritatea observatorilor raportează că frica de întuneric apare rar, înainte de vârsta de 2 ani. Când frica de întuneric atinge un grad suficient de sever pentru a fi considerată patologică este numită aclufobie.

Unii cercetători, printre care şi Sigmund Freud, considerau că frica de întuneric este ca o manifestare a tulburării de anxietate de separare.

O teorie alternativă a fost enunțată în anii 1960, când oamenii de știință au efectuat experimente în căutarea moleculelor responsabile de memorie. Într-un experiment, șobolanii, în mod normal animale nocturne, au fost condiționați să se teamă de întuneric și se presupune că a fost extrasă, din creierul lor, o substanță numită „scotofobină”. S-a susținut că această substanță este responsabilă pentru amintirea acestei frici. Aceste constatări au fost ulterior respinse.

Frica de întuneric este declanșată de percepția desfigurată a creierului despre ceea ce s-ar întâmpla sau s-ar putea întâmpla într-un mediu întunecat. De asemenea, poate fi declanșat temporar dacă mintea este instabilă sau speriată de evenimente sau idei recente ori de participarea la conținut pe care creierul îl consideră o amenințare (conținut de groază, asistarea la acțiuni vulgare sau legarea de medii întunecate cu evenimentele anterioare).

În mod normal, deoarece oamenii nu sunt mamifere nocturne, prin natura lor aleg sa fie mai precauți sau mai atenți noaptea decât ziua, deoarece întunericul este un mediu cu mult diferit.

Cum se manifestă aclufobia?

Acluofobia, în limba română este un neologism, un cuvânt împrumutat din limba franceză (fr.achluophobie), originea cuvântului aflându-se însă în limba greacă: „achlys” (întuneric) şi „phobos” (frică). Aşadar, acluofobia denumeşte „teama de întuneric sau de locuri întunecoase”.

Când spaima de întuneric atinge un nivel considerat ca fiind patologic, termenul utilizat este „nyctophobia”, de asemenea cu etimon grecesc: „nyktos” (noapte) şi „phobia” (teamă) sau „scotofobia” (gr. „skotos” – „obscuritate”).

Nictofobia produce simptome dincolo de parametrii instinctivi normali, cum ar fi dificultăți de respirație, transpirație excesivă, greață, gură uscată, senzație de rău, tremur, palpitații ale inimii, incapacitate de a vorbi sau de a gândi limpede ori senzația de detașare de realitate și moarte. Nyctophobia poate afecta foarte mult fizicul și psihicul, dacă aceste simptome nu sunt rezolvate.

Cum se poate trata această fobie?

Terapia prin expunere poate fi foarte eficientă atunci când expunem persoana la întuneric. Cu această metodă, un terapeut poate ajuta cu strategii de relaxare, cum ar fi meditația. O altă formă de terapie este terapia cognitiv-comportamentală. Terapeuții pot ajuta la ghidarea pacienților cu rutine de comportament, care sunt efectuate zilnic și noaptea, pentru a reduce simptomele asociate cu Nyctophobia. În cazurile severe, antidepresivele și medicamentele anti-anxietate pot fi eficiente pentru cei care se confruntă cu simptome care ar putea să nu fie gestionabile, dacă terapia nu ar putea reduce simptomele acestei boli.

Cântăreața Raluka
Cântăreața Raluka

Raluka suferă de acluofobie

Cântărețea Raluka a dezvăluit că îi este frică de întuneric, în podcast-ul lui Damian Drăghici, unde a fost invitată.

„Încerc să fiu din ce în ce mai bună, ca om și ca artist. Asta știu eu despre mine. Din păcate, mi-aș dori să fiu mai mult personaj. Să fiu cool, drăguță, mereu cu zâmbetul pe buze. Nu prea îmi place să fiu vulnerabilă; oamenii nu prea știu cine sunt eu. Îmi este frică de întuneric, aș putea face infarct oricând, dacă se sting toate luminile aici, în platou. Încerc să-mi înving fricile.”

La 32 de ani, Raluka este una dintre cele mai cunoscute cântărețe din showbiz-ul românesc, câștigătoarea primului sezon „Asia Express” și jurată a emisiunii „SuperStar România”.