Home » Life & Style » Ce este glutenul și în ce alimente se găsește. Când trebuie exclus din alimentație

Ce este glutenul și în ce alimente se găsește. Când trebuie exclus din alimentație

Manolică Anca / 16.04.2021, 11:08
Ce este glutenul și în ce alimente se găsește. Când trebuie exclus din alimentație

Din ce în ce mai multe persoane aleg să excludă glutenul din alimentație, asociind o dietă de slăbit cu o dietă fără gluten. Să fie atât de dăunător acest gluten? Iată ce este, de fapt, glutenul și cât ar trebui el exclus din alimentație.

Ce este glutenul

Glutenul este de fapt o proteină care se regăsește cel mai des în grâu și alte cereale înrudite, precum orezul sau secara. Acesta este responsabil de elasticitatea aluaturilor și derivatelor făinoase și ajută la creșterea acestora. Așadar, calitatea unui aliment este influențată și de conținutul de gluten. Deși în ultima vreme este din ce în ce mai blamat, acesta poate aduce și beneficii.

Ajută la reducerea riscului expunerii la intoxicații cu metale grele, precum mercur, cadmiu, plumb sau arsenic, care se regăsesc cu precădere în orez și pește. În cazul persoanelor care adoptă o dietă fără gluten, nivelul metalelor grele din sânge este mai crescut decât cel al consumatorilor de gluten.

Glutenul ajută la scăderea riscului de îmbolnăvire de diabet de tipul 2, scade probabilitatea apariției bolilor de inimă și, totodată, reduce riscul de cancer colorectal grație dietei bogate în fibre. Mai mult, persoanele care țin o dieta fără gluten tind să consume mai multe calorii, proteine, grăsimi, chiar și zahăr.

În ce alimente se găsește glutenul

Am alcătuit o listă de produse ce conțin gluten și pe care, în consecință, nu ar trebui să le consumi dacă ai diferite afecțiuni care presupun și intoleranța la gluten sau dacă pur si simplu constați că nu îți face bine consumul de gluten. Acesta se regăsește și în multe produse procesate de bază, fiind folosit pe post de liant. Iată cele mai cunoscute alimente care conțin gluten:

  • grâu
  • secară
  • ora
  • spelta
  • pâine
  • cereale
  • paste
  • bere
  • tort/prăjituri/produse de patiserie
  • conserve de carne
  • sosuri din soia
  • pește pane
  • iaurt
  • pastă de tomate
Ce este glutenul
Ce este glutenul

Când trebuie exclus din alimentație

Desigur, există și câteva situații în care se recomandă evitarea consumului de gluten, deoarece poate dăuna sănătății. Iată ce afecțiuni determină eliminarea glutenului din alimentație:

Boala Celiacă

Aceasta este, de departe, cea mai severă formă de intoleranță la gluten. Este o boală care afectează circa 0,7-1% din populația globului și se definește ca fiind o tulburare autoimună, adică organismul reacționează la gluten ca la un corp invadator extern. Astfel, sistemul imunitar atacă glutenul și mucoasa intestinului, lucru care dăunează peretelui intestinal și provoacă în final deficiențe de nutrienți, probleme digestive severe, anemie și crește sensibilitatea organismului.

Printre cele mai des întâlnite simptome se numără disconfortul digestiv, balonarea, constipația, diareea, afectarea țesuturilor din intestinul subțire, durerile de cap, oboseala, erupțiile cutanate, depresia, scăderea în greutate și fecalele urât mirositoare. Fiindcă nu toate persoanele care dezvoltă această au simptome digestive, aceasta poate fi greu de depistat. Se recomandă înlocuirea cerealelor cu gluten, cu unele ce nu conțin gluten.

Sensibilitatea la gluten non-celiacă

Există cazuri în care, deși nu ieși test pozitiv cu bolă celiacă, tot vei avea reacții la consumul de gluten. Printre simptomele asociate acestei afecțiuni se numără durerile de stomac, diareea, balonarea, oboseala și depresia. Diagnosticul poate fi pus în momentul în care pacientul reacționează în mod negativ la gluten și s-au exclus deja și alergiile și bolile celiace.

Sindromul colonului iritabil

Aceasta este o afecțiune digestivă comună care provoacă simptome precum dureri abdominale, crampe, balonări, gaze sau diareei. Din păcate, este o afecțiune cronică, dar poate fi ameliorată prin dietă, modificări ale stilului de viață și modalități de gestionare a stresului.

Alergia la grâu

Cercetările au arătat că pentru aproximatix 1% din populație, alergia la grâu poate cauza probleme digestive în urma consumului de gluten. Așadar, o dieta fară gluten va fi benefică pentru alergia la grâu, dar și pentru alte afecțiuni precum ataxia de gluten sau chiar autismul și schizofrenia.