Home » Life & Style » Ce este „languishing”, considerată boala anului 2021

Ce este „languishing”, considerată boala anului 2021

Voicu Costin / 29.12.2021, 17:47
Ce este „languishing”, considerată boala anului 2021

Ultimii ani au adus multe probleme pentru România, dar și pentru alte țări din lume, având în vedere contextul pandemiei. Sistemul de sănătate, economia și taxele au crescut considerabil în ultimii doi ani, iar anul 2022 nu vine cu veșți mai bune, se pare. Bolile s-au răspândit în rândul oamenilor, iar anxietatea și depresia au fost cele mai întâlnite boli, pe lângă Covid. „Languishing” este considerată boala anului 2021. Vă vom explica mai jos, cum se manifestă.

Oamenii au devenit mai depresivi și anxioși în 2021

Situația pandemică a afectat stilul de viață al românilor și al oamenilor din întreaga lume. Restricțiile impuse de statele lumii au privat oamenii de activitățile pe care obișnuiau să le facă înainte ca virusul să își facă apariția. Cinele la restaurante, clubbing-ul, vizionarea filmelor la cinema și cumpărăturile în mall-uri erau activități comune care îi făceau fericiți pe oameni.

Toate restricțiile i-au deprimat pe oameni, iar virusul le-a afectat starea de spirit tuturor. Nemulțumirile au apărut la scurt timp, iar protestele actuale din întreaga lume pun pe jar autoritățile și conducătorii țărilor.

Bucuria oamenilor a dispărut treptat, epuizarea fizică dar mai mult psihică și lipsa motivației au fost principalele sentimente pe care oamenii le-au simțit din plin, în anul 2021. Atacurile de panică au provocat stări de blocaj, iar psihologii au început să aibă numeroși clienți care se confruntă cu această situație. Psihologii au găsit și o denumire pentru acest cumul de trăiri și anume „languishing”.

Aceste sentimente cumulate au format un singur cuvânt, care poate descrie starea emoțională prin care mulți au trecut în 2021, așa cum l-a numit renumitul psiholog Adam Grant, într-un articol publicat în 2021 în The New York Times. Psihologul a explicat că „languishing” (lâncezirea) este acea stare/sentiment/trăire în care te simți „blocat” și simți un gol în viața ta.

„Se simte ca și cum îți încurci zilele, ca și cum ai privi viața ta printr-un geam aburit și ai vedea-o în ceață”, a explicat Adam Grant în articolul din New York Times.

Ce este languishing?

Când starea ta mintală și emoțională nu sunt prea grozave este greu să te aștepți să ți se întâmple ceva bun. Gândirea negativă și depresia, împreună cu stările de anxietate, au afectat mințile oamenilor, iar lâncezirea și-a făcut apariția, treptat.

„Lâncezirea” este folosită pentru a descrie o stare mintală care te poate îngreuna să te simți pozitiv în ceea ce privește modul în care se desfășoară viața ta. Oamenilor le lipsesc sentimentele de liniște și bucurie, pe care le-au avut cândva. Ei pot simți o lipsă generală de bunăstare mintală, chiar dacă nu au depresie, sau alte afecțiuni de sănătate mentală diagnosticate.

De la languishing la flourishing

Umplerea timpului liber cu activități ce vă pot schimba starea mai puțin grozavă într-una bună reușesc să restabilească bunăstarea voastră și a celor din jur. Activităţile în aer liber  reușesc mereu să binedispună pe toate lumea. Perioada sărbătorilor petrecută alături de cei apropiați, familie și prieteni ne poate face să fim mai veseli, mai optimiști.

Angajați au nevoie de un program mai lejer, iar în timpul lor liber să le fie îndeplinite câteva dorințe privind starea lor. Relaxarea la un centru Spa sau vacanțele de un weekend pot face minuni, oamenii devenind mai productivi pentru companii, iar angajatorii să fie mai mulțumiți de angajații lor.