Home » Life & Style » Ce este ofidiofobia, frica de șerpi, și de ce apare

Ce este ofidiofobia, frica de șerpi, și de ce apare

Voicu Costin / 12.06.2022, 13:46
Ce este ofidiofobia, frica de șerpi, și de ce apare

Deşi rareori coincidența cu un șarpe reprezintă o amenințare reală pentru viața unui om, se pare că ofidiofobia sau fobia de șerpi este una dintre cele mai frecvente fobii specifice la nivel mondial. Chiar dacă contactul cu aceste reptile destul de înfricoșătoare este destul de rar, poate chiar niciodată, sunt multe persoane care admit că le este frică de acest animal, fie că au luat până în acel moment contact cu el sau nu. Cum se manifestă această fobie?

Ce este ofidiofobia?

Prin ofidiofobie se înțelege tulburarea de anxietate specifică în care persoana experimentează o frică exacerbată, irațională și incontrolabilă de șerpi. Deși experimentarea unui anumit grad de frică în prezența uneia dintre aceste reptile este nomală, în ofidiofobie, frica trebuie să fie nejustificată și exagerată în comparație cu amenințarea reală ce presupune situația.

Aceste situații pot varia de la frica trăită atunci când le vizualizați într-o grădină zoologică, până la simptomele anxioase, numai când vă gândiţi la ele.

Ce simptome prezintă?

La fel ca restul fobiilor sau tulburărilor de anxietate, ori atacuri de panică, ofidiofobia are o serie de simptome. Simptomele acestora pot fi împărțite în trei grupe mari: simptome fizice, simptome cognitive și simptome comportamentale.

Manifestarea simptomelor se vor schimba în funcție de intensitatea fricii pe care o experimentează persoana respectivă.

  1. Simptome fizice

Atunci când o persoană cu ofidiofobie se află într-o situație în care vede orice tip de șarpe, se va declanșa automat o hiperactivitate a sistemului nervos autonom. Această hiperactivitate generează o reacție în organism care suferă modificări. Astfel, putem întâlni:

  • Ritm cardiac accelerat
  • Senzație de vertij și amețeli
  • Tremurături incontrolabile
  • Senzație de sufocare
  • Transpirație
  • Senzație de presiune în piept
  • Confuzie
  • Tulburări gastrointestinale.
  1. Simptome cognitive

Pentru ca simptomele fizice să apară în prezența unui șarpe, persoana trebuie să aibă, de asemenea, o serie de simptome cognitive anterioare. Această simptomatologie cognitivă este dată de o asociere a stimulului fobic cu o serie de idei și convingeri iraționale despre aceste reptile.

Aceste convingeri distorsionate favorizează dezvoltarea fobiei şi se manifestă în felul următor.

  1. Simptome comportamentale

În cele din urmă, ca în toate condițiile în care frica și anxietatea depășesc controlul persoanei, ofidiofobia include și o serie de simptome comportamentale.

Comportamentele cunoscute sub numele de comportamente de evitare se desfășoară cu intenția de a evita întâlnirea cu orice tip de șarpe. În ele, persoana efectuează tot felul de comportamente pentru a evita obiectul stimul al fobiei și astfel nu ajunge să experimenteze sentimentele de angoasă și anxietate pe care le cauzează acest lucru.

În cele din urmă, apar comportamente de evadare atunci când persoana nu a reușit să evite întâlnirea cu stimulul fobic, și odată ce sentimentul de disconfort este experimentat, aceștia vor efectua tot felul de comportamente care le permit să evadeze din situația actuală cât mai curând.

Există un tratament?

În cazul în care persoana suferă de o ofidiofobie reală și nu de o teamă normală de șerpi, tratamentul adecvat poate reduce și chiar elimina răspunsul de anxietate. Eficacitatea ridicată a intervențiilor psihologice în tratamentul fobiilor, le-au făcut principala metodă de tratare a fricilor, atunci când vine vorba de ameliorarea simptomelor.