Home » Life & Style » Ce flori se plantează lângă trandafiri. Așa poți să ai o grădină de vis

Ce flori se plantează lângă trandafiri. Așa poți să ai o grădină de vis

Voicu Costin / 10.05.2022, 17:21

Se crede că trandafirii sunt plantați solitar,  încât nu au nevoie de vecini. Dar astăzi, plantațiile mixte, în care trandafirii sunt în perfectă armonie cu alte plante spectaculoase, câștigă din ce în ce mai multă popularitate. Plantațiile mixte prezintă multe avantaje. În primul rând, există mai puține probleme cu boli specifice care afectează o anumită cultură, iar în al doilea rând, aceasta este o oportunitate bună de a extinde decorativitatea grădinii cu flori. Înainte de a alege vecinii potriviți pentru trandafiri, decideți ce fel de grădină de flori doriți să vedeți. Ce flori se plantează lângă trandafiri?

Plante potrivite pentru a fi plantate lângă trandafiri

Steaua marinarului

Numele ei științific este Campanulă isophylla și nu este foarte răspândită, însă faptul că face familie bună cu trandafirii, precum și aspectul ei delicat, ar trebui să te convingă s-o cauți și s-o achiziționezi. Florile ei au cam 1 cm și formă de clopoțel, având nuanțe de la alb la bleu. Steaua marinarului are nevoie de umiditate și lumină indirectă de la soare, deci îi priește foarte bine umbra ocroctitoare a tufei de trandafiri.

Salvia decorativă

Crește sub formă de tufă și formează un tablou spectaculos, atât singură, cât și asociată cu trandafirii. Numele ei științific este Salvia officinalis Berggarten, are flori albastru-mov, parfumate și cu formă țepoasă. O poți planta cu ajutorul semințelor primăvară, la o distanță de minim 10 cm față de trandafiri, iar culoarea și parfumul ei va face o concurență plăcută trandafirlor.

Cu florile ei rezistente, în nuanțe de roșu, alb, violet sau mov purpuriu, salvia decorativă este foarte apreciată pentru rezistența ei la căldură, pe timp de vară. Este o plantă perenă, care se înmulțește singură și care merită să fie plantată pe lângă trandafiri, pentru a oferi un spectacol proaspăt de culoarea la baza tufelor mari de roze.

Coreopsis sau ochii fetei

Genul acesta de plante este foarte îndrăgit de cei care vor o grădină rustică, plină de culoare și farmec boem. Coreopsis are flori galbene, fie cu un singur rând de petale, fie bătute, ca un pampon înfoiat și franjurat. Culoarea lor strălucitoare pune bine în evidență trandafirii roșii sau portocalii și aduce o lumină veselă în grădină. Este o plantă rezistentă, care înflorește abundent toată vara și se înmulțește singură de la un la altul. Trebuie doar să scuturi semințele din vara aceasta printre tufele de trandafiri.

Scânteiuțe

Au culori dulci în tonuri de roz, mov și roșu violaceu, dar au și flori imaculat de albe. Inflorescențele mari, bogate și rezistente, vor ieși în evidență lângă trandafiri și vor forma un contrast elegant cu aceștia. Flox înflorește abundent până toamna târziu și atrage fluturii în grădină cu parfumul lui care se combină divin cu cel al trandafirilor. Tufele de flox rezistă ani de-a rândul și este important să aibă un pământ bine îngrășat și udat constant, pentru că uscăciunea duce la ofilirea rapidă a florilor delicate.

Clopoțeii

Cunoscuți și sub numele de Clopoțeii de Cantebury sau Campanulă medium, aceste floricele delicate, cu formă caracteristică se împacă excelent cu trandafirii. Florile clopoțeilor au nuanțe diverse de la alb și bleu, până la roz, mov și lavandă. Le place lumina directă, deci nu-i planta în imediata apropiere a trandafirilor și bucură-te de spectacolul de forme și culori rezultate din asocierea celor două plante.

Iris

Primăvara, grădina de trandafiri se trezește treptat, tufișurile deschise după dezghețarea iernii sub razele soarelui, acumulează energie vitală pentru înflorirea exuberantă vara. Dar vreau să văd florile mai repede, astfel încât să puteți planta irisuri bulbucate lângă trandafiri. Aceste flori delicate de primăvară arată grozav la graniță, puteți planta aceste plante în jurul perimetrului paturilor de flori cu trandafiri.

Clematitele

Clematis sunt cele mai cunoscute dintre plantele companion. Momentul de început al plantării coincide cu încălzirea solului primăvară, la sfârșit de aprilie. Perioada se încheie în octombrie, atunci când pământul începe să se răcească. La fel ca și trandafirii, clematitele cresc bine într-un amestec de pământ de grădina cu compost. Alegeți un loc însorit pentru că ambele plante iubesc lumina multă, directă și înfloresc abundent când au condițiile necesare.

Și trandafirii și clematitele rămân golașe la baza, iar din cauza căldurii excesive vara, solul se usucă și afectează plantele. În cazul acesta e indicat să plantați flori de talie mai mică. Ele vor păstra umezeală și vor aduce beneficii atât trandafirilor cât și clematitelor.