Home » Life & Style » Ce greutate trebuie să ai, în funcție de înălțime și vârstă. Aceasta este de fapt greutatea corectă

Ce greutate trebuie să ai, în funcție de înălțime și vârstă. Aceasta este de fapt greutatea corectă

Ileana Mladinoiu / 28.10.2022, 20:05
Ce greutate trebuie să ai, în funcție de înălțime și vârstă. Aceasta este de fapt greutatea corectă

Noțiunea de greutate corectă/ideală este destul de relativă, ținând cont de faptul că vorbim de sănătate, bunăstare sau pur și simplu de aspectul estetic. În plus, există mai mulți indici pentru a o calcula. Dincolo de indicele de masă corporală (IMC), care face posibilă evaluarea riscurilor pentru sănătate asociate cu a fi slab sau supraponderal, alți indici oferă un rezultat personalizat în funcție de sexul tău, morfologia sau structura ta osoasă.

Ce greutate trebuie să ai, în funcție de înălțime și vârstă. Cum se calculează de fapt

Normele de frumusețe de astăzi fac trimitere la siluetele zvelte, uneori mult mai subțiri decât ar recomanda medicii nutriționiști. Să ne amintim că în trecut frumusețea unei femei era asociată cu formele generoase, iar în zonele rurale auzeai adesea formula „gras și frumos”. Până la urmă, cel mai important lucru este să te simți bine cu tine însuți/însăți. Indicele de masă corporală este singurul indicator aprobat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Și totuși, ce greutate trebuie să ai, în funcție de înălțime și vârstă.

Care este funcția principală a greutății

Este de a determina greutatea la care o persoană trebuie să rămână sănătoasă, reducând riscurile cauzate de excesul de greutate sau obezitate, cum ar fi apariția hipertensiunii arteriale, tulburările cardiovasculare sau diabetul. Greutatea ideală nu corespunde unei greutăți precise, ci mai degrabă unui interval în jurul unei greutăți medii calificată drept „greutate ideală teoretică”. Această „greutate ideală teoretică” variază de la un individ la altul, așa cum s-a menționat mai sus, în funcție de înălțimea, sexul, vârsta, morfologia, musculatura și de mulți alți factori, în special genetici .

Dintre criteriile implicate în calculul greutății ideale, cel al sexului este face diferențieri. „Într-adevăr, femeile sunt în medie mai mici, au o masă musculară mai mică, în special la membrele superioare (-33 până la -50%, comparativ cu -20 până la -25% la membrele inferioare) și au o masă de grăsime mai mare (+10% ) comparativ cu bărbații”, potrivit dr. Corinne Chicheportiche-Ayache, medic nutriționist la Paris.

Alți factori care influențează presupusă „greutate teoretică” sunt

  • patologia endocrină;
  • evenimentele hormonale (pubertatea precoce, menopauza, sarcina);
  • istoricul graficului de greutate al persoanei.

Dacă ne ducem în mediul online, observăm multe tipuri de calculatoare ale greutății ideale (o varietate de formule de calcul), iar fiecare dintre  ele prezintă avantajele și dezavantajele sale.

Ce greutate trebuie să ai, în funcție de înălțime și vârstă
Ce greutate trebuie să ai, în funcție de înălțime și vârstă

Cum se face corect calculul greutății ideale

Nutriționistul pentru care optați va calcula greutatea ideală bazându-se pe formulele de calcul mai simple sau mai complexe și care să aibă în vedere criterii precum vârsta, înălțimea, sexul, indicele de masă corporală, raportul talie-șold, estimarea metabolismului bazal etc.

Ce este IMC și cum se calculează

Indicele de masă corporală (IMC) pentru estimarea greutății în funcție de înălțime este un etalon recomandat de OMS, mai ales pentru faptul că nu oferă o valoare fixă, ci un interval destul de confortabil din punct de vedere psihologic al greutății considerate normale.

Greutatea corporală după vârstă și înălțime

O altă metodă de apreciere a statusului ponderal este exprimată de indicele de masă corporală:

IMC = greutatea corporală în kg/înălțime în metri la pătrat. Organizația Mondială a Sănătății interpretează astfel valorile IMC:

  • 18,49 sau mai puțin-Subponderal;
  • 18,5-24,9-Greutate normală;
  • 25,0-29,9-Supraponderal;
  • 30,0- 34,9-Obezitate gradul I;
  • 35,0-39,9-Obezitate gradul II;
  • 40,0 sau mai mult-Obezitate gradul III

Prezentei formule de calcul i s-au adus reproșuri, pentru că nu ține cont de procentul de grăsime din organism în raport cu masa musculară. Așa s-a ajuns  la o altă formulă denumită  indicele adipozității corporale, IAC, care se calculează realizându-se raportul dintre circumferința șoldurilor și înălțime. Însă, IAC a fost studiată pe populații hispanice și afro-americane.

Măsurătorile talie-șold sunt o altă metodă de calcul, pentru a se observa distribuția țesutului adipos. Pare mai relevantă decât IMC, fiindcă grăsimea abdominală este asociată cu risc crescut de diabet de tip 2 și boli cardiovasculare.

Oamenii iau în greutate pe masură ce înaintează în vârstă, dar în același timp, tot din cauza procesului de îmbătrânire, pierdem o parte din masa musculară, Valoarea greutății ideale este doar orientativă. Un medic nutriționist ar putea stabili greutatea ideală personalizată pentru un adult sau un copil, centrată pe starea de sănătate a pacientului și ținând cont de stilul său de viață.