Home » Life & Style » Ce înălțime avea Nicolae Ceaușescu. 3 detalii neștiute despre dictator

Ce înălțime avea Nicolae Ceaușescu. 3 detalii neștiute despre dictator

Bucur Ioana / 30.10.2020, 11:31

Cât de mare era, de fapt, „marele conducător” al României Socialiste? L-ar fi privit de sus pe Lenin, dar Hitler fusese cu un cap mai înalt decât el. Ce înălțime avea Nicolae Ceaușescu? Detalii neștiute despre copilăria și familia dictatorului.

Detalii neștiute despre viața lui Nicolae Ceaușescu. A crescut într-o familie cu 10 copii și fără bani 

Ziua în care s-a născut Nicolae Ceaușescu a devenit un mister, după Revoluția din 1989. În perioada dictaturii sale, ziua „marelui conducător” era sărbătorită pe data 26 ianuarie. Însă, în perioada postdecembristă, o intrare din Registrul Stării Civile, ce se afla la muzeul din Scornicești înainte de 1989, arată că adevărata dată ar fi, de fapt, 23 ianuarie 1918.

Nicolae Ceaușescu a fost al treilea din cei zece copii ai familiei. Părinții lui, Lixandra și Andruță, erau oameni simpli, țărani, care abia se descurcau cu banii. Tatăl viitorului dictator, Andruță, avea trei hectare de pământ și câteva oi. Ca să mai câștige câțiva bani în plus pentru familie, se mai ocupa și de croitorie. Doar că, potrivit mărturiilor preotului din Scornicești, Andruță era un om necinstit, un alcoolic ce fura și sărea la bătaie cu fiecare ocazie:  „Nu se interesa de copiii lui; fura, bea, sărea la bătaie și înjura…”.

Meseria de care i-a fost rușine lui Nicolae Ceaușescu
Nicolae Ceaușescu alături de soția și părinții săi

Nicolae Ceaușescu a absolvit doar patru clase. Era trimis desculț la școală, iar părinții nu au avut niciodată bani să îi cumpere cărți

Cele 12 suflete ale familiei Ceaușescu trăiau înghesuite într-o casă cu două camere, iar mâncarea lor de bază era mămăliga. Nicolae Ceaușescu a terminat doar patru clase, în școala din satul în care se născuse. Nu a avut niciodată manuale, ajungând, de cele mai multe ori, desculț în sala în care un singur învățător încerca să le ofere o educație unor copii de mai multe vârste. Copilul Nicolae Ceaușescu nu avea prieteni, era nervos și avea un comportament imprevizibil. La doar 11 ani, a plecat din Scornicești pentru a se angaja ca ucenic de cizmar în București. Cea care l-a ajutat să își găsească locul de muncă a fost Niculina, sora sa mai mică.

„(…) vorbise tata cu (…) care i-a spus: «măi Andruţă, nu este mă păcat de fata asta, de copilul ăsta să-l nenoroceşti; mai bine du-l la cumnatul meu Săndulescu care are un atelier de cismărie, pentru ca să înveţe şi ea o meserie mai bună, de care să se folosească mai târziu în viaţă» (…) În toamna anului 1930 l-am adus şi pe Nicolae la Bucureşti, la acelaşi patron (…) Când m-a văzut cucoana cu el în casă, m-a întrebat: «ăsta-i, fă, fratele tău?»; eu i-am răspuns: «ăsta-i» (…) Nicolae a fost un ucenic bun: era foarte muncitor, ascultător. La un an după venirea lui Nicolae în Bucureşti, a venit şi Marin şi aproape doi ani de zile am lucrat la acest atelier toţi trei.(…) După vreo doi ani de zile, Nicolae a plecat ca ucenic la un frate al patronului nostru, care se numea nea Gogu Săndulescu şi avea un atelier de cismărie pe str. Vaporul lui Assan”, a povestit sora lui Nicolae Ceaușescu.

Elena și Nicolae Ceaușescu, primiți de Elisabeta a II-a la Palatul Buckingham în iunie 1978
Elena și Nicolae Ceaușescu, primiți de Elisabeta a II-a la Palatul Buckingham în iunie 1978

Ce înălțime avea Nicolae Ceaușescu? „Marele conducător” avea, totuși, ceva în comun cu Napoleon!

Cine ar fi crezut că Nicolae Ceaușescu și Napoleon Bonaparte ar fi avut ceva în comun și, mai mult, și-ar fi putut vorbi de la egal la egal? Ei bine, cei doi bărbați, despărțiți de câteva sute de ani și mii de kilometri, au avut aceeași înălțime: un metru și 68 de centimetri! De fapt, la același nivel cu ei „s-a ridicat” și Iosif Stalin. Așa cum mai afirmat mai sus, Nicolae Ceaușescu a fost mai înalt decât Lenin, care avea doar un metru și 65 de centimetri, în timp ce Hitler a avut o înălțime de un metru și 75 de centimetri.