Home » Life & Style » Ce înseamnă casă la roșu. Care sunt etapele construcției și ce trebuie să știi dacă alegi o locuință în acest stadiu

Ce înseamnă casă la roșu. Care sunt etapele construcției și ce trebuie să știi dacă alegi o locuință în acest stadiu

Ileana Mladinoiu / 07.11.2022, 18:28
Ce înseamnă casă la roșu. Care sunt etapele construcției și ce trebuie să știi dacă alegi o locuință în acest stadiu

Ce înseamnă casă la roșu, tot ce trebuie să știi despre etapele construcție. Când vrei să cumperi o casă, te gândești cum e mai bine să procedezi. Să o iei de la zero sau să te implici în alegerea materialelor de construcție, a gresiei, parchetului, inclusiv a arhitecturii acesteia. Cu alte cuvinte, să optezi pentru o casă la roșu. Totuși, ai vrea să știi mai multe despre costul unei astfel de case, dacă are și un teren mare, unde să-ți faci o grădină, plus alte beneficii.

Ce înseamnă casă la roșu. Care sunt avantajele și dezavantajele

Avantajele unei case la roșu

Potrivit renovat.ro, un prim avantaj constă în faptul că prețul unei case la roșu este cu 45-60 % mai mic decât prețul unei case complet construite. Apoi, se poate obține un teren bine poziționat, un plan tehnic realizat, toate la un preț mic. Dacă vei achiziționa o casă la roșu, o poți transforma cum îți place.

De asemenea, scapi de drumurile și birocrația pentru obținerea autorizației de construire.

Dezavantajele casei la roșu

Nu ai un contract cu clauze bine trasate și nici un termen de finalizare a lucrărilor. Mai mult, nici prețul nu rămâne bătut în cuie, urmând să ai bătăi de cap date de cumpărarea materialelor de construcții sau  de angajarea unei firme pentru a duce lucrarea la capăt. Pot apărea pe parcurs și costuri neprevăzute. Asta presupune că de aici și până la suspendarea lucrărilor propriu-zise nu e decât un pas. În privința materialelor de construcție, nu știi concret ce materiale au fost folosite și nu participi la arhitectura casei. Prin urmare poți descoperi greșeli care ulterior îți vor crea probleme.

Aspecte juridice legate de casa la roșu

În etapele de achiziție a unei case la roșu, te poți lovi de lipsa de intabulare în cartea funciară. Dacă e așa, nu poți decât să te conformezi legal și să intabulezi imobilul în cartea funciară. Dosarul trebuie să cuprindă următoarele acte: actul de proprietate asupra terenului; extras de informare de la cartea funciară asupra imobilului, de aici rezultând dacă există ipotecă/alte privilegii (să ateste datorii) ale proprietarilor; autorizația de construire să fie valabilă; cartea tehnică a construcției,  dovada ca ai plătit emiterea autorizației de construire.

Ce înseamnă casă la roșu. Care sunt etapele construcției

După ce ai obținut actele și aprobările necesare, poti stabili împreună cu echipa de muncitori termenele limită pentru etapele construcției. Ca să te asiguri că lucrările de construcție se desfasoară conform planului, e bine să urmărești îndeaproape construcția casei, mai ales în momentele cheie (structura de rezistență, zidăria, fundatia sau acoperișul).

Turnarea fundației

Reprezintă baza construcției unei case și cea mai grea etapă, deoarece nu trebuie sa existe abateri de la proiectul tehnic.

Zidăria

Este un procedeu mai simplu, comparativ cu turnarea fundației, care implică alegerea materialelor de construcție durabile. În egală măsură, vei pune accentul și pe realizarea unei structuri solide de rezistență- ziduri, stâlpi, grinzi și planșee. Structura va trebui sa facă față întregii greutăți a casei și a fenomenelor externe, precum intemperiile sau seismele.

Ce înseamnă casă la roșu. Pereții despărțitori de rezistență și coșul casei

Pereții despărțitori de rezistență se fac din bolțari, piatră sau cărămidă, iar coșul din beton, cărămidă, tablă sau profile ceramice. El trebuie să fie drept, cu o cale de evacuare cât mai scurtă.

Scările interioare

Se vor măsura cu atenție, cu scopul de a obține o cale de acces bine proporționată. Se va realiza din lemn, metal sau ciment, ținând cont de preferințe.

Acoperișul

Întotdeauna este elementul final în construcția casei. După montarea șarpantei, poți alege și învelitoarea folosită pentru a finaliza acoperișul, din diferite tipuri de țiglă, tablă sau sșindrilă.

Etapele ulterioare ale constructiei unei case la roșu

Instanțiile sanitare și electrice vor fi montate apelând la echipe specializate. După racordarea la utilități, casa va avea nevoie de ultimele retușuri (montarea gresiei, a faianței sau a parchetului). Vei avea în vedere și termoizolarea peretilor exteriori și aplicarea vopselei decorative, atât la exteriorul casei, cât la interior.

Amenjarea interioară

După montarea centralelor și a tuturor obiectelor sanitare, nu iți rămâne decât să așezi mobilierul, să te bucuri de noua ta casă la care ai participat și tu cu plăcere.