Home » Life & Style » Ce înseamnă cele 100 de pliuri din boneta bucătarilor. Când și cum a apărut această pălărie albă

Ce înseamnă cele 100 de pliuri din boneta bucătarilor. Când și cum a apărut această pălărie albă

Voicu Costin / 03.04.2022, 17:05
Ce înseamnă cele 100 de pliuri din boneta bucătarilor. Când și cum a apărut această pălărie albă

Te-ai gândit vreodată ce semnificație are boneta chefilor bucătari? Pălăria specifică așilor în arta culinară are 100 de pliuri și nu se dă jos de pe cap, în timp ce gătesc. De ce este de culoare albă și de unde provine acest obicei de a o purta. Aflăm imediat în articolul următor!

Ce reprezintă cele 100 de pliuri din boneta bucătarilor

Chefii bucătari poartă o pălărie albă caracteristică, în formă de ciupercă. Aceasta se numește toque blanche şi este confecționată din bumbac plisat la bază. A apărut prima dată în secolul al IX-lea.

Bucătarul francez Antoine Carême este cel care a inventat-o, cheful lucrând în slujba curții lui George al IV-lea al Regatului Unit. Cu toții știm că în bucătărie crește temperatura, atunci când ne apucăm de gătit. De aceea, bucătarul regelui a creat această tocă albă, cu scopul de a evita ca părul și picăturile de sudoare să ajungă în mâncare.

Un lucru interesant este legat de pliurile bonetei. Potrivit legendelor, pălăriile pot avea până la 100 de falduri, acest lucru fiind strâns legat de priceperea chefului bucătar. Mai exact, dacă toca are mai multe pliuri, înseamnă că bucătarul este un bun profesionist, iar numărul de falduri ar reprezenta numărul de rețete pe care cheful le cunoaște și le stăpânește.

Chefii bucătari erau considerați mai experimentați

Chefii care aveau bonete cu 100 de pliuri erau considerați a fi maeștri bucătari și se spunea că specialiștii cunoșteau mai mult de 100 de rețete pentru un anumit aliment, precum carnea de pui sau oul. Această idee s-a aplicat și înălțimii pălăriei. Cu cât borul pălăriei era mai înalt, cu atât bucătarul era mai iscusit și avea mai multe cunoștințe în arta culinară.

Cheful francez Marie Antoine Carême, unul dintre cei mai mari bucătari ai anilor 1800, ar fi purtat o bonetă albă înaltă de 45 cm, pălăria fiind atât de impunătoare, încât ar fi avut nevoie de suport din carton.

În zilele noastre, boneta albă nu mai este un articol de îmbrăcăminte standard pentru marii chefi bucătari, însă continuă să arate respect pentru arta culinară.

Top 5 cele mai mai scumpe restaurant din lume

  1. Maison Pic Valence – Paris, Franța

Continuând o afacere de familie, Sophie Pic deține unul dintre cele mai scumpe restaurante din lume. Este una dintre puținele femei bucătar care conduce un restaurant cu trei stele Michelin. Restaurantul se află acum la al 130-lea an de activitate, iar o masă aici costă în jur de 450 de dolari/persoană.

  1. Masa – New York, SUA

Condus de bucătarul chef Massa Takayama, restaurantul este cunoscut pentru simplitatea sa, oferind un meniu de degustare de sushi axat pe arome esențiale. La Masa nu există un meniu, în schimb, bucătarii pregătesc preparate din ingrediente proaspete, disponibile doar în acea zi. O masă aici costă 595 de dolari.

  1. Ultraviolet – Shanghai, China

O masă la acest restaurant din Shanghai costă între 570 și 900 de dolari, fără taxe și băuturi. Ceea ce îl face diferit față de celelalte din listă, este faptul că la Ultraviolet există doar o masă cu zece locuri. Restaurantul își propune să ofere mesei o experiență generală nu doar în ceea ce privește mâncarea, ci și încercarea de a atrage toate simțurile umane, prin efecte audio și video. Restaurantul este condus de Paul Pairet și are trei stele Michelin.

  1. Per Se – New York, SUA

Al doilea cel mai scump restaurant din lume este Per Se, localizat în New York. Deschis în 2004, acesta este al doilea restaurant condus de Thomas Kellers care a obținut trei stele Michelin. Per Se a devenit cunoscut pentru prezentarea delicată și aromele rafinate. Acesta oferă o gamă de trei meniuri de degustare, inclusiv o opțiune vegetariană, cu nouă feluri de mâncare care se concentrează în principal pe bucătăria franceză și americană. O masă aici costă 680 de dolari.

  1. Sublimotion – Ibiza, Spania

Cel mai scump restaurant din lume se găsește în Ibiza. Ca să luați cina la Sublimotion va trebuit să plătiți 2.380 de dolari de persoană. Da, ați citit bine. La acest preț veți primi un meniu de degustare cu 20 de feluri. Restaurantul este deschis doar câteva luni pe an, de la 1 iunie până la 30 septembrie, și este condus de bucătarul Michelin de două stele, Paco Roncero.

Veți fi așteptați de o echipă formată din douăzeci și cinci de profesioniști, care vă vor prezenta meniul de degustare cu 20 de feluri unul câte unul, pe parcursul a trei ore. În timp ce vă bucurați de mâncare, veți experimenta spectacole de lumină laser, elemente de realitate virtuală și cartografiere, pentru a vă îmbunătăți experiența culinară. Restaurantul a primit premiul pentru cea mai bună inovație pentru produse alimentare și băuturi în 2014.