Home » Life & Style » Ce înseamnă de fapt privirea de vinovat a câinelui. Este percepută greșit de majoritatea

Ce înseamnă de fapt privirea de vinovat a câinelui. Este percepută greșit de majoritatea

Voicu Costin / 31.03.2022, 10:23
Ce înseamnă de fapt privirea de vinovat a câinelui. Este percepută greșit de majoritatea

Câinii se simt vinovați atunci când fac o prostie, obișnuim să gândim majoritatea dintre noi. Fie că şi-a făcut nevoile pe unde nu trebuia, ori că a stricat pernele sau a ros cei mai buni pantofi, cu siguranţă, câinele simte când noi ştim că a făcut ceva nepotrivit, după modul în care îl privim sau îi vorbim pe moment. Și avem impresia că postura și expresia feţei transmit sentimentul de vinovăție. Dar de fapt gestul exprimă cu totul altceva. Ce înseamnă de fapt privirea de vinovat a câinelui? Specialiștii au redat concluzia, după ce au studiat comportamentul acestora.

Studiul cercetătorilor scoate la iveală adevărul

În urma unor studii realizate în anii precedenți de specialistul în cogniţie canină Alexandra Horowitz, de la Barnard College, în SUA, s-a ajuns la concluzia că expresia de pe faţa câinilor nu este cea de vinovăţie, ci de frică.

,,Când mă uit la un câine care are o faţă de vinovat, pentru mine, ca om, acel câine îmi pare vinovat. Oamenii sunt construiţi pentru a percepe lucrurile astfel, nu este vina nimănui” spune dr. Horowitz.

Faptul că tremură şi îşi arată partea albă a ochilor, îşi dă urechile pe spate sau începe să îşi arate limba, toate sunt semne caracteristice ale fricii câinelui, semne pe care oamenii le percep greșit și consideră că animalele lor de companie se simt vinovați pentru fapta făcută.

Tot în cadrul studiului, s-a descoperit că privirea de ,,vinovăţie”  este exprimată de frica de a nu fi certat. Câinii au amintiri, însă ei nu le rememorează în acelaşi mod în care o fac oamenii. Aceştia nu pot reflecta la amintirile trecute pentru a decide dacă au făcut sau nu ceva greşit.

Comportamentul câinilor este uneori interpretat greșit

Deşi nu există suficiente studii cu privire la experienţele emoţionale ale câinilor, studiul actual s-a axat pe antropomorfizmul câinelui de către om.

,,Atunci când adoptăm un câine, după doar o săptămână avem impresia că ştim ce personalitate are, ce îi place şi ce nu, ce îi place să mănânce sau ce obiecte îi place să roadă. Oamenii folosesc interpretările pentru a analiza emoţiile câinilor,” spune Horowitz.

Până în acest moment, nu se știe dacă prietenii noștri blănoși sunt capabili de un sentiment precum vină. Acesta e purul adevăr, certificat de știință. Nu se știe dacă un câine se poate gândi la o acțiune a sa trecută și să decidă că a procedat greșit.

S-a demonstrat că anumite animale sunt capabile să plănuiască acțiuni viitoare pe baza unor episoade din trecut, explică expertul. Însă în cazul câinilor nu există încă astfel de dovezi. Câinii se consideră stăpâni în casă, de aceea profită de bunătatea oamenilor pentru a obține ceea ce își doresc.

Chiar și atunci când credem că a făcut o greșeală și are unul din sentimentele de frică, nu uitați că el nu cerșește îndurare ci știe că poate fi pedepsit și poate pierde ce este al lui (o jucărie, mâncare sau alt obiect). Frica este sentimentul care nu le dă pace și tot frica îi îndeamnă uneori să aibă unele ieșiri comportamentale mai violente. Acesta lucru se întâmplă de obicei în cazul animalelor de talie mare, în special cei folosiți în luptă.