Home » Life & Style » Ce nume să sărbătoresc de Sf. Constantin și Elena. Numeroși români își serbează onomastica pe 21 mai

Ce nume să sărbătoresc de Sf. Constantin și Elena. Numeroși români își serbează onomastica pe 21 mai

Voicu Costin / 20.05.2022, 13:24
Ce nume să sărbătoresc de Sf. Constantin și Elena. Numeroși români își serbează onomastica pe 21 mai

De Sfinții Constantin și Elena 2022, în casele românilor este prilej de sărbătoare. Cu această ocazie, mai bine de 1,8 milioane de români își serbează ziua de nume în această zi. Oamenii vor ieși la iarbă verde să încingă grătarele și vor ave loc mese în familie cu cei apropiați și prieteni, în centrul lor fiind cei sărbătoriți. Iată cine își serbează onomastica pe data de 21 mai!

Cine au fost Sfinții Constantin și Elena

În ziua premergătoare luptei cu Maxentiu în anul 312, Constantin a văzut pe cer o cruce luminoasă și o inscripțieÎn hoc signum vinces (prin acest semn vei birui). Noaptea, în vis, i se descoperă Hristos și-l îndeamnă  pună semnul sfintei cruci pe toate steagurile armatei sale. Constantin va ieși biruitor din luptă.

În anul 313 va da un decret prin care va opri prigonirea creștinilor și, astfel, creștinismul devine religie permisă în imperiu. Religia creștină va deveni religie de stat, în vremea împăratului Teodosie cel Mare (379-395). Amintim că în vremea împăratului Constantin s-a ținut primul Sinod Ecumenic, la Niceea în anul 325, unde a fost înlăturată erezia lui Arie și s-au alcătuit primele articole din Crez.

În timpul domniei sale, Constantin cel Mare a luat hotărârea de a restaura Byzantionul (Constantinopol) și de a face din el capitala imperiului. Construirea și popularea noului oraș s-au desfășurat foarte rapid. La fel că și Roma, orașul e construit pe 7 coline și împărțit în 14 districte administrative.

Constantin a început și construcția a două mari biserici, Hagia Sophia (Sfânta Înțelepciune) și Hagia Eirene (Sfânta Pace). La 11 mai 330 are loc inaugurarea oficială a Constantinopolului  nouă capitală a Imperiului Roman.

Împăratul Constantin a murit în anul 337, la zece ani de la trecerea la cele veșnice a mamei sale. Împărăteasa Elena, mama sfântului Constantin, este cea care a descoperit pe dealul Golgotei, crucea pe care a fost răstignit Hristos. A zidit Biserica Sfântului Mormânt, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret și multe alte sfinte locașuri.

Serbarea Sfinților Constantin și Elena

Cu această ocazie, mai bine de 1,8 milioane de români își serbează ziua de nume în această zi, pe 21 mai. Peste 111.000 de femei poartă numele de Ileana, alte peste 86.000 de femei poartă numele de Elena, aproximativ 19.000 se numesc Ilinca şi peste 63.000, Lenuţa. La bărbați, cel mai întâlnit nume este Constantin, aproximativ 470.000 de persoane își serbează onomastica, urmat de Costel și Costică.

De Sfinții Constantin și Elena se sărbătoresc mai multe nume, după cum urmează: Constantin, Constantina, Costi, Costică, Costeluș, Costin, Costea, Costinel, Costache, Constandin, Constanţiu, Costelică, Constanța, Tinu, Tina, Costaș, Tică, Ticuța, Ticușor, Tanța, Tanți, Tănțica, Titi, Titel, dar și alte derivate.

Când vine vorba despre numele Elena, cele mai multe femei din România care își serbează onomastica pe 21 mai au primit la botez prenumele Elena, dar și nume ca Nuți, Nuțica, Lena, Lenuța, Leni, Elina, Eleni, Ela, Eleonora, Helena, Ileana, Ilinca, Ilenuș, Ilenuța, Leana, Nora, Nuța,  Nuțișor sau Lina.

Astfel, toate aceste persoane își sărbătoresc ziua de nume de Sfinții Constantin și Elena, sărbătoare care pică în fiecare an la dată fixă, pe 21 mai.

Rugăciune către Sf. Constantin și Elena Sfinţilor

Împăraţi Constantin şi Elena, după Dumnezeu şi Maica Domnului, voi sunteţi nădejdea noastră şi folositorii noştri; voi ne sunteţi nouă bucurie în vremea necazului, voi ne ocrotiţi în nevoi şi ne ajutaţi. Voi sfintelor mănăstiri şi biserici le sunteţi păzitori; pentru aceasta cădem înaintea voastră cu lacrimi, rugându-vă să nu încetaţi a ne ajuta nouă, neputincioşilor, ci mijlociţi la Dumnezeu şi la Preacurata Lui Maică şi Pururea Fecioară Maria, ca şi pe noi să ne păzească fără prihană şi pe toţi să ne întărească în credinţă, până la sfârşitul vieţii, spre mântuirea sufletelor noastre. Amin! (sursa: doxologia.ro).