Home » Life & Style » Ce numere nu ai voie să ai la mașină. Combinații de litere interzise de Poliția Română

Ce numere nu ai voie să ai la mașină. Combinații de litere interzise de Poliția Română

Manolică Anca / 26.11.2020, 16:36
Ce numere nu ai voie să ai la mașină. Combinații de litere interzise de Poliția Română

Urmeză să îți schimbi mașina și te gândești la un nou număr de îmatriculare? Ei bine, trebuie să știi de dinainte că există anumite combinații de litere care sunt interzise de Poliția Română. Iată ce numere nu ai voie să ai la mașină.

Ce numere nu ai voie să ai la mașină

Plăcuţele de înmatriculare sunt emise pentru fiecare maşină şi pentru fiecare proprietar, iar acestea trebuie să fie returnate în cazul în care maşina este vândută vândută sau casată, deşi noul cumpărător are dreptul să solicite să folosească numărul de înmatriculare vechi.

Astfel, există unele combinaţii de numere ce nu ai voie să le ai la mașină, fie din cauză că sunt sunt blocate, fie că sunt restricţionate. Asta se poate întâmplă la solicitatea unei instituţii, atunci când combinaţia are semnificaţii obscene sau la refuzul repetat de ridicare al unui număr din partea cetăţenilor.

Iată ce numere nu ai voie să ai la mașină din cauză că sunt blocate de către diverse instituţii pentru uzul propriu: Poliţia Română (POL); Camera Deputaţilor (DEP); Senat (SNT), Serviciul Român de Informaţii (SRI), Guvernul României (GUV). Cei care îşi doresc un număr de înmatriculare cu această combinaţie de litere trebuie să aibă acceptul entităţii care a solicitat restricţionarea. Toate combinațiile interzise sunt cuprinse într-un dicţionar al Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor.

La acestea se mai adaugă o serie de numere speciale ce nu ai voie să le ai la mașină:

  • MAI – Ministerul de Interne (Poliţie, Jandarmerie, Prefecţii judeţelor);
  • A – Armata;
  • CD – Corp Diplomatic;
  • TC – Transport Consular;
  • FA – Forţele Armate;
  • ALA – Aviaţie.
În momentul în care dorești să înmatriculezi o mașină este important să știi ce numere nu ai voie să folosești
În momentul în care dorești să înmatriculezi o mașină este important să știi ce numere nu ai voie să folosești

Și combinațiile cu tentă sexuală sunt interzise

Nici combinațiile cu tentă sexuală sau cele considerate obscene nu sunt permise. Printre acestea se numără CUR, SEX, COY sau PUL. De asemenea, numerele atât de vânate precum HEL, GOD sau XXX, urmează să fie interzise.

Un alt caz de blocare este cel în care cetățeanul refuză, în repetate rânduri, să ridice un număr care îi este repartizat prin intermediul calculatorului. Exemple de astfel de combinaţii: BOT, BOU, BOY, GAI, JAF, WCC, JEG. Aceste refuzuri repetate sunt semnalate Direcţiei care după o analiză le include în dicţionarul de combinaţii blocate.

Mai mult, pe lista de numere ce nu ai voie să le ai la mașină se înscriu și cele care încep cu litera I sau O, deoarece ele pot fi confundate cu 1 şi 0. De asemenea, sunt interzise şi combinaţiile III, OOO pentru a evita eventualele confuzii.

Înmatriculare auto 2020. Pași și acte necesare

Indiferent dacă mașina este nouă sau a fost cumpărată la mâna a doua, actualul proprietar este obligat să o înmatriculeze. Aceasta se face pe baza datelor de identificare a proprietarului, care va primi un certificat de înmatriculare, și a plăcuțelor de înmatriculare ale mașinii.

În cazul în care mașina este second-hand, se va face înscrierea datelor noului proprietar în Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate constituit de Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, în același timp menționându-se încetarea calității de titular al înmatriculării a fostului proprietar. Acest lucru este necesar să fie făcut, la cererea noului proprietar, în termen de cel mult 90 de zile de la momentul dobândirii dreptului de proprietate asupra mașinii.

Există o serie de numere de înmatriculare interzise de Poliția Română
Există o serie de numere de înmatriculare interzise de Poliția Română

Pentru înmatricularea unei mașini cumpărate din România sau orice alt stat al Uniunii Europene este nevoie de următoarele documente:

  • Cererea de înmatriculare: tipizatul este gratuit şi se poate descărca online sau obţine de la DRPCIV;
  • Fişa de înmatriculare a vehiculului: se poate descărca online. În Bucureşti, aceasta nu se mai solicită nici pentru persoane fizice, nici pentru persoane juridice. În locul acestuia se foloseşte Contractul de înstrăinare-dobândire a unui mijloc de transport;
  • Cartea de identitate a vehiculului (CIV) – original şi copie;
  • Certificatul de înmatriculare al fostului proprietar (dacă este cazul) în care acesta a înscris transmiterea dreptului de proprietate, în original. ITP-ul trebuie să fie în termenul de valabilitate;
  • Documentul care atestă dreptul de proprietate, în original şi în copie. Este necesar să fie ştampilat de ambele organe fiscale, al vânzătorului şi al cumpărătorului. În cazul maşinilor care au mai fost înmatriculate se completează Contractul de înstrăinare-dobândire a unui mijloc de transport;
  • Actul de identitate al solicitantului – original şi copie;
  • Asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) pe numele noului proprietar – copie;
  • Dovada de plată a contravalorii certificatului de înmatriculare. Se poate plăti pe loc;
  • Plăcuţele cu numărul de înmatriculare vechi;
  • Certificatul de autenticitate emis de Registrul Auto Român (RAR) – numai în cazul unui autoturism adus din străinătate. Costul este de 450 de lei;
  • Documentele de înmatriculare eliberate de autorităţile străine, în original, precum şi plăcuţele de tranzit sau dovada că maşina a fost adusă pe platformă (în cazul maşinilor aduse din străinătate);
  • Dovada plăţii TVA pentru maşinile aduse din UE, în cazul în care autoturismul va fi înmatriculat de o firmă neplătitoare de TVA sau de o persoană fizică. Formularul se numeşte „Certificat privind atestarea plăţii TVA în cazul achiziţiilor intracomunitare de mijloace de transport”;
  • Copie după certificatul de înregistrare a societăţii – pentru persoane juridice;
  • Împuternicire/delegaţie – este necesară chiar dacă actele sunt depuse de asociatul unic al societăţii.