Home » Life & Style » Ce să nu plantezi niciodată în grădină și ce e bine să știi înainte de a alege un copac pentru curtea ta

Ce să nu plantezi niciodată în grădină și ce e bine să știi înainte de a alege un copac pentru curtea ta

Voicu Costin / 28.01.2022, 16:44
Ce să nu plantezi niciodată în grădină și ce e bine să știi înainte de a alege un copac pentru curtea ta

Fiecare om încearcă să își înfrumusețeze curtea atunci când face alegerea de a cumpăra o casă. Grădina reprezintă și o carte de vizită pentru proprietarii lor. Cu cât curtea arată mai bine și e mai îngrijită, cu atât și admirația va fi mai mare. Pentru a decora grădinile, oamenii apelează adesea la peisagiști sau își decorează singuri, după bunul plac, locul. Uneori ei fac alegeri nepotrivite și plantează anumiți copacii care nu ajută prea mult curtea. Ce copaci să plantăm și ce evităm?

Ce sfaturi ne dau specialiștii

Când începe faza de selecţie a unui copac, oamenii se inspiră din revistele din domeniul grădinăritului sau apelează la specialişti. Aceștia sunt peisagiștii sau designerii de exterior.

Specialiştii în peisagistică spun că plantarea copacilor poate fi o investiţie de lungă durată adăugată casei tale.

Tot ei ne ajută în realizarea acestui articol pentru că ne pot oferi cele mai bune sfaturi, în funcție de ce ne dorim să obținem. Imaginea de ansamblu de la final trebuie să coincidă cu dorințele noastre, de aceea, ei vor încerca să afle cât mai multe despre preferințele proprietarilor.

Cel mai important criteriu de achiziţionare a unui copac este dimensiunea lui la maturitate, raportată la mărimea grădinii, este de părere peisagistul Marcela Nicşanu. Două tipuri de grădini ne pot ajuta să aflăm ce tipuri de copaci s-ar potrivi. Peisagistul ne explică în detaliu:

„De exemplu, grădinile cu dimensiune mică. Cu toate că varietatea copacilor va fi mai restrânsă la astfel de spaţii, totuşi există o selecţie destul de bogată în alegerea noului colocatar al grădinii”, spune acesta, conform site-ului Adevărul.

Cum alegi cel mai bun copac, în funcție de dimensiunea grădinii

Pentru a ne ajuta mai mult, ne-a propus și câteva tipuri de copaci pe care să îi plantăm în mică noastră grădină.

  • Arţarul japonez roşu (Acer palmatum atropurpureum) – copac ce atinge la maturitate 2,5-3 m. Îi place lumina solară sau semiumbra. Având frunze roşii îl puteţi combina cu o plantă ce are flori albe (gypsophila, clematis alb ce se poate căţăra în copac, lavandă albă)
  • Magnolia grandiflora – magnolia cu frunze veşnic verzi. Creşte până la 6-7 m. Îi place lumina solară sau semiumbra Este rezistentă la ger și necesită doar în primii ani o protecţie, dacă temperatura coboară sub -15˚ C.
  • Albizia julibrissin (arborele de mătase) – atinge 10-12 m, iubeşte lumina, dar poate creşte şi în semiumbră. Având flori roz poate fi combinat cu plante perene de culoare albastru sau mov (vinca minor, lavandă, phlox)
  • Rhustyphina (oţetar roşu) – poate creşte la soare sau umbră și e rezistent la secetă sau îngheţ. Creşte la maturitate în jur de 8 m. Poate fi combinat cu margarete, echinacea, hemerocallis.
  • Catalpa bignonoides nana – ajunge la o înălţime de 4-5 m la maturitate. Preferă locuri însorite. De ținut minte că acest copac nu face flori!

Când vine vorba de grădinile cu dimensiuni medie-mare, varietățile sunt mai complexe. Ori puteți alege să plantați mai mulți copaci mai mici, pentru a avea o paleta multicoloră.

Exemple de combinaţii de copaci cu arbuşti:

  • Picea pungens argentea (molid argintiu) cu Berberisthunbergiiatropurpurea (arbust frunze roşiatice) şi Juniperussabina (conifer verde cu întindere orizontală)
  • Corylus maxima purpurea (Frunze vişinii) cu Juniperuspfitzerianaaurea (conifer nuanţe aurii) şi Juniperusvariegata (frunziş alb cu verde).
  • Eleagnusangustifolia (Frunze argintii) cu Viburnum opulus (flori mari albe) şi Buddlejadavidii (flori mov sau roz).

Ce nu este bine să plantăm lângă casă

Când vine vorba de plantarea copacilor pe lângă casă, peisagistul Marcela Nicşanu are câteva sfaturi utile.

  • Dudul (Morus) produce mult polen, iar astfel va atrage numeroase insecte.
  • Gingko biloba. Deşi e recunoscut pentru proprietăţi terapeutice, el emană un miros neplăcut.
  • Nucul. Prin prisma toxinelor va dăuna orice altă vegetaţie din apropiere, plus că atrage multe ciori și alte păsări ce consumă fructele. Umbra pe care o va face când va ajunge la maturitate nu permite și altor copaci să se dezvolte.