Home » Life & Style » Ce se dă cadou la nașii de nuntă. Obiceiuri și tradiții din popor

Ce se dă cadou la nașii de nuntă. Obiceiuri și tradiții din popor

Ileana Mladinoiu / 05.12.2022, 17:46
Ce se dă cadou la nașii de nuntă. Obiceiuri și tradiții din popor

Despre tradiția de a avea nași de nuntă s-a menționat încă din Noul Testament la nunta din Cana Galileei când Mântuitorul Hristos a fost prezent și a săvârșit prima Lui minune, transformarea apei în vin, spunând apoi ca acesta să fie dus mai întâi nașului să guste. Fiind ortodocși, păstrăm această tradiție veche adusă odată cu altele de către Sfântul Apostol Andrei, deși obiceiurile s-au modificat în timp. Un lucru rămâne cert. Taina Cununiei reprezintă una dintre cele șapte taine bisericești ce se realizează în prezenţa şi cu participarea naşilor.

Rolul nașilor de nuntă

Ei au roluri importante în pregătirile care se fac pentru nuntă, apoi la starea civilă, cât în timpul slujbei religioase. Au sarcini cu trimitere la  contribuții bănești, cum ar fi: taxa pentru biserică, voalul, turta miresei, lumânările, cadoul pentru miri. Este un motiv în plus de pregătire a unui cadou care să fie dovadă că viitorii soți le apreciază efortul și că-i consideră foarte importanți în viața lor.

Cu alte cuvinte, finii au și ei diverse atribuții. Pe lângă obiceiul de a dărui nașei buchetul de nuntă, în foarte multe zone ale țării, finii le oferă un cadou nașilor de nuntă, denumit în popor plocon, exact când se duc la ei să le facă propunerea. Cum obiceiurile s-au mai schimbat, cadoul nașilor poate fi dat la gătitul miresei, în mijlocul nunții cu strigare sau după nuntă, totul depinzând de înțelegerea dintre cupluri.

Ce se dă cadou la nașii de nuntă. Idei și sugestii, în funcție de diverse criterii

Redăm mai jos câteva criterii care pot fi sursă de inspirație în alegerea cadoului pentru nași:

Vârsta

Nașii tineri vor aprecia și un cadou atipic. De exemplu, o plimbare cu balonul cu aer cald, la care se poate adăuga o sticlă cu șampanie sau un voucher pentru o zi la spa, unde le puteți ține companie. În schimb, un cuplu cu mai multă experiență va prefera tipul clasic de cadou, cu condiția să fie de bun gust: un set de porțelanuri fine, tablouri sugestive, abonamente la operă/teatru, un vin vechi de colecție, piese decorative etc.

Jobul

Va ajuta mult în alegerea cadoului, deoarece se va dovedi util la birou, ba chiar acasă.

Hobby-uri

Dacă nașilor le plac călătoriile, oferiți-le un city break, bilete de avion, sau o ieșire în afara orașului, asigurându-vă înainte că au timpul necesar de a pleca din oraș în perioada aleasă sau că biletele pe care le cumpărați pot fi anulate gratuit. Un coș de picnic, un set de genți de voiaj clasice sau personalizate cu un mesaj și numele lor pot fi un cadou minunat. Pasionaților de sporturi diverse le puteți achiziționa un pachet de ședințe la un centru sportiv, iar amatorilor de concerte le puteți procura bilete.

Ce se dă cadou la nașii de nuntă. Gradul de rudenie sau de prietenie

În caz că nașii vă sunt prieteni de-o viață sau rude apropiate, este evident că vă puteți permite să le dați un cadou mai amuzant,  personalizat, un album foto, o ramă foto digitală cu multe dintre amintirile voastre. Aici intră și tricourile cu mesaje amuzante, seturi de căni sau așternuturi personalizate. Dacă nașii nu sunt cunoștințe vechi, iar relația dintre voi este mai protocolară, optați pentru ceva mai serios, elegant sau clasic: un vin de colecție, un set de porțelan, un aparat de cafea sau bilete la teatru/operă.

Colacii nașilor, obicei din popor

Se pregătesc doi sau mai mulți colaci mari și se dau cadou nașilor în timpul nunții. De regulă, acest lucru se face mai aproape de finalul petrecerii sau a doua zi după nuntă. Numărul colacilor diferă, în funcție de regiune, însă în cele mai dese cazuri sunt doi la număr. Și dacă mirii vor să dea colacii nașilor după tradiție, aceștia trebuie să fie însoțiți de: 1 kg de făină, 1 kg de zahăr, 1 litru de vin, un cadou și două prosoape.

Cadourile personalizate sunt o alegere foarte bună, fiindcă nu sunt legate doar de o amintire frumoasă din ziua nuntii. Înseamnă atenția acordată nașilor, ținând cont de preferințele lor. De asemenea, este important ca el să fie oferit cu multă dragoste.